Pistorius egy szekrénybe menekült, kómában is volt

South African Paralympic track star Oscar Pistorius wipes his face during his trial in Court in Pretoria on April 7, 2014. As the defence opens its case, the 27-year-old Paralympian will give the court his first account of why he shot dead his model girlfriend Reeva Steenkamp in the early hours of Valentine's Day in 2013. POOL AFP PHOTO Themba Hadebe
Vágólapra másolva!
Több mint egy hét szünet után hétfőn folyatódott Oscar Pistorius pere. A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő műlábú futó először vallott a bíróságon, bocsánatot kért a szülőktől, és elmondta, hogy csak meg akarta védeni a barátnőjét aznap éjszaka. Beszélt a gyerekkoráról, a pályafutásáról, az anyjáról, egy komoly hajóbalesetről és a dél-afrikai bűntényekről is.

Több mint egy hét szünet után folytatódott a barátnőjét, Reeva Steenkampot lelövő Oscar Pistorius pere. Az első tanú a védelem által hívott patológus, Jan Botha volt, aki eddig 25 ezer boncolást végzett. A vád patológusa, Geert Saayman azt állította, hogy Reeva Steenkamp három órával a halála előtt még evett, erre enged következtetni a gyomrában talált étel, Botha azonban nem értett egyet ezzel, szerinte egyénfüggő az emésztés, és egy híres, 1963-as kanadai eset óta nem fogadják el egyértelmű bizonyítéknak a gyomortartalomban lévő ételmaradékot.

Reeva Steenkamp sérüléseiről elmondta: szerinte az első lövés a csípője jobb oldalán érte, majd megpróbált felállni, és az ajtó felé menni. A második lövés a jobb karján, a harmadik a bal kezén érte, ez a golyó átment a testén. Ekkor ráesett az újságtartóra, majd jött az utolsó, végzetes lövés a fejbe. A korábban meghallgatott patológus, Saayman professzor azt mondta, hogy meglepődött volna, ha Reeva nem sikoltozott volna, míg Botha azt mondja, hogy csodálkozna, ha a nő tudott volna sikoltozni, mert nem teltek el hosszú másodpercek a lövések között. Pistorius eközben öklendezett és zokogott, egy zöld vödröt tettek elé arra az esetre, ha ismét elhányná magát.

Botha vallomásával sokkal közelebb nem jutottunk a megoldáshoz, őt azonban egy meglepetés követte, ugyanis maga a vádlott következett. Pistorius így kezdte elcsukló hangon: "Szeretném megragadni az alkalmat, és bocsánatot kérni Mr. és Mrs Steenkamptől, Reeva egész családjától és azoktól a jelenlévőktől, akik ismerték őt. A tragédia éjszakáján meg akartam védeni Reevát. Bizton állítom, hogy aznap éjszaka, amikor lefeküdt, szerelmesen feküdt le."

Pistorius arcát nem mutatták, de a hangját lehet hallani:


Pistorius elmondta, hogy azóta gyógyszereket szed, antidepresszánst és altatót. "Folyamatosan rémálmaim vannak, vérző orral ébredek fel éjszakánként, az egyik éjjel a szekrénybe zárkóztam, és a húgomat hívtam fel, hogy jöjjön értem."

Elmondta, hogy a fogyatékossága ellenére az anyja ugyanúgy bánt vele, mint a testvéreivel. "Ha elestem, nem segített, csak mondta, hogy álljak fel. Azt akarta, hogy ugyanolyan életet éljek, mint minden más gyerek. Azt mondta, hogy próbáljak ki minél több sportot, feszegessem a határaimat. Például általános iskolás koromban kajakoztam és birkóztam is, a gimnáziumban pedig rögbiztem és vízilabdáztam, utána kezdtem el atletizálni, de amikor nem jutottam ki az épek között a pekingi olimpiára, az pusztító hatású volt."

Pistorius elmesélte, hogy 2009-ben elsüllyedt egy hajóval, és komoly sérüléseket szenvedett. "Emlékszem a motor hangjára" – mondta a sportoló, akit ezután napokig mesterséges kómában tartottak, négy-öt hétig volt rögzítve az állkapcsa, 170 öltéssel varrták össze az arcát, és leépültek az izmai. A baleset nagy hatással volt rá, még jobban elkezdte félteni az életét, és eldöntötte, hogy még keményebben fog edzeni. Megkérdezték az alkohol- és drogfogyasztásról, közölte, hogy szezonon kívül szokott inni alkoholt, de szezonban nem, drogot pedig soha nem használt.

A tárgyaláson ismét rosszul lett Forrás: AFP/Themba Hadebe

Beszélt a bűnözésről is, szerinte Dél-Afrikában az emberek többsége szembesült már bűnténnyel, neki például 2005-ben betörtek a házába, amíg ő Manchesterben volt egy versenyen. Ellopták a tévéjét és a laptopját, és megrongálták az autóját. "Számtalanszor követtek már hazáig, egyszer pedig rám is lőttek az autópályán" – mondta Pistorius, aki egyszer látta, hogy egy parkolóban két részeg férfi inzultál egy nőt, Reeva halála előtt egy hónappal, 2013 januárjában pedig látta, hogy néhány férfi betöri egy taxi ablakát, kirángat belőle valakit, majd elkezdi verni. Ekkor Pistorius elővette a fegyverét, hogy véget vessen az incidensnek.

Amikor megvásárolta Johannesburgban a házát, akkor annyira félt, hogy három házőrző kutyát is vett, egy bull terriert, egy pit bullt és egy jack russellt.

Pistorius egy idő után közölte, hogy nagyon kimerült, mert éjszaka nem aludt semmit, ezért a tárgyalást berekesztették, folytatás kedden.