Vágólapra másolva!
Ha így folytatjuk, a gyermekeink öt évvel kevesebbet élnek majd nálunk – ez ellen lépne fel a szabadidősport világszervezete a 2015-ös budapesti konferenciáján, melynek négy napja alatt lekapcsolják a liftet a Vigadóban, a mindennapi mozgás jegyében.

Mintegy négyszáz sportszakember érkezik Budapestre a szabadidősport világszervezete (TAFISA) 160 tagországából a jövő októberi konferenciára.

„A közelmúltban egy tudományos felmérés kimutatta: a fejlett társadalmakban a mozgásszegény életmód miatt a gyermekeinkre átlagosan öt évvel rövidebb élet vár. A cél megállítani ezt a folyamatot – jelentette ki Wolfgang Baumann, a szervezet főtitkára. – A mi felelősségünk visszaadni ezt az öt évet a gyermekeinknek.”

Baumann az Origónak az európai sporthétről is beszélt, melyet az európai bizottság kezdeményezett: „Jövőre rendezik meg először, szeptember második hetében, az Európai Unió minden tagországában. Számos nagy esemény lesz, és minden ország választhat a speciális csomagok közül. Többek közt az első európai sporthetet is értékeljük majd a jövő októberi kongresszuson, az EU-val közösen.”

Baumann: Talán álmodozó vagyok, de hiszek a céljainkban Forrás: Kádár Adrián

A főtitkár a leendő konferencia helyszínén, a Vigadóban beszélt erről, ahol jövőre, a négynapos rendezvény alatt kikapcsolják majd a lifteket, ezzel is hadat üzenve a lustaságnak.

Globális harc indul

„Az inaktivitás pénzt von el a gazdaságból, rengeteget költünk az ebből eredő betegségek gyógyítására – fűzte hozzá Baumann, azt ígérve, jövőre „történelmi döntéseket hozunk ezen a történelmi helyszínen.”

Budapesten tehát globális harc indul majd a fenti kezdeményezésekért, melyek közel sem korlátozódnak az amatőr sportra, mint a főtitkár megjegyezte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hét eleji, kétnapos kongresszusán – melyen szintén forradalmi változások mellett döntöttek – gyakran felmerült a „sport mindenkinek” igénye.

Jön a Nemzeti Sportkártya

Magyar részről a konferencia révén is támogatnák, hogy minél többen és minél rendszeresebben mozogjanak - mondta Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. Az atlantai olimpiai bajnok úszó bejelentette: a cél érdekében jövőre elindul a Nemzeti Sportkártya program, amely elsősorban a családok sportolását hivatott segíteni.

Simicskó István sportért felelős államtitkár három fontos célt nevezett meg:

  • minden gyerek sportoljon
  • fontos világeseményeknek adjon otthont az ország
  • megfelelő sportlétesítményeket építsenek mindezek megvalósításához

A felmérések szerint a magyar gyerekeknek a 70-75 százaléka kizárólag az iskolákban sportol, ezért vezették be a mindennapos testnevelést – folytatta az államtitkár –, miközben a felnőtt hobbisportolók száma öt százalékról tizenöt százalékra nőtt 2010 óta.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főigazgatója a sport közösségépítő erejéről beszélt, és mint olimpiai bajnok közölte: „a sport teljes, nagy családját egyben kezeljük és szeretjük”.