Vágólapra másolva!
A 16 fős magyar küldöttség messze nincs a legkisebbek közt Szocsiban: 18 ország is csak egy-egy sportolóval van jelen a téli olimpián, de még a dán csapat is kisebb a magyarnál. A lista másik végén ott a rekordlétszámmal utazó Egyesült Államok.

A téli olimpiák történetének legnagyobb létszámú, 230 fős csapatát küldte a szocsi játékokra az Egyesült Államok. Az amerikai sportolók mind a 15 sportágban rajthoz álltak vagy állnak, a küldöttség 125 férfi és 105 női versenyzőből áll. Az Egyesült Államok a 2010-es vancouveri játékokon 9 arannyal, 15 ezüsttel és 13 bronzzal a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton.

Két küldöttség létszáma alig marad el az USA-étól, a rendező oroszoké öttel, a kanadaiaké kilenccel. További kilenc ország jelenik meg száznál több sportolóval: Svájc (168), Németország (152), Norvégia (134), Ausztria (130), Japán (113), Olaszország (113), Svédország (106), Franciaország (105) és Finnország (103).

A 16 fős magyar küldöttség a harmincadik legnépesebb, csak kicsivel marad el Spanyolországtól (20) és Bulgáriától (18), de valamivel nagyobb, mint Új-Zélandé (15) és Brazíliáé (12). Némiképp meglepő, hogy Izland küldöttsége mindössze öt sportolóból áll.

Forrás: Origo

Van ugyanakkor 18 egyszemélyes csapat is, jelesül a következők (dőlttel szedve a szocsi olimpián debütáló országok): Bermuda, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Kelet-Timor, Hongkong, Kirgizisztán, Luxemburg, Málta, Mexikó, Nepál, Pakisztán, Paraguay, Fülöp-szigetek, Tadzsikisztán, Tonga, Venezuela, Virgin-szigetek, Zimbabwe. A két-két sportolóval megjelenő Dominikai Köztársaság és Togo szintén téli olimpiai újonc.