Vágólapra másolva!
A magyar sport szempontjából az előttünk álló hétvége nem csupán azért lesz rendhagyó, mert a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi Eb-selejtezős sorozatát, hanem azért is, mert – többek között – az atlantai olimpiai bajnoka ismét rajtkőre áll és elindul egy új szabadidősportos program, valamint a Magyar Szabadidősport Szövetség családi mozgásfesztivált rendez a Kopaszi-gáton. Ergo: több ezren döntenek majd a sport mellett. 

Czene Attila, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként, valamint a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként Hódmezővásárhelyen úszni fog mindazokkal, akik részt vesznek a Sportol a nemzet szabadidősportos mozgalom nyitóeseményén.

A mozgalom küldetése nem más, mint minél több ember számára vonzóvá tegye a rendszeres testmozgást. „A Sportol a nemzet mozgalom legfontosabb célkitűzései egybecsengenek a Magyar Szabadidősport Szövetség küldetésével, azaz: minél több embert ösztönözni arra, hogy minél többet sportoljon és mozogjon, így örömmel vállaltam a kezdeményezés fővédnökségét” - mondja Czene Attila.

A program kísérletképpen szeptembertől a három dél-alföldi megyében - Csongrádban, Békésben és Bács-Kiskunban - indul el, a tervek szerint 2015-től pedig Kárpát-medencei szintűvé bővül.

A mozgalom alapját a sportolanemzet.hu honlap biztosítja. A weboldalon az érdeklődők egy ingyenes regisztráció után megkapják plasztik kártyájukat, mellyel egyénileg és családi kategóriában gyűjthetnek pontokat, és versenyezhetnek a nyereményekért. A pontokat sportolással lehet majd gyűjteni azokban a sportlétesítményekben, amelyek csatlakoztak a Sportol a nemzethez. Ezekben komplexumokban, edzőtermekben jelentős kedvezménnyel lehet majd belépőt váltani a kártyatulajdonosoknak.

Családi Fesztivál

Czene Attilának egyébként nem lesz könnyű napja szeptember 7-én, hiszen a hódmezővásárhelyi úszása után Budapesten, a Kopaszi-gáton van ’jelenése’. Ott rendezik meg ugyanis a kilencven sportágat, illetve mozgásformát felvonultató családi mozgásfesztivált, amely a Coca-Cola Testébresztő XVI. Családi Mozgásfesztivál nevet kapta.

A családi mozgásfesztiválon a tervek szerint részt vesz a családjával együtt Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója, akit ebben az évben tagjai közé választott a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. Polgár Juditon kívül válogatott karatésok, és az MVM-Paks labdarúgói is ellátogatnak a Kopaszi-gátra. Az MSZSZ becslése szerint 6-7000 ember fog sportolni a rendezvényen.

„A családok számára különleges családi tízpróbával készülünk, ahol különböző ügyességi feladatok, erőpróbák, akadálypályák várják a csapatokat. Idén 90 sportággal, illetve mozgásformával találkozhatnak az érdeklődők az ingyenes rendezvényünkön. A családokon túl számítunk a csapatsportok megszállottjaira is, szivacskézilabda, futball, streetball, parkröplabda mérkőzéseken vehetnek részt a Kopaszi-gáton délelőtt 10 órától délután 5 óráig, de természetesen sok-sok olyan sportolási lehetőség is lesz, amelyek egyedül is kipróbálhatók. A lényeg, hogy minél többen, minél többet sportoljanak, mozogjanak korra és nemre való tekintet nélkül” - összegzett a hétvégi rendezvénnyel kapcsolatban Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.