Vágólapra másolva!
28 éve, 1987-ben ezen a napon, április 10-én hunyt el Birgit Dressel német atléta. Az Eb-4. Dressel az NSZK-ban működő doppinggépezet egyik ismert áldozata, akinek a szervezetében 101 gyógyszer nyomát mutatta ki a boncolás.

Birgit Dressel magasugróként aratta első sikereit, 1978-ban szabadtéren és fedett pályán is bajnok lett az ifjúságiak között, majd egy évvel később a juniorok között is övé lett az aranyérem.

1982-ben már hétpróbában is eredményesnek bizonyult, bronzérmet szerzett az országos bajnokságon, majd 1983-ban ismét magasugrásban remekelt, második lett fedett pályán. 1984-ben már az olimpián is ott lehetett, Los Angelesben kilencedik lett hétpróbában, ez volt az az olimpia, amelyet a keleti blokk országai bojkottáltak, így például a magyar sportolók is hiányoztak.

Súlylökőedzés után kezdődtek a fájdalmak

Dressel másik legemlékezetesebb eredményét az 1986-os Eb-n érte el, amikor negyedikként zárt, de elsősorban nem a sikerei miatt beszélnek róla a mai napig. Dressel pályafutása ugyanis tragikus véget ért: mindössze 26 éves volt, amikor 1987. április 10-án, három napnyi pokoli szenvedés után elhunyt. Dressel fájdalmai április 8-án, egy súlylökőedzés után kezdődtek a csípője és a feneke tájékán, amit ő jelzett az orvosnak, aki a Xylonest nevű helyi érzéstelenítőt és a Voltaren nevű fájdalomcsillapítót adta be neki.

Dressel az első tízben zárt olimpián és vébén is Forrás: Twitter

A fájdalmak nem múltak, így másnap egy nagyobb dózis Voltaren mellett Baralgint is kapott, amely egy szintén nagyon erős fájdalomcsillapító, az injekciókon kívül pedig három másik tablettát is szedett, az egyikből legalább 10 darabot bevett. Április 10-én már vesegörcsök gyötörték, ezért a mainzi kórházba került, ahol Buscopant kapott a görcsök ellen és Sterofundint, amely a szervezet folyadék-, só- és energiahiányának pótlásra szolgál.

Toxikus-allergiás sokkot kapott

Dressel ennek ellenére rosszabbul lett, állandó szomjúságra panaszkodott, valamint belilultak az ajkai és a körmei, pulzusa nagyon felgyorsult, és légzési problémái voltak. Az eleinte még gerincsérülésre gyanakvó orvosokban ekkor tudatosult, hogy a sportoló toxikus-allergiás sokkot kapott, és hiába próbálkoztak többek között többszöri vérátömlesztéssel, az életét már nem sikerült megmenteni.

A boncolás Dressel szervezetésben 101 különböző gyógyszert mutatott ki, többek között anabolikus szteroidokat, így ő az NSZK-ban működő doppinggépezet egyik ismert áldozata. Halála azért is kavart nagy vihart, mert előtte folyton az NDK-t emlegették a dopping fellegváraként, ez az eset pedig rávilagított arra, hogy Németország nyugati része is fertőzött volt.

Az orvos megúszta

Dresselt egy ízben kérdőre vonta az anyja, hogy miért szed annyi gyógyszert, mire ő azt felelte, hogy azok csak ártalmatlan tabletták, amelyet minden más atléta is rendszeresen bevesz. Dressel orvosa az az Armin Klümper volt, akit többen is megvádoltak, hogy tudatosan tömte tiltott szerekkel a sportolókat, 1997-ben például a gátfutó Birgit Hamann nyilatkozta, hogy Klümper a tudta nélkül rendszeresen növekedési hormont adott neki vitamin helyett. Az egykori sprinter, Manfred Ommer a legnagyobb doppingolójának nevezte Klümpert, aki a vádak ellenére megúszta, jelenleg Dél-Afrikában él.