Vége a gigaolimpiák korszakának

Szocsi téli olimpia, megnyitó
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic rings are presented during the Opening Ceremony of the Sochi Winter Olympics at the Fisht Olympic Stadium on February 7, 2014 in Sochi. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság monacói kongresszusán egyhangúan megszavazták azt a modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni.

Hosszú távon befolyásolhatja az olimpia mozgalmat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn és kedden tartott kongresszusának szavazása, amelyben a tagok megvitatják Thomas Bach NOB-elnök 40 pontból álló reformjavaslatát.

A NOB azt követően volt kénytelen átgondolni az elmúlt évek, évtizedek történéseit, hogy a nyári és téli játékok megrendezésére egyre kevesebben pályáztak. A 2022-es téli játékokra például hat érdeklődő közül végül csak ketten maradtak versenyben (Peking, Almati), a többi négy pénzügyi okok miatt visszalépett.

Szocsiban volt eddig a legdrágább olimpia Forrás: AFP/Damian Meyer

"Ez a 40 ajánlás olyan, mint egy kirakós játék darabkái. Ha együtt nézzük őket, akkor egy kép rajzolódik ki, amely megmutatja, hogy szeretné megvédeni az olimpiai játékok egyediségét, így erősítve a sport fontosságát a társadalomban" - mondta Bach.

Mi lesz az egyedi hangulattal?

Hétfőn a tagok az eddiginél hatékonyabb és rugalmasabb jelentkezést biztosító javaslatról voksoltak. Noha előzetesen több tag jelezte fenntartását, végül egyhangúan fogadták el ezt a pontot.

"Ha a játékok több városban kerülnek megrendezésre, esetleg egy-egy sportág egy szomszédos országban jut szóhoz, akkor romlik az olimpiai hangulat. Az olimpiai falu akkor már nem a sportolók izolált világáról szól majd, és elveszíti azt az egyedi hangulatot, amit egy ötkarikás esemény jelent" - érvelt még a szavazás előtt Denis Oswald, a NOB svájci tagja.

Környezetkímélés, költséglefaragás

A bizottság a jövőben szeretné vonzóbbá tenni a rendezést, s lefaragni a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt. Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők - még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba - előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek plusz kiadások.

Thomas Bach elégedett lehet Forrás: AFP/Richard A. Brooks

Ez helyzetbe hozhatja az olyan kis országokat is, mint Magyarország: a gigaolimpiák korszakának vége esélyt jelenthet például Budapest számára is.

Jöhet a baseball, a softball, a fallabda és a karate

A közgyűlésén eltörölték azt a határt, miszerint a nyári játékokon legfeljebb 28 sportág szerepelhet, és a programba bekerülőknek már nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet.

Ezen túl a mindenkori házigazda - bizonyos korlátok mellett - maga határozhat sportágak felvételéről; megkötés ugyanakkor, hogy nem lépheti át nyári olimpia esetén a 10 500, téli játékoknál pedig a 2900 fős sportolói létszámot, és 310 számnál többet nem rendezhet.

A mostani döntés legnagyobb nyertese a baseball, annak női változata, a softball, a karate és a fallabda lehet, ugyanis a 2020-as tokiói olimpia rendezői most jogot kaptak ezen, az országukban óriási népszerűségnek örvendő sportágak felvételére.

A baseball és a softball a 2008-as pekingi játékok után kikerült a programból, és 2013-ban - még a régi rendszerben - hiába próbálkozott a 2020-as visszatéréssel.

Még sok szavazás várható

A monacói közgyűlésen később szavaznak - többek között - az olimpiai televíziós csatorna beindításáról, illetve arról, hogy a NOB-tagok életkori határát felemeljék-e a most érvényben lévő 70 évről. A javaslat az, hogy egyszeri esetben négy évvel meghosszabbítható legyen a tagság.