Vágólapra másolva!
A háborús konfliktus miatt elképzelhető, hogy az Európai Unió azt fogja javasolni a tagországainak, hogy bojkottáljanak minden olyan nemzetközi kulturális-, gazdasági- vagy sporteseményt, amelyet Oroszország rendez vagy szervez, így például a 2018-as focivébét és az orosz Forma-1-es futamot is.

A mértékadó és hiteles forrásnak számító Financial Times számolt be arról, hogy néhány diplomata az egyik uniós ülésen adta be az erről szóló indítványt, állítólag az észt és a litván küldöttség tagjai kezdeményezték a bojkottot, az EU pedig megfontolja a javaslatot.

"A felvetés időszerű, és megfontolandó, hacsak nem történik egy hozzáállásbeli változás az oroszok részéről" - fogalmazott egy lett diplomata. Az Eurasia Group európai kutatásainak vezetője, Mujtaba Rahman szerint ugyanakkor ez egy hidegháborús hangulatot vonna maga után, amely nem biztos, hogy jót tenne a jelen helyzetben.

A maláj utasszállító repülőgép lelövése után is felmerült hasonló javaslat, például a 2018-as focivébé bojkottja, akkor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) úgy reagált, hogy a sportesemények bojkottja nem oldja meg a problémát.