Használt rágó százmillióért? Ingyen van

HORIZONTAL FOOTBALL SPORTS DIRECTOR BUST CHEWING GUM Manchester United's Scottish manager Alex Ferguson looks on before the English Premier League football match between Newcastle United and Manchester United at Sports Direct Arena in Newcastle, north-eas
Manchester United's Scottish manager Alex Ferguson looks on before the English Premier League football match between Newcastle United and Manchester United at Sports Direct Arena in Newcastle, north-east England on October 7, 2012. AFP PHOTO/GRAHAM STUART RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications
Vágólapra másolva!
Ferguson rágógumija, Seaver fogpiszkálója, Ortiz szakálla - néhány olyan ereklye az elmúlt évekből, amelyért meglepő összegeket fizettek a sportrajongók. Most is hirdetnek különleges darabokat, és nemcsak külföldit: Kokó világbajnoki trikója Papp Laci aláírásával még csak nem is drága.

Új stadionok ide vagy oda, a fanatikus szurkolók mindig is ereklyeként tekintenek a kultikus pályákra és azok tartozékaira. Amikor 2013 tavaszán elkezdték bontatni a ferencvárosi Albert-stadiont, voltak, akiknek sikerült néhány széket megszerezniük, sőt a kevésbé élelmesek akár vásárolhattak is vitrinbe tehető relikviákat a Fradi boltjában. Egy darab gyepet potom 20 ezer forintért vagy a kapufákból pár centimétert 15 ezerért.

Hasonló persze külföldön is előfordult már: amikor 2006-ban az Arsenal kiköltözött a Highburyből, és a régi stadion helyén lakópark épült, a drukkerek gyakorlatilag felszedték a gyepet, és hazavitték. És vannak olyan sportrelikviák is, amelyek értékét nemcsak megbecsülni lehet, hanem egészen konkrét árat is lehet hozzájuk társítani, mivel műkincsáron keltek el egy-egy aukción.

A gyűjtők olyan tárgyakra is lecsapnak, amilyenekhez más hozzá se nyúlna. A Manchester United másfél éve visszavonult edzője, Sir Alex Ferguson kiköpött rágóit sokan próbálták megszerezni, és az utolsót, amelyet a MU kispadján rágott (2013. május 19-én, a West Bromwich stadionjában) egy szemfüles rajongó 400 ezer fontért (mostani árfolyamon 133,5 millió forint) adta el az eBayen. A pénzt a hátrányos helyzetű gyerekeket támogató MU-alapítvány kapta.

Sir Alex itt még nem köpte ki Forrás: AFP/Graham Stuart

A sportcsillagok szájából kikerülő dolgok egyébként is népszerűek valamiért. A baseballozók híresek arról, hogy a dohányon vagy fogpiszkálón nyammognak a meccsek alatt. Mivel a kiköpött dohányt összeszedni igen nehéz, és persze roppant gusztustalan is, a fogpiszkálóknak lett nagyobb keletje. Tom Seaver, aki 2011-ben a MLB Hall of Fame-jébe is bekerült, híres volt fogpiszkálózásáról. Egy általa használt darabért 440 dollárt fizettek 1992-ben.

Becses szőrzet

Egy másik baseball-legenda, az 1961-ben elhunyt Ty Cobb fogsorát 1999-ben 6500 dollárért, vagyis nagyjából másfél millió forintért adták el. Ennek majdnem a négyszeresét fizették egy 1991-es árverésen a nyolcszoros MLB All Star-dobó Nolan Ryan szuszpenzoráért. A Boston Red Sox játékosai pedig a 2012-től egy szezonon át növesztett szakállukat árverezték el jótékonysági céllal, David Ortizét, például, 11 ezer dollárért vette meg a Gillette.

Ty Cobb 1913-ban Forrás: Wikimedia Common

Hazai viszonylatban mi más lenne a legfelkapottabb, mint az Aranycsapattal kapcsolatos, elsősorban is a Puskás-emléktárgyak. Egy részüket az ismert vállalkozó, Bodnár György vette meg 2005-ben egy londoni árverésen, más darabok a felcsúti Pancho Aréna stadiontúráján tekinthetők meg. Ugyancsak a Puskás Akadémiáé Sebes Gusztáv (az Aranycsapat szövetségi kapitánya) hagyatéka, többek között egy füzet a következő címmel: "A londoni mérkőzés taktikai terve".

Kincset érő autogramok egy helyen

Jelenleg is lehet venni magyar sportereklyéket. Híres sportolók által dedikált képekből vagy albumokból több ezret kínálnak eladásra az interneten - az egyik legdrágább egy Puskástól Kocsis Sándoron és Adler Zsigmondon át Papp Lászlóig számos nagy sportoló aláírásával teli füzet, 300 ezerért meghirdetve. A Kovács István ökölvívó által 1991-ben, az amatőrvébé döntőjén hordott trikó, melyet később maga Kokó és Papp László is aláírt, 1,5 millióba fáj. Az egyik magyar aukciós oldalon az 1928-as olimpia labdarúgótornájának aranyérme mindössze 270 ezer forintért kelt el.

Puskás Ferenc a berni döntőn Forrás: DPA/AFP/Schirner Sportfoto Archiv

A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György hajója több mint négyszázezer forintot hozott nemrég egy alapítványnak, 2008-ban pedig összesen négymillió forint folyt be egy több tételes - többek közt Varga Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó Pekingben használt úszósapkáját felvonultató - árverésen.

Ezekért fizették a legtöbbet

A világ öt legdrágább sportrelikviája közé 1,4 millió dollár a belépő szint. Így kiszorul, például, Muhammad Ali 1965-ös, Floyd Patterson elleni címmeccsén használt bokszkesztyűje (1,1 millió dollár). Az ötödik a labdarúgás 1859-es, kézzel írt szabálykönyve (1,4 millió dollár). A dupláját éri Honus Wagner baseballos kártyája. Ez valaha cigarettatartók fedőlapjaként szolgált, és a híres játékos nem akarta, hogy a gyerekek miatta dohányt vegyenek, ezért csak kevés készült belőle. Hárommillió dollárt ér egy baseball-labda, amellyel Mark McGwire 1998-ban a hetvenedik home runját (ez akkor rekord volt) érte el.

A kosárlabda James Naismith által írt alapító szabálygyűjteményét 4,3 millió dollárért vették meg, de ezzel még csak a második a listán. Az első helyezett Babe Ruth 4,4 millió dolláros (majdnem egymilliárd forint) meze 1920 környékéről. A Yankees baseballosa minden idők egyik legjobbja, még most is több rekordot tart, a hozzá fűződő ereklyéknek óriási a keletje.

Van azonban már kihívó is: egy ritka, Wayne Gretzkyt ábrázoló tripla kártyára 1,65 millió dollárról indul a licit.