Vágólapra másolva!
Lassan idegösszeomlást fog kapni Oscar Pistorius, akit Gerrie Nel darabokra szed a pretoriai bíróságon. A sportoló, aki megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampot, többször zokogva válaszolt a kíméletlen főügyész még kíméletlenebb kérdéseire. Ez történt hétfőn.

Oscar Pistorius hatodik napon állt a bíróság és Gerrie Nel főügyész elé, aki hétfőn sem kímélte műlábú futót, aki tavaly februárban lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Nel ugyanazzal a pitbulltaktikával támadott, folyamatosan próbálta ellentmondásba keverni a sportolót, lovagolt a szavakon, a kifejezéseken, ugrált a témák között, és számtalanszor zokogásra késztette Pistoriust, majd nemegyszer meg is kérdezte tőle, hogy most miért érzékenyült el. Egy alkalommal be is kellett rekeszteni a tárgyalást, mert a sportolónak szüksége volt a pszichológusára.

Nel olyan dolgokra kérdezett rá, hogy hol volt Reeva Steenkamp papucsa, miért ott volt, miért nem volt a farmerja eltéve a szekrénybe, hol volt a ventilátor, az ágynemű hogy került le az ágyról a földre, miért volt véres. Azt sem értette, hogy az erősítő kék fénye miért zavarta a sportolót, és ha zavarta, akkor miért nem kapcsolta ki. Pistorius szerint azért, mert egyrészt fel kellett volna csatolnia hozzá a lábait, másrészt, mert kikapcsolva is kéken világít. Nel közölte vele, hogy akkor piros a fénye, mint ahogy a tévéjének is, és milyen érdekes, hogy az viszont nem zavarja a sportolót.

Nel a tárgyalóteremben berendezett helyszín mellett Forrás: AFP/ /Antoine De Ras

Lezajlott egy ilyen párbeszéd is közöttük:
Pistorius: Soha nem jelentette be éjszaka, hogy kimegy a vécére, ezért nem tudtam, hogy nincs az ágyban.
Nel: És amikor ön felkelt az ágyból, és elindult a lábai nélkül a fürdőbe, akkor arra nem gondolt, hogy Reeva miért nem kérdezi meg, hogy hova megy?
Pistorius: Erre nem gondoltam.
Nel: Persze, mert az ön verziója arról az éjszakáról teljesen irreális.

Az ügyész kérdésére a sportoló azt mondta, hogy a hálószoba ablakának becsapódása volt az a zaj, amit először hallott. Ekkor mondta Reevának, hogy bukjon le az ágy mellé (legalábbis azt hitte, hogy a nő hallja, mert az ágyban van), majd felkapta a pisztolyt, és bement a fürdőbe. "Csak ki akartam űzni a rablót a házamból. Mindenki ezt tenné" – mondta a sportoló, aki ezt kiabálta az általa rablónak hitt barátnőjének: "Takarodj a picsába a házamból!"

Az igazi helyszín:

Pistorius ezután araszolgatott előre a térdcsonkjain úgy, hogy az egyik kezében a fegyver volt, a másikkal pedig támaszkodott, egyre közelebb ment a fürdőszobához. Azt mondta, volt a vécéajtó zárjának egy jellegzetes hangja, és amikor meghallotta, hogy aki bent van (a barátnője, de ő betörőnek hitte) ki akar jönni, akkor nem gondolkodott, csak lőtt.

A lövések az ajtón, és az ominózus zár Forrás: AFP/ /Antoine De Ras

Nel arról érdeklődött, hogy miért nem adott le figyelmeztető lövést. Pistorius szerint minden olyan gyorsan történt, hogy nem volt ideje gondolkodni. Az ügyész a sportoló szemébe mondta, hogy szerinte titkol valamit, és biztos abban, hogy tudta, hogy Reeva Steenkamp van a vécében, és szándékosan lőtte le.

„Ez nem igaz, nem akartam Reevára lőni” – tört ki zokogva Pistorius. Nel közölte, hogy rengeteg kérdése van még a vécével kapcsolatban, de szerinte mindenki jobban jár, ha ezeket kedden teszi fel.