Vágólapra másolva!
Remekeltek a magyarok hétfőn a mumbai fitnesz- és testépítő világbajnokságon: Palecian Judit, Simkó Georgina és Lengyel Vivien aranyérmet nyert, Regős Lili és Mészáros Rafaella a második, Füzi Krisztina és Nagy Bettina pedig a harmadik lett a saját kategóriájában.
Simkó Georgina, Nagy Bettina, Regős Lili, Lengyel Vivien Forrás: Origo

A 160-165 cm közötti model physique kategóriában teljes magyar siker született, hiszen Lengyel Nikoletté lett az arany-, Mészáros Rafaelláé pedig az ezüstérem. Szintén a legkevesebb izomtömeget követelő női kategória 170 felettiek mezőnyében Simkó Georgina világbajnok lett, a 160 alattiak között pedig Füzi Krisztina nyert bronzérmet. A vb előtt pár nappal még lázas beteg Regős Lili a 165-170 centisek között lett ezüstérmes, az első helyezettől mindössze egy ponttal kapott ki.

Fiatalok legyőzve

A 43 éves, korábbi profiboksz-világbajnok Palecian Judit - több, fiatalabb vetélytársát is megelőzve - a 165 centi alattiak athletic physique (a modelleknél izmosabb) kategóriájában lett a legjobb. Szintén atleticben, de az eggyel magasabbak között a korábbi háromszoros világbajnok Nagy Bettina szerzett bronzérmet.

A 180 centi feletti férfiak athletic physique kategóriájában - a vb előtt fél napra Dubajban ragadt - Krizsán Attila meglepetésre negyedik lett. Kincses Attila az alacsonyabbak versenyében a 15 közé még bejutott, a legjobb öt közé viszont már nem.

Nagy volt a feszültség

"A két legnépesebb kategóriában szerepeltek ma a férfiak, olyan erős volt a mezőny, hogy Kincses Attiláéknál nem azt nézték, hogy ki kerüljön be a legjobb 15-be és ott milyen sorrend legyen, hanem, hogy ki legyen az, aki nem juthat be oda. Olyan országok nemzetei szerepeltek itt, mint a sportágban a legfelkészültebbnek tartott Irak vagy Irán. Krizsán Attila példál úgy lett negyedik, hogy a top ötben három iráni és egy ukrán volt még rajta kívül. Nem véletlenül mondta, hogy az álma teljesülne azzal, ha bejutna a legjobb öt közé, ami sikerült is neki" - kezdte a hétfői nap értékelését az Origónak Buranits Ildikó, a vb-t szervező WBPF európai főtitkára.

A sportvezető elárulta, hogy a legnagyobb feszültséget akkor érezte, amikor Palecian Judit és Regős Lili versenyzett. "Judit rendkívül eredményesen zárta az évet, több szövetségnél lett világ- és Európa-bajnok idén, de annyira különbözőek voltak a lányok és annyi nemzet favoritja kerülhetett volna dobogóra, hogy akár más sorrend is kialakulhatott volna. De Judit volt a legfelkészültebb a női athletic physique-ben általánosan. Én is könnyekben törtem ki, amikor elsírta magát a színpadon."

Lili egy igazi címgyűjtő

Regős Liliről azt mondta, hogy attól az ukrán Anna Krukovszkától kapott ki, akivel felválta végeznek a versenyeken az első, illetve a második helyen. "Lili egy igazi címgyűjtő, és nagyon jól nézett ki."

Füzi Krisztina vasárnap épphogy, de lecsúszott a dobogóról. "Szép volt a teste, ezért bíztam benne, hogy ma javít. A dobogó reális elvárás volt, elégedettek vagyunk."

A világbajnok Simkó Gina eldöntötte, hogy a mostani lesz az utolsó versenye, mivel már "vastagon" elmúlt harmincéves. "Ahogy láttam az ellenfeleit, biztos voltam benne, hogy első vagy második lesz. Délelőtt rosszul pózolt, de délután javított, mondtam a lányoknak, hogy azt kell tenniük, amit Magyarországon vagy az európai versenyeken szoktak. Ezek után Gina bevonult, ahogy kell, tudtam is, hogy rendben lesz a dolog."

Szerinte Nagy Bettinánál valóban látni lehetett, hogy kinőtt a model physique-ből. A 21 éves sportolónő most az athletic physique-esek között lett harmadik. "Palecian Judit győzelme után lehetett tudni, hogy az izomtömeget fogják preferálni a bírók, nem pedig azt a gyönyörű szépséget, ami Bettinából árad, és ami elvárás egy model physique kategóriában. Azt javasoltam neki, hogy ha maradni szeretne ebben a mezőnyben, akkor két évet ki kellene hagynia, de egyébként én a sport model kategóriát javaslom neki, de ott kisebbnek és szárazabbnak kell lennie."

Segített a testépítő társ

Lengyel Vivien élete legjobb formájában volt, párjával, a kedden a 100 kg alattiak body building kategóriájában induló Molnár Péterrel sikerült minden hibáját kiküszöbölni, ennek köszönheti az aranyérmet. Mögötte Mészáros Rafaella lett a második. "Mindkét lány kiemelkedően jó formát hozott. Beragyogták a színpadot. Ázsia-bajnokokat utasítottak maguk mögé. A bírók ma Vivien prezentációját értékelték jobbnak, így Rafaella ezüstérmet nyert. Nagyon elégedett vagyok a magyar csapat teljesítményével és ne felejtsük el, hogy egy nap még hátra van a WBPF világbajnokságból. Kedden négy magyar testépítőnek drukkolhatunk."