Vágólapra másolva!

Golfpályákat rombolnak Kínában

A termőterületek és vízkészletek korlátozott volta miatt tilos a golfpálya-építés Kínában. A tíz éve életben lévő rendeletet egyre komolyabban veszik a hatóságok.

Az elmúlt hónapokban féltucatnyi, teljesen kész és kiépített golfpályát záratott be, és rombolt le a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC). Az akciókra egy 2004-ben meghozott rendelet szolgáltat jogi alapot, amely megtiltja a golfpályák építését, a dél-kínai üdülőközpont, Hajnan szigetének kivételével.

A szabályozásra azért van szükség, mert a golfpályák fenntartása jelentős mennyiségű vizet kíván, és bár Kínában él a világ lakosságának egyötöde, az ország mindössze a Föld teljes vízkészletének hét százalékával rendelkezik, ráadásul annak nagy része ihatatlan. Gondot okoz a termőterületek arányának zsugorodása is, amely a lakosság számának növekedésével és a városiasodással párhuzamosan jelentkezik.

A híradások szerint az elmúlt év végén 640 golfpálya üzemelt az országban, amelyekből négyszáz a 2004-es tiltás után épült. Mindeddig a hatóságok szemet hunytak a törvénysértés felett, most azonban "célzott kampány" kezdődött a pályák ellen - idézi az egyik pályaüzemeltetőt a hongkongi South China Morning Post napilap.

A sport maga mérsékelt népszerűségnek örvend az országban, az átlagemberek számára túlságosan drága, így a gazdagok kiváltságának, valamint egyre inkább az üzleti partnerek közötti közös tevékenységnek számít. A golfozást Mao Ce-tung az 1960-as években betiltotta, mondván az túlságosan "nagypolgári" tevékenység, és csak 1984 óta játszható szabadon az ázsiai országban.