Társoldalunk:

Sprintben mászna az Everestre

2014.09.01. 13:19

Negyvenkét napra rövidítené a Mount Everest megmászását egy brit hegyi vezető.

A korábbiaknál gyorsabb, 42 nap alatt teljesíthető csúcshódítást ígér a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Csomolungmára egy brit hegyi vezető. Adrian Ballinger forradalmasítani akarja a hegymászóturizmust.

"A Mount Everest megmászása meggyorsítható. Lerövidíthető az alaptáborban töltött idő és elkerülhető a csúcson a sorban állás" - véli a hegymászó.

Bár a Ballinger-féle gyorsított csúcsmászás 60 ezer euróba (mintegy 19 millió forintba), tehát csaknem kétszer annyiba kerül, mint a klasszikus csúcshódító hegymászás, az így útnak indulók az ígéret szerint 42 nap alatt feljuthatnak a Mount Everestre. Hogy a különösen gyors mászásra felkészüljenek, Ballinger tervei alapján a mászóknak az expedíció előtt nyolc hétig egy alacsony nyomású speciális sátorban kell aludniuk. Testük így hozzászokik a nagy magassághoz és a ritka levegőhöz.

"Az emberek jobb formában lesznek és nem kell két hónapon át fel-le mászniuk a hegyen, hogy hozzászokjanak a magaslati levegőhöz" - fejtette ki a hegyi vezető.

A kutatók azonban bizalmatlanok a tervvel szemben. Gregoire Millet, a Lausanne-i Egyetem Sporttudományi Intézetének igazgatója szerint az ilyen különleges nyomású sátrak előnyei  korlátozottak. Véleménye szerint mindig jobb a körülményekhez a valódi magasságban hozzászokni.