Vágólapra másolva!
Értelmi sérült olimpikonok javára rendez jótékonysági koncertet Mága Zoltán hegedűművész október elsején, a zene világnapján a budapesti Szent István-bazilikában.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tiszteletbeli művészeti nagykövete művészbarátaival együtt azokat az értelmi fogyatékossággal élő sportolókat támogatja, akik részt vesznek a 2015-ös Los Angeles-i Világjátékokon (World Games).

A koncert bevételét a speciális olimpikonok tengerentúli részvételének finanszírozására fordítják, hozzájárulva az utazási költségekhez - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az este 8 órakor kezdődő koncerten Bach, Vivaldi, Schubert, Kodály, Csajkovszkij, Mozart művei csendülnek fel. Fellép Kis B. Attila Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Pándy Piroska Prima-díjas operaénekes, Szekeres Adrien EMeRTon-díjas énekesnő, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese, Csík Sándor énekes, valamint a Primarius Szimfonikus Zenekar és az Ymiso Kamarazenekar Silló István vezényletével.

A Szent István-bazilikában tartandó jótékonysági koncert fővédnöke Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, társfővédnöke Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) 1989-óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját.

A jövő nyári világjátékok előválogatói már megvoltak, az eredmények alapján 14 sportágban szerepelnek magyar sportolók a Los Angeles-i megmérettetésen. A speciális olimpikonok felkészültségét jól mutatja, hogy idén szeptemberben 66 érmet szereztek az Antwerpenben rendezett Európai Nyári Játékokon.

Mága Zoltán a zene világnapjára tervezett karitatív akciójával szeretné felhívni a társadalom és a közvélemény figyelmét az értelmi fogyatékossággal élők helyzetére, arra, hogy egy apró támogatással vagy pusztán egy kis figyelemmel is esélyt, lehetőséget lehet adni a hátrányokkal élő embereknek. A művész már évek óta rendszeresen támogatja a MSOSZ által életre hívott Speciális Olimpia mozgalom törekvéseit - olvasható a szervezők közleményében.

A mozgalom küldetése, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A "Speciális Olimpia" alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy az értelmi sérült emberek is képesek megfelelő segítséggel tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

Az értelmi sérültek világjátékait kétévente rendezik meg, tavaly Dél-Koreában, 2011-ben Athénban tartották. A néhai Eunice Kennedy Shriver - a legendás Kennedy család tagja, John Fitzgerald Kennedy elnök húga, politikus, polgárjogi aktivista - által 1968-ban alapított mozgalomhoz mára 177 országban 4,4 millió sportoló csatlakozott, a Speciális Olimpia 1,3 millió edző, illetve önkéntes segítségével évente 32 "olimpiaszerű" és 81 ezer egyéb sporteseményt rendez - olvasható a Los Angeles-i Világjátékok honlapján.