Vágólapra másolva!
500 nap múlva, 2016. augusztus 5-én kezdődik a riói nyári olimpia. Addig bőven akad még tennivaló: a vízszennyezettséggel nem tudnak megbirkózni a helyiek, és a természetvédelmi területen épült golfpálya miatt is sok ellenséget szerzett magának a szervezőbizottság. A magyar sportolók eddig két biztos kvótát szereztek.

Tavaly áprilisban a NOB alelnöke, John Coates azt mondta, egyetlen olimpiarendező város sem állt még olyan rosszul a felkészüléssel, mint most Rio de Janeiro. A látotta alapján arra figyelmeztetett, hogy a helyzet kritikus, veszélybe kerülhet az olimpia. Tíz hónap alatt csodát művelhettek a szervezők, idén februárban ugyanis Thomas Bach, a NOB elnöke már elégedetten nyilatkozott az előkészületekről.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne. Miközben az ország legnagyobb közúti, városi alagútjának a fúrása készülnek, az olimpia környezeti hatásai miatt még mindig óriási viták dúlnak.

Fertőző tengerpart

A zöldek és a sportolók komolyan aggódnak amiatt, hogy a riói tengerpart a fertőzések melegágya lehet. A tízmilliós város szennyvizének 70 százaléka a Guanabara-öbölnél tisztítatlanul ömlik a tengerbe, emiatt a Flamengo strandot gyakran fürdőzésre alkalmatlannak nyilvánítják.

Légi felvétel a Guanabara-öböl szeméttel teli vízéről Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

A part egyes szakaszain emellett döbbenetes mennyiségű a szemét. A szervezők már jelezték is a NOB-nak, hogy bár az olimpiai pályázatban ígéretet tettek arra, hogy az öböl szennyezettségét nyolcvan százalékkal csökkentik, ezt lehetetlen megoldani 2016 nyaráig.

A helyzetet rontja, hogy a vízben egy, a hagyományos gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumot is felfedeztek, ez az óceánba merészkedő turisták mellett a vitorlás és szörfversenyek résztvevőit is veszélyezteti.

Napi ötmillió liter vízzel locsolják a golfpályát

A környezetvédőket felbőszítette a golfpálya is, az olimpiai programba 112 év után visszakerült sportág helyszínét ugyanis egy természetvédelmi területen építették meg, ráadásul úgy, hogy hatástanulmány sem készült, a városi tanács egyszerűen rábólintott a javaslatra.

A helyiek aszályos időben súlyos vízhiánnyal küzdenek, ezért érthetően irritálja őket, hogy a gyepszőnyeget naponta ötmillió liter vízzel locsolják. A szervezők azzal érvelnek, hogy a víz nem a helyi rendszert terheli, mert azt a vízzáró rétegek közé fúrt saját kútból nyerik. Az aktivisták szerint ráadásul a golfpálya egyszerű ingatlanspekuláció, az eddig érinthetetlen területet ugyanis a játékok után állítólag egymilliárd dollárért megvásárolná egy helyi milliárdos.

A NOB elnökét sem kímélik a tiltakozók Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Óriásokra méretezve

Miután már az idén 21 tesztversenyt terveznek lebonyolítani, az érintett helyszíneken hamarosan be kellene fejezni az éíptkezést.

A Rio nyugati részén, Barra da Tijucában épülő olimpiai falu 75 százaléka kész, a 31 épületből álló komplexumba még a kosárlabdázók is nyugodtan mehetnek: a zuhanyrózsák 220 cm magasan lesznek, az ágyakat 217 cm hosszúra tervezték, és az ajtók is tíz centiméterrel magasabbak lesznek a megszokottnál.

Az olimpiai falu állítólag 75 százalékos állapotban van Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Március 31-től 7,5 millió jegyet kezdenek árusítani a hivatalos honlapon, az árak 13 és 383 dollár között mozognak, a belépőkhöz első körben azok juthatnak hozzá, akik az elmúlt hónapban online regisztráltak már.

Eddig két magyar kvóta

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint nagy siker lenne, ha a londoni olimpiához hasonló létszámú magyar csapat utazhatna. A 2012-es játékokon 157 magyar sportoló indult.

"Szigorodtak a kvalifikációs szabályok, az elvárásokat is ehhez kell igazítani. Arra is fel kell készülni, hogy az időjárási körülmények nem segítik majd az európai sportolókat, így a magyarokat sem. A heves esőzés és a korai sötétedés nem szabad, hogy bárkit is váratlanul érjen" – idézte a sportvezető keddi nyilatkozatát a MOB hivatalos honlapja.

Berecz Zsombor Forrás: Origo/Tuba Zoltán

Eddig két magyar szerzett kvótát: Tobai-Sike Renátának a szeptemberi sportlövő-világbajnokságon nyert bronzérme Magyarországnak ért olimpiai kvalifikációt (vagyis később dől el, azzal ki élhet), míg Berecz Zsombor magának harcolta ki az indulás jogát a vitorlázók vb-jén. Az Infostrada számítása szerint a magyar küldöttség 17 érmet, köztük tíz aranyat nyer majd.

Út az olimpiára

Úszásban március elsején kezdődött a kvalifikációs időszak, a legkiválóbb versenyzőink már a nyári, kazanyi vizes világbajnokságra készülnek. A magyarok közül többen teljesítették a csapattagsághoz szükséges kvalifikációs időt: Hosszú Katinka és a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid egyaránt megtették az első nagy lépést. Jakabos Zsuzsanna és Gyurta Dániel csak azért nem tekinthető A szintesnek, mert Milánóban, egy nem FINA által akkreditált viadalon érték el eredményüket.

Vívásban április elejétől lehet pontokat gyűjteni a kvótához, a világkupákat, a Grand Prix-ket, a vb-ket és az Eb-ket veszik számításba, atlétikában pedig a versenyszámok többségében májustól lehet teljesíteni a szinteket.

Kajak-kenuban a kvóták többségét a nyári milánói világbajnokságon osztják ki, míg tornában a glasgow-i vb-n jön el az igazság pillanata, október végén. Ahhoz, hogy a vállműtétje után lábadozó Berki Krisztián kvalifikáljon Rióra, London bajnokának dobogón kell végeznie a szerenkénti döntőben.

Berki Krisztiánnak a dobogón kell végeznie a glasgow-i vébén Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Triatlonban jól állunk: Vanek Margit 23., Kovács Zsófia 45. az olimpiai kvalifikációs ranglistán, amivel jelen állás szerint mindeketten kvótát szereznének. A férfiaknál Faldun Gábornak kell megőriznie a 25. pozícióját. Ökölvívásban a világbajnokság lesz sorsdöntő – a férfiaknál októberben Dohában, a nőknél 2016 februárjában Almatiban rendezik a világversenyt.

Kéziben nehéz lesz

Kézilabdában a férficsapat esélyei halványabbak, első lépésként az Eb-re kellene kijutni, majd onnan az élbolyban végezve megcsípni az olimpiai kvalifikációs tornát. A nőknél az év végi dániai világbajnokságon kapunk választ a kérdésre, Németh András szövetségi kapitány szerint mindenesetre éremesélyesek lehetünk az olimpián.

Női vízilabdázóinknak az olimpiai kvalifikációs torna tűnik az egyetlen járható útnak, a férfiak ugyanakkor a Világligából, a vb-ről és szintén az olimpiai kvalifikációs tornáról is kivívhatják az indulást. Súlyemelésben önmagában az idei világbajnokság nyomán nem osztottak kvótákat, annak pontjait ugyanis összevonják a 2015-ös houstoni vb eredményeivel, és azok összegzése után alakul majd ki a végső rangsor. Az almati viadal alapján három férfiversenyző indulna Rióban. A sportlövőknél az utolsó kvalifikációs esélyt a győri légfegyveres Eb jelenti majd, jövőre.

Brazília: 313

Eddig 63 nemzet mondhatja el magáról, hogy legalább egy sportolót delegálhat.
Az élmezőny a már megszerzett kvóták alapján:
1. Brazília 313
2. Egyesült Államok 43
3. Franciaország 41
4. Nagy-Britannia 25
5. Ausztrália 24
6. Németország, Hollandia 22-22
8. Koreai Köztársaság 21
9. Norvégia 20
10. Kolumbia 18