Azt kapta a United, amit megérdemelt

Wayne Rooney, Robin van Persie, manchester united, foci
UNITED KINGDOM, London : Manchester United's Dutch striker Robin van Persie (L) talks to Manchester United's English striker Wayne Rooney during an English Premier League football match between Fulham and Manchester United at Craven Cottage Stadium in London, England, on February 2, 2013. Manchester United overcame a floodlight failure to win 1-0 at Fulham through a late Wayne Rooney goal as Alex Ferguson's side went 10 points clear at the top of the Premier League. AFP PHOTO/IAN KINGTON
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén mindent kiadott magából az Olimpiakosz, és teljesen megérdemelten verte 2-0-ra a szürke és ötlettelen Manchester Unitedet, amely csak az utolsó tíz percre pörgette fel magát.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés
Olimpiakosz - Manchester United 2-0 (1-0) - az élő közvetítés
Athén, Karaiszkakisz-stadion
v.: Gianluca Rocchi (olasz)
Olimpiakosz: Roberto - Leandro Salino, Holebasz, Manolasz, Marcano - Maniatisz, N'Dinga – Perez (Nelson Valdez, 86.), Campbell (David Fuster, 67.), Domínguez (Paulo Machado, 76.) – Olaitan
Manchester United: De Gea – Evra, Ferdinand, Vidic, Smalling – Carrick, Young – Cleverley (Kagava, 61.), Valencia (Welbeck, 61.), Rooney - Van Persie
gól: Domínguez (38.), Campbell (55.)

Az Olimpiakosz sokkal dinamikusabban kezdte a mérkőzést, az angolok a biztonságos védekezés érdekében inkább átadták a területet és a kezdeményezést a hazaiaknak. Emiatt izgalmasan alakult az első negyedóra, a görögök többször is beszorították a Unitedet, és az agilisan játszó Domínguez szólója után a vezetést is majdnem megszerezték, de a lövését végül Vidic blokkolta.

Domínguez szerezte meg a vezetést az Olimpiakosznak Forrás: AFP/Aris Messinis

Ezt követően kiegyenlítődött a meccs képe, az angolok hosszabb labdabirtoklásokkal lassították a játékot, és szép lassan kijöttek a görögök szorításából. A támadások befejezését azonban nem nagyon forszírozták, a két szélső, Young és Valencia is gyakran hátrafelé játszott, és inkább az eredmény tartására koncentráltak. Ha mégis elveszítették a labdát, azonnal visszazártak a tizenhatosukra, amivel a görögök nem igazán tudtak mit kezdeni, a beadásokat követő fizikai párharcokban alulmaradtak. Emiatt is kezdtek átlövésekkel próbálkozni a tömörülő védelem ellen, és a félidő végén kis szerencsével megszerezték a vezetést is: Maniatisz lövésébe Domínguez tette bele a lábát, az elmozduló De Gea pedig így már nem érhette el a labdát. A United 412 perc után kapott gólt a BL-ben, és ezzel először került hátrányba az idei sorozatban.

A második félidőre sem változott a játék képe. Mindkét csapat biztonsági megoldásokra törekedett, lehetőségek inkább csak egyéni hibákat követően alakultak ki, Rio Ferdinand többször is nagyon bizonytalan volt. A második bekapott gól azonban nem az ő hibájából született: az egész meccsen jól játszó Campbell óriási kötény adott Michael Carricknek szemben a kapuval, majd tökéletes csavart a jobb alsó sarokba. Az Olimpiakosz megérdemelten növelte előnyét a semmit sem mutató Manchesterrel szemben, ez volt a görögök 300. gólja, amit európai kupameccsen szereztek.


Kettős cserével próbált visszajönni a meccsbe David Moyes, beáldozta egyik védekező középpályását is, de nemhogy kijátszott gólhelyzetig, lehetőségekig is alig jutottak. Enerváltan, tanácstalanul futballozott a MU, egy épkézláb támadást nem tudtak vezetni, miközben a Olimpiakosz veszélyes kontrákat vezetett.

Az utolsó tíz percre végre belendült a United, és elsősorban a jobbszélen vezetett támadásokkal többször is helyzetbe kerültek, de Van Persie fölé lőtte a ziccerét, a többi lehetőségnél pedig a védők menteni tudtak. A görögök önfeláldozóan védekeztek, megérdemelték, hogy végül kapott gól nélkül bekkeljék ki a végjátékot, mert az egész meccs során jóval többet tettek a sikerért, egyéni teljesítményekben és csapatként is felülmúlták az angolokat.

Van Persie és Wayne Rooney is nagyon gyengén játszott Forrás: AFP/Ian Kington


A Manchesternek nagyon kellett volna egy idegenbeli gól, hogy jó esélyük legyen a visszavágón, de a 2-0-s vereséggel igen nehéz helyzetbe kerültek. Nemcsak a játékuk, de a mentalitásuk is csalódást okozott, pontosan azt kapták a meccstől, amit megérdemeltek.