Ellepték a sportot a politikusok

alapkőletétel, Debrecen, stadion
Debrecen, 2013. április 11. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, Kósa Lajos polgármester, Tóth László, a MNV Zrt. gazdasági főigazgatója és Szűcs Gyula, a kivitelező konzorciumot vezető Hunép Zrt. vezérigazgatója (b-j) az új Nagyerdei Stadion alapkőletételén Debrecenben 2013. április 11-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A politikusok sosem vonakodtak a sport segítségével növelni a népszerűségüket, az utóbbi években pedig különösen szorgalmasak lettek. Magunk is meglepődtünk, amikor számba vettük, hány államtitkár, miniszteri biztos és politikai tanácsadó olajozza a magyar sportélet működését.

Két meghatározó magyar klubcsapat, a Ferencváros és a Debrecen is új stadiont kapott a közelmúltban. Az alapkőletételkor készült fotókon több volt a politikus, mint a sportvezető, ami efféle eseményeken nem meglepő. A Fradi-stadion alapkőletételén azért akadt két klubvezető, de Kubatov Gábor elnök és Kocsis Máté alelnök egyben politikus is.

A Ferencváros nincs ezzel egyedül. A magyar sportéletben korábban is jellemző volt, hogy szövetségek és nagy klubok vezetőségébe szívesen ültek be – többnyire éppen hatalmon lévő – politikusok, és a 2010-es választás óta érezhetően megnőtt a hajlandóság a sportszervezetekben, hogy így próbálják növelni a lobbierejüket.

Ferencvárosi alapkőletétel: Bácskai János kerületi polgármester, Simicskó István, az Emmi államtitkára, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, mögöttük Fürjes Balázs kormánybiztos. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hogy messzebbre ne menjünk, az NB I-ben sem egyedül a Fradit vezeti politikus. A legfrissebb fejlemény, hogy augusztus végén a Pécsi MFC elnöke lett Hargitai János kormánypárti országgyűlési képviselő.

MSZP–Fidesz-csere

A Videoton tulajdonosa, Garancsi István a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. Az MTK elnöki székében a volt VII. kerületi polgármestert, Hunvald Györgyöt Deutsch Tamás váltotta, miután az előbbi előzetes letartóztatásba került. Deutsch a Fidesz egyik alapító tagja, volt ifjúsági és sportminiszter, jelenleg az Európai Parlament képviselője.

A Mezőkövesd Zsóry elnöke Tállai András fideszes parlamenti képviselő, volt belügyi államtitkár. A Diósgyőr tulajdonosa, Leisztinger Tamás ugyan nem politikus, de a baloldali kormányok hivatali ideje alatt jó kapcsolatot ápolt az MSZP-vel. A Puskás Akadémiát maga Orbán Viktor alapította, az egyesület egyik kuratóriumi tagja pedig Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere.

A debreceni Nagyerdei Stadion alapkőletétele: Halász János, az Emmi államtitkára, Vígh László kormánybiztos, Kósa Lajos polgármester, Tóth László MNV-főigazgató és Szűcs Gyula, a kivitelező konzorciumot vezető Hunép Zrt. vezérigazgatója. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem csak a fociban bukkannak fel politikusok vagy szoros politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek. Navracsics Tibor ugyan csak szurkolóként látogatja szülővárosa, Veszprém kézilabdacsapatának meccseit, de a klub elnöke, Fonyó Károly régi üzlettársa a Fidesz gazdasági hátországában kulcsszereplő Simicska Lajosnak. A Szolnoki Olaj kosárcsapatának elnöke, Nyerges Zsolt ugyancsak Simicska fontos üzlettársa.

A szövetségeknél is ülnek

Ezzel azonban csak a legfeltűnőbb szerepvállalásokat vettük végig. Az olimpiai sportágakat képviselő szövetségek, valamint a legnagyobb nem olimpiai sportágak szövetségeinek elnökségét végignézve azt találtuk, hogy hemzsegnek az első- és másodvonalbeli politikusok.

Az MLSZ elnökségének tagja többek között Bánki Erik, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke, valamint Dankó Béla, ugyancsak fideszes országgyűlési képviselő.

A kajak-kenu szövetségnél már 1995 óta Baráth Etele elnököl, aki MSZP-s színekben volt országgyűlési képviselő, a Gyurcsány-kormányban egy ideig európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is.

Katona Kálmán volt MDF-es politikus két éve a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke. Az első Orbán-kormány közlekedési minisztere, később az MDF országos választmányának elnöke.

Kézi, kosár, pingpong

A kéziszövetség elnöke és egyik alelnöke is kötődik a politikához. Vetési Iván elnök a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban volt a nemzeti egységes kártyarendszer kidolgozásának miniszteri biztosa. Hadházy Sándor alelnök országgyűlési képviselő, Visegrád sorozatban négyszer megválasztott polgármestere.

A kosarasok jelenlegi elnöke, Szalay Ferenc 1998-ban lett Szolnok fideszes polgármestere, 2003-tól a ciklus végéig az önkormányzati bizottság alelnöke, 2004-ben átvette a Fidesz-frakció ifjúsági és sportkabinetjének vezetését. 2010 októberében a harmadik ciklusát kezdte meg Szolnok Megyei Jogú Város polgármestereként.

Augusztusban Nátrán Roland lett az asztaliteniszezők elnöke. Ő 2010 és 2014 között az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára volt, majd a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Nátrán Roland (jobbra) itt még az NGM államtitkáraként Fotó: Hajdú D. András [origo]

A bokszolóknál Pajna Zoltán alelnök egyben Debrecen fideszes alpolgármestere is. Pelyva György alelnök Zugló MSZP-s alpolgármestere. Szintén alelnök Hajdú János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója.

Az öttusázóknál elnökségi tag Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos, Réczei Géza elnök pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára.

Orbán fogorvosa

A röplabdások elnöke, Poór Csaba a szegedi Fidesz korábbi sajtófőnöke. Szűcs Lajos, a teniszezők elnöke fideszes országgyűlési képviselő, négy éve a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Közép-magyarországi Regionális Tanács elnökévé választották.

A triatlonosoknál korábban Szekeres Imre MSZP-s honvédelmi miniszter tevékenykedett (most Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla az elnök). A társadalmi alelnök jelenleg Biró Marcell, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia Bátorfival, Orbánnal és Matolcsyval Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Csampa Zsolt fideszes országgyűlési képviselő éppen Deutsch Tamással szemben nyerte el a vívók elnöki székét; Hoffmann Tamás, Újbuda fideszes polgármestere tagja a vízilabda-szövetség elnökségének.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és a Fidesz ügyvezető alelnöke a korcsolyázószövetség elnöke, míg Bathó Ferenc alelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Kálomista Gábor producer, kormányközeli polihisztor a síszövetség elnöke, valamint az MKB-MVM Veszprém társelnöke. A jégkorongozók elnöke, Németh Miklós a Simicska-féle Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója, míg a curlingesek tiszteletbeli elnöke Studniczky Ferenc, az Ifjúsági és Sportminisztérium egykori miniszteri tanácsadója.

Ló- és izomerő

Egy éve még a Nemzeti Autósport Szövetség elnökségi tagja volt Rogán Antal, a Belváros, valamint Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, azóta az elnökség lemondott, az újnak már nem tagjai.

A sakkozókat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter irányítja, a szkanderszövetség általános alelnöke Lukoczki Károly szocialista önkormányzati képviselő.

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke Balogh Gábor egykori öttusázó, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója.

Fordítva is van áramlás

Nem csak politikusokból lesznek sportvezetők, az út ellenkező irányban is bejárható. A magyar fociválogatott első színes bőrű játékosa, Sowunmi Thomas immár a politikában bontogatja szárnyait. A tízszeres válogatott csatár az önkormányzati választásokon az LMP színeiben indul majd Székesfehérváron. A 36 éves, Nigériában született tehetség még a fociban is aktív, jelenleg az NB II-es Ajka csapatában szerepel.