A magyar konzulátus előtt felgyújtom magam

HANDBALL-HUNGARY-VESZPREM-COZMA-CRIME HORIZONTAL
Handball supporters walk, holding a portrait of Romanian handball player Marian Cozma of Hungarian MKB Veszprem team at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 15, 2009 to commemorate the slain player. Romanian international handball player Marian Cozma died after being punched in a fight outside a Hungarian nightclub which left two of his teammates injured on February 7, 2009. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Petre Cozma, a meggyilkolt korábbi veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma édesapja sokkoló kijelentést tett a Romania TV-ben, miután továbbra sem tudta elengedni a fiát, az egészségi állapota is romlik, és továbbra sem kapott kártérítést a magyaroktól.

Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban egy veszprémi szórakozóhely előtt szúrták szíven, a Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012 áprilisában Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

„Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem” – nyilatkozta a Romania TV-nek Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdázó apja.

Az apa egyre rosszabb állapotban van Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem kapott kártérítést

"Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt felgyújtom magam" – mondta Petre Cozma, akinek egyre rosszabb az egészségi állapota. A stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel nála az orvosok, kártérítést még nem kapott a magyar kormánytól – írja a Mihir.ro.

Pedig a tragédiát követően, 2009 márciusában Bukarestben Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter azt mondta, hogy Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit, ezért a Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át neki.

Lassan hat éve ölték meg Marian Cozmát Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A gyász még most sem múlt el az apa szívében, aki szilveszterkor is kiment a temetőbe. "Nekem már csak ez maradt. 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül" – mondta Petre Cozma.

Szavazzon!

Jogosan kéri Petre Cozma a kártérítést?