Nem lenne életszerű a víz felett kalimpáló férfiláb

szinkronúszás, műúszás, férfi
CANADA, Montreal : A member of the men's synchronized swimming team from Frankfurt Germany, competes 02 August 2006, at the first World OutGames in Montreal,Canada. Some 16,000 homosexual, bisexual and transgender athletes from more than 120 countries will take part in 35 events, running until 05 August. The German team won the gold medal, as they were the only team to compete. AFP PHOTO/David BOILY
Vágólapra másolva!
Korábban két fiú ugyan érdeklődött hobbiszinten a műúszás iránt, de a Magyar Szinkronúszó Szövetség jelenleg nem tud férfiversenyzőről. Már a 2015-ös vébén indulhatnának férfiak, az egykori magyar kapitány, Szauder Gábor szerint elkapkodott volt a döntés.

November 29-én meglepő döntést hozott a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA rendkívüli kongresszusa: már a jövő évi, kazanyi világbajnokságon is indulhat férfi szinkronúszó a vegyes párosok versenyében. Ez alapján biztosra vehető, hogy mire a vb hét év múlva Budapestre jön, már a csapat versenyszámban is lesznek férfiak.

Látványos emelések

"A döntést, hogy vegyes párost engedélyezzenek szinkronúszásban és szinkronműugrásban, a nemek közötti diszkrimináció csökkentése céljából hozták. A vegyes páros a remények szerint nagyobb médiaértéket képvisel majd, látványos dobásokra, emelésekre számítunk. Igaz, a szabályokat ezzel kapcsolatban még nem hozták meg. Úgy kell elképzelni, mint a rövid- és szabadprogramot a jégtáncban" - mondta az Origo érdeklődésére Cseh Krisztián, a Magyar Szinkronúszó Szövetség sportszervezője.

A férfiakra az erőelemeknél lehet nagy szükség Forrás: AFP/David Boily

Tudomása szerint a FINA több mint 200 tagországa közül jelenleg tizenegy országban van férfi szinkronúszó. "Magyarországon két fiú próbálkozott meg a szinkronúszással néhány éve hobbiszinten, de pillanatnyilag nincs tudomásunk férfiversenyzőről" - tette hozzá Cseh Krisztián.

Mint a műkorcsolyában

"Most persze sokan nevetnek, pedig a szinkronúszó vegyespárosok versenye inkább a műkorcsolyázók kűrjére fog hasonlítani, mint arra, amit a felületes szemlélő gondol a sportágról" - mondta az Origónak Szauder Gábor, a magyar szinkronúszó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, aki a londoni olimpia előtt Czékus Eszter és Kiss Szofi munkáját irányította.

"A szinkronúszó vegyespárosban a férfinak hasonló szerepe lesz, mint a műkorcsolyázóknál: erőelemeknél ő tartja majd a partnerét. Míg a tisztán nőkből álló csapatoknál fontos szempont az esztétika, a férfiakra életszerűtlen olyan szerepet osztani, hogy a lábaikat a víz fölé kelljen emelniük" - tette hozzá Szauder, aki jelenleg a szlovák válogatott kapitányaként dolgozik.

Előkészítetlen volt a döntés?

A szakember szerint ugyanakkor a FINA lépése elkapkodott volt. "Szokatlan, hogy ilyen gyorsan bevezetnek egy új versenyszámot, és az is, hogy egyből nagy versenyen mutatkozik be. Ennek az átfutása általában években mérhető, most viszont nagyon gyorsan döntöttek az illetékesek. Az én véleményemet is kikérték, ugyanezt fogom elmondani."

Gond már a 2015-ös vb-n is lehet, a házigazda Kazany ugyanis muszlim többségű város, ahol nem biztos, hogy jó fogadtatása lesz a vegyes párosnak. "Persze lehet olyan siker a férfi szinkronúszás, mint mondjuk a női vízilabda, amit már több országban űznek maga szinten, mint a férfit, de elbukhat ugyanúgy, mint a női ökölvívás, birkózás vagy súlyemelés, azaz a klasszikus erősportok" - mondta Szauder Gábor.

Meg kell adni az esélyt

Szauder szerint a magyar úszósportnak igenis komolyan kell vennie a lehetőséget, hiszen ebben a szakágban még értelemszerűen nincs semmiféle lemaradásunk, és "ha esély nyílik rá, hogy a 2021-es hazai rendezésű vébén egy jól felkészített magyar vegyes páros világbajnoki címet szerez, akkor meg kell ragadnunk ezt az esélyt."

De kiből lehetne férfi szinkronúszó?

"Nem hiszem, hogy egy úszó vagy a vízilabdázó lenne a legjobb választás. Inkább azt gondolom, a balett és a torna környékén lenne érdemes körbenézni, ha párt keresnék olyan kiforrott klasszisok mellé, mint mondjuk Czékus Eszter. Mondjuk az is igaz, hogy 160 centis srácokat nem tehetünk oda ezek mellé a lányok mellé, de ha felkérnének a megfelelő pár megtalálására, én a tornászok és a balett-táncosok között kezdenék keresgélni."

2008-ban már volt egy rokonszenves, de előkészítetlennek tűnő kezdeményezés: