Parádézott a Seahawks, szétesett a Broncos

Super Bowl XLVIII - Seattle Seahawks v Denver Broncos GettyImageRank2 Success SPORT HORIZONTAL AMERICAN FOOTBALL USA STADIUM New Jersey Winning COMMEMORATION Super Bowl East Rutherford Seattle Seahawks NFL Denver Broncos long snapper Metlife Stadium Clint
EAST RUTHERFORD, NJ - FEBRUARY 02: Long snapper Clint Gresham #49 of the Seattle Seahawks celebrates their 43-8 victory over the Denver Broncos to win Super Bowl XLVIII at MetLife Stadium on February 2, 2014 in East Rutherford, New Jersey. Stephen Dunn/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Rikán látható meccsen nyerte meg a 48. Super Bowlt a Seattle Seahawks. A meccs első drive-jában rögtön ajándékba kaptak egy safetyt a Denver Broncostól, majd Peyton Manning már az első félidőben eladott két labdát, így gyakorlatilag a félidőre eldőlt, ki nyeri a meccset. Végül a Seahawks 43-8-ra diadalmaskodott.

Valószínűleg ez volt az elmúlt 48 év legvalószínűtlenebb Super Bowlja. A meccs előtt mindenki arról beszélt, hogyan fogja megállítani a Seattle Seahawks korszakos jelentőségű védelme minden idők egyik legjobb támadóegységét, a rekordokat halomba döntő Peyton Manninggel, Wes Welkerrel és Demaryius Thomasszal felálló Denver Broncost.

A találkozón azonban egy önmagára nyomaiban sem emlékeztető, hátrányban összezuhanó, a második félidőben már csak a becsületéért küzdő Broncost kaptunk. A csapatnak ráadásul a szavatossága is lassan lejár, miután Peyton Manning elmúlt 37 éves, Champ Bailey 36, Wes Welker pedig már 33 éves lesz idén, miközben több fiatal játékos is szabadügynökké válik az idény után. Ez lett volna Manning, és a Broncos nagy esélye, de 43-8-ra kikaptak a találkozót az első pillanattól uraló, a Broncos ajándékaival élő, Seattle Seahawks ellen.

A Broncos története során az ötödik Super Bowlját vesztette el, Wes Welker a harmadikat, míg Manning a másodikat.

Eközben a Seattle Seahawks a következő évekre berendezkedhet a liga elitjében. Az irányító Russel Wilsonnak (2 TD, 124-es passer rating) ez csak a második szezonja volt, Marshawn Lynch nemrég hosszabbított szerződést, a védelem legjobbjai közül pedig Richard Sherman, és Earl Thomas is még az újonc kontraktusával játszik. A Super Bowl MVP-je pedig egy relatíve ismeretlen védőjátékos, Malcolm Smith lett, aki visszahordott egy interceptiont TD-re, valamint egy fumble-t is összeszedett. Érdekesség, hogy Peyton Manning ebben a szezonban annyit keresett egy héten, mint Russel Wilson egész évben.

Az első félidő

A Seattle Seahawks nyerte a pénzfeldobást, de azt választották, hogy Peyton Manning, és a Denver Broncos kezdje a találkozót. Ami rögtön egy safetyvel indult, Manny Ramírez átdobta a snapet Peyton Manning feje fölött, ami berepült az end zone-ba, ahol csak safetyre tudta menteni a helyzetet Knowshon Moreno. 12 másodperc telt el csak a meccsből, amikor már 2-0-ra vezetett a Seahawks, úgy hogy semmit sem kellett tenniük érte.

A safety utáni büntetés miatt jöhetett a Seahawks, de csak mezőnygólt tudtak elérni a következő drive-ból. Azonban a Broncos támadóiban benne maradt a safety okozta sokk, és képtelenek voltak haladni. Manning a biztonság kedvéért rövid passzokkal próbálkozott, de a Seahawks védői mindenhol ott voltak, ezért puntolnia kellett a Broncósnak. A Seahawks pedig újabb sikeres drive-ot vezetett, és már 8-0-ra vezettek, de ekkor még úgy tűnt nem tudtak élni a Broncos hibáival.

Viszont a Denver igazán nagy hibái még csak most jöttek. A következő drive-ban Moreno előbb futás közben kiejtett egy labdát, de azt még szerencsével visszaszerezte a Broncos, de Manning következő passza interception lett. A zseb összeomlott az irányító körül, aki kicsit idegesen, suta mozdulattal dobta el a labdát, amit Kam Chancellor könnyedén szerzett meg.


A labda a Seahawkshoz került, az eddig is jól játszó Percy Harvin futása után pedig már a red zone-ban járt a Seattle, ahol csak szabálytalanul tudtak a védők megakadályozni egy TD-t. Négy lehetőséget kapott a Seahawks az 1 yardoson, Marshawn Lynch pedig másodikra már nem hibázott. 15-0.

Válaszul hosszú drive-ot vezetett a Broncos, aminek a végén Manning újra eladta a labdát. Az irányító kezét megütötték dobás közben, ami aztán Malcolm Smith kezébe hullott, aki 69 yardos interception return TD-t ért el. 22-0.

Valamivel több, mint három perc volt hátra az első félidőből, újra támadhatott a Broncos, de egy perccel a vége előtt húsz yardról mezőnygól helyett nekimentek egy 4&2-nek, ami nem sikerült.

A második félidő

Jöhetett a félidő, és a Bruno Mars-Red Hot Chilli Peppers-duó után jöhetett Percy Harvin, aki 90 yardos kick-off return TD-vel kezdte a második félidőt. 29-0. Az egyik legjobb rúgónak számító Matt Prater gyengén végezte el a kezdőrúgást.

Az első félidőben 12 másodpercet kellett várni az első Seahawks pontokra, a második félidőben csak 11-et. A következő drive-ban puntolt a Broncos, majd a Seahawks is, jöhettek újra Manningék, és az irányító első igazán jó passza után Julius Thomas iramodhatott meg, de nagyon könnyedén kiütötték a kezéből a labdát, amit aztán meg is szerzett a Seahawks. Kevesebb, mint három perc múlva pedig újabb TD-t szerzett egy védelmi hiba után a Seahawks, Jermaine Kearse-t négyen sem tudták szerelni. 36-0, a meccs érdemi része ekkorra eldőlt.

Csak az volt a kérdés, hogy képes lesz-e pontokat szerezni az alapszakasz legjobb támadóalakulata, és Manning végül tudott. A Broncos a harmadik negyed utolsó másodperceiben összehozott egy TD-t, majd egy kétpontost, de a következő drive-ból újabb TD-t szerzett a Seahawks, kialakítva a 43-8-as végeredményt. 12 perc volt hátra a meccsből, de a nézők kezdtek elfogyni a lelátóról, miközben a Seahawksban egyre több csere játszott. Pete Carroll apránként lehívta a pályáról Marshawn Lynchet, majd Russel Wilsont is, a Seattle pedig megnyerte története első bajnoki címét. 1967 óta vártak erre.

Clint Gresham ünnepli a Seahawks történetének első Super Bowlját. Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Dunn