Sok a duma, kevés a hegymászás

Kollár Lajos
Budapest, 2013. június 4. Kollár Lajos, a Kancsendzönga-expedíció vezetője a Liszt Ferenc-repülőtéren, miután hazaérkezett Nepálból 2013. június 4-én. A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat Kancsendzönga csúcsának megmászására tett kísérlete tragikus véget ért, mert Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók a csúcstól visszafelé vezető úton eltűntek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kollár Lajos hegymászó egy év pihenő után úgy döntött, új csapatot toboroz, és 2015-ben létrehozza a "Magyarok a világ nyolcezresein" és a "Székelyek a magasban" közös expedíciót.

"Úgy látom, hogy tovább kell vinni a megkezdett utat, azért is, mert nem látom a magyar expedíciós hegymászás fejlődését" - nyilatkozta Kollár az Origónak.

Úgy érzi, a médiában hangzatos nyilatkozatok jelennek meg, ami sokat árt a sportnak, mivel közben semmi nem történik. "Akik itt most sértve érezhetik magukat, azoknak nem egyszer mondtam, hogy el kell menni hegyet mászni is, és nem csak beszélni róla jól és rosszul. Van jó (inkább ügyes) kommunikáció és van csapnivaló. Csak a hegymászás nincs sehol."

Kollárt sokan arra kérték, hogy építsen fel egy újabb csapatot. "Egy újabb, jó csapat összehozásának alapja az ismertség, a kvalitás és az akarat. Mára úgy látom, hogy van némi remény újjávarázsolni a 'Magyarok a világ nyolcezresein' expedíciós mozgalmat hazai és Romániában élő hegymászók részvételével."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A cél a "Magyarok a világ nyolcezresein" és a "Székelyek a magasban" közös expedíció létrehozása 2015-ben. "A terv az, hogy egy karakorumi, ismeretlen - talán még mászatlan - hétezressel kell kezdeni. Ennek az expedícióak a szervezése elkezdődött. Öt-hat résztvevőt látnék reálisnak, és ezen tapasztalat alapján lehet továbblépni a hiányzó nyolcezresek (Annapurna, K2) irányában."

A Himalájában életét vesztő Erőss Zsolt egykori mászótársa a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciót korábban - többedmagával - azzal a céllal hozta létre, hogy a Föld 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát egyaránt megmásszák a magyarok.