Dráma, bunyó és történelmi Patriots-győzelem a Super Bowlon

Super Bowl XLIX - New England Patriots v Seattle Seahawks GettyImageRank1 AMERICAN FOOTBALL NFL Super Bowl XLIX Seattle Seahawks New England Patriots 2015 topics topix bestof toppics toppix
GLENDALE, AZ - FEBRUARY 01: Tom Brady #12 of the New England Patriots celebrates with the Vince Lombardi Trophy after defeating the Seattle Seahawks during Super Bowl XLIX at University of Phoenix Stadium on February 1, 2015 in Glendale, Arizona. The Patriots defeated the Seahawks 28-24. Rob Carr/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A New England Patriots nyerte a Super Bowlt, miután az arizonai mérkőzésen 28-24-re verte a címvédő Seattle Seahawks csapatát. Tom Brady irányító és Bill Belichick vezetőedző is negyedszer nyerte meg a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság, az NFL nagydöntőjét, amely minden idők egyik legjobb Super Bowlja volt. Még akkor is, ha a Seattle nehezen tudta elviselni a vereséget, és a végén tömegverekedés tört ki a pályán.

Super Bowl, Arizona:
New England Patriots - Seattle Seahawks 28-24 - élő közvetítés

A 49. Super Bowl előtt az volt a kérdés, hogy a Seattle másodszor, vagy a New England, Tom Brady és Bill Belichick negyedszer lesz az NFL bajnoka. Az első negyedben nem jutottunk közelebb a válaszhoz, miután egyetlen pontot sem szerzett egyik csapat sem. Az egyetlen említésre méltó jelenet az volt, amikor Brady eladta a labdát.

A második negyed azonban kárpótolta a szurkolókat a viszonylag lomha első játékrész után, Brady fantasztikusan játszva juttatta vezetéshez a New Englandet. A liga legjobb védelmén úgy masírozott át a Patriots, mint kés a vajon, Brady a végén Brandon LaFellnek adott pontos passzt, aki besétált az end zone-ba. (0-7)

Gyorsan egyenlített a Seahawks

Néhány perccel később egyenlített a Seattle, Russell Wilson remek hosszú passzt adott Chris Matthewsnak, akinek ez volt pályafutása első elkapása (ennek még jelentősége lesz később), majd következett három futójáték, a liga legjobb futóját, Marshaw Lynchet pedig képtelenek voltak megállítani. (7-7)

Két perc volt hátra a nagyszünetig, amikor Brady a kezébe vette az irányítást, pillanatok alatt végigszáguldott csapatával a pályán, fél perccel a vége előtt pedig félelmetes passzt osztott ki kedvenc célpontjának, Rob Gronkowskinak, aki nagyon megverte védőjét. (7-14) Brady 11. TD-passzát adta Super Bowlon, ezzel beérte gyerekkori példaképét, Joe Montanát.

Matthews, akire senki nem számított

Russell Wilsonnak ugyanakkor maradt még fél perce, és két másodperccel a vége előtt TD-passzal ajándékozta meg Matthewst, aki így élete első elkapása után pályafutása első TD-jét is megszerezte. Mikor máskor, ha nem egy Super Bowlon? (14-14)

A Half Time Show-ban Katy Perry, Lenny Kravitz és Missy Elliott adott hatalmas show-t, amely után a harmadik negyedben ugyanott folytatta a címvédő, ahol az előző játérészt abbahagyta, Steven Hauschka field goaljával először vezetett a meccsen. (17-14)

Sokba kerülhetett volna Brady második interceptionje

Ezt követte Brady második interceptionje, Gronkowski felé ezúttal rossz passzt adott a 37 éves legenda, a címvédő pedig ezt meg is büntette. Olyannyira, hogy Lynch és Wilson remek futásai után a Seattle előhúzta Doug Baldwint, akinek Wilson kiosztotta második TD-passzát. (24-14)

Tízpontos különbséggel kezdődött az utolsó negyed, amelyben Brady ismét a jobbik énjét húzta elő, ezúttal nem interceptiont dobott, hanem touchdownpasszt osztott ki Danny Amendolának (24-21).

A Patriots védelme ekkor kivédekezte a Seattle támadását, Brady pedig negyedik TD-passzát adta, ezúttal a legjobb barátnak, Julian Edelmannek. (24-28) A 37 éves legenda a Super Bowlok történetében már 13 TD-passznál jár, ez rekord az NFL-ben.

Egyszer hibázott Wilson, a legrosszabkor

A Seattle-nek két perce volt, hogy fordítson, Wilson végig is vitte a pályán a csapatát, ám néhány yarddal a célterület előtt ahelyett, hogy futottak volna, Wilson bevállalt egy passzt, és a mérkőzésen először eladta a labdát, Malcolm Butler húzta le a passzt.

Brady negyedszer emelhette fel a Vince Lombardi trófeát Forrás: AFP/Rob Carr

A Seahawks nem tudta elviselni a vereséget, 18 másodperccel a vége előtt Bruce Irvin kirobbantott egy hatalmas tömegverekedést (videó itt), őt kizárták, a Patriots pedig behúzta negyedik Super Bowl-győzelmét. Ugyancsak négy Super Bowl-gyűrűje van Tom Bradynek, aki a harmadik irányító, aki négyszer nyerte meg a nagydöntőt, és Bill Belichick vezetőedző is ugyanennyi Super Bowl-győzelemmel áll.

A mérkőzés legjobb játékosának (MVP) Tom Bradyt választották, eddig egyetlen játékos volt, aki Super Bowlon háromszor zsebelte be az MVP-címet, Joe Montana volt az, Brady példaképe.