A világ leggyorsabb testvérei

World Champions, Moto GP Repsol Honda's Spanish rider Marc Marquez (R) and his brother Moto 3 Estrella Galicia 0,0's Spanish rider Alex Marquez pose after winning the championship at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste near Valencia on November 9, 2014.
World Champions, Moto GP Repsol Honda's Spanish rider Marc Marquez (R) and his brother Moto 3 Estrella Galicia 0,0's Spanish rider Alex Marquez pose after winning the championship at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste near Valencia on November 9, 2014. AFP PHOTO/ JAIME REINA
Vágólapra másolva!
Marc Márquez rekordokat döntve védte meg a vb-címét a MotoGP-ben, Alex pedig megnyerte a Moto3 sorozatot. Ők lettek a gyorsasági vb első világbajnok testvérpárja, és hamarosan alighanem egymás ellen versenyezhetnek az elitben.

Az elmúlt hétvégén a MotoGP-ben már világbajnok Marc Márquezhez csatlakozott a testvére, Alex: a valenciai idényzárón megnyerte a Moto3 kategóriát. Márquezékből lett a gyorsasági vb 66 éves történetének első világbajnok testvérpárja.

Marc tavaly a MotoGP történetének legfiatalabb világbajnoka lett, idén pedig a valaha volt legtöbb, 13 futamgyőzelemmel védte meg a címét. A korábbi csúcsot szintén egy hondás legenda, Mick Doohan tartotta 12-vel.

Brutális idénykezdés

Marc valósággal legyalulta a mezőnyt, az első tíz futamot mind megnyerte, egyértelművé téve, hogy csak súlyos sérülés akadályozhatja meg a címvédésben. Egy olyan csekély baleset, amelyben egy lábujját és az egyik kisujját is eltörte (a júnus végi Holland Nagydíjon), nemigen háztáltatta, így is nyert Assenben.

Marc tehát a 18 futamos vébén 12 kör után 11 győzelemmel és egy negyedik hellyel állt, talán érthető is az ezt követő kisebb visszaesés, zsinórban négy verseny győzelem nélkül. Ebből egyet be sem fejezett, kétszer nem fért be az első tízbe, Japánban viszont második lett, holott nagyot bukott egy edzésen:

Ezzel együtt az utolsó két versenyre összekapta magát, malajziai győzelmével beérte, majd a valenciaival lehagyta az örökrangsorban Doohant. Idén 13 pole-t is szerzett, amivel szintén megelőzte az ebben a műfajban is tizenkettőig jutó Doohant, valamint egy másik ausztrál legendát, Casey Stonert.

Idény közben már nem is annyira a győzelmeiért csodáltuk Marc Márquez tehetségét, hanem például az emlékezetes brnói mentéséért.

Forrás: Origo

Gyakorlatilag elesett egy kanyarban a verseny utáni teszteken, ám valahogy megmentette a 68 fokos szögben eldőlő motort, mint írta, "magam sem tudom, hogyan".

Alex a végére támadt fel

Alex Márquez másképp jutott vb-győzelemig. Az idény elején új motorhoz kellett alkalmazkodnia, miután télen a KTM-ről - amivel az év újonca lett 2013-ban - Hondára váltott. Kisebb-nagyobb hibák és bravúros dobogós helyezések jöttek az év elején, a hatodik futamon Mugellóbab pedig ütközött Jack Millerrel, és kiesett.

Hat verseny után mindössze a hatodik helyen állt az összetettben, 44 ponttal lemaradva az éllovas Millertől.

A. Márquez középen, 12-essel Forrás: AFP/Jaime Reina

A folytatásban tehát be kellett érnie Millert, miközben harcolt a csapattársával, Alex Rinsszel, valamint a szintén futamgyőzelmekig jutó Romano Fenatival.

Nyert Barcelonában és Assenben, ezzel a vb-címre esélyesek közé lépett, majd noha hat futamon át nem győzött, a Millerrel szembeni hátránya fokozatosan csökkent. Aragóniában a két nagy rivális koccant, de míg a spanyol beért másodiknak, az ausztrál csak 27. lett.

Ez volt a vb 14. futama, Alex Márquez az idény során először állt élre a pontversenyben, majd a motegi győzelmével 25 pontra növelte az előnyét. Ausztráliában Miller nyert Márquez előtt, Malajziában Miller második, Márquez ötödik lett, így maradt a spanyolnak 11 pont előnye a zárófutamra.

Valenciában aztán Alex Márquez hidegvérrel behozta harmadiknak a gépét, így Miller hiába nyert, két ponttal a spanyol lett a világbajnok. Márquez jövőre fellép a Moto2-be, és aligha kétséges, hogy egy napon a testvérével harcol majd az elit kategóriában.

Testvérháború-történelem

A két Márquez már június 15-én, Barcelonában történelmet írt: először nyertek testvérek vb-futamot ugyanazon a napon - ezt múlták felül a dupla vb-győzelemmel. Ha rövid időn belül Alex is eljut a MotoGP-be, akkor a premier géposztályban már két testvérpár lesz a most is ott szereplő Pol és Aleix Espargaróékkal.

Egyazon dobogón már álltak testvérek: az argentin Juan és Eduardo Salatino második és harmadik lett az 1962-es argentin 500-as GP-n. A francia Christian és Dominique Sarron futamokat is nyert, akárcsak a japán Aoki testvérek, Nobuacu és Harucsika, sőt ők 1997-ben dobogón álltak a csúcskategóriában, utolsóként a testvérpárok közül.

Alex és Marc a valenciai idényzáró után Forrás: AFP/Jaime Reina

Marc Márquez 1993. február 17-én, Alex 1996. április 23-án született, a katalóniai Cerverában. Mindketten a második teljes idényükben világbajnokok lettek a Moto3-ban, Marc még 2010-ben, azóta pedig nyert a Moto2-ben (2012-ben), illetve a MotoGP-ben is (2013-ban és idén).

Marc Márquez még mindig csak 21 éves, de már 45 futamot nyert, 69-szer állt dobogón, és 50 pole-ja van. Alex még nagyon a karrierje elején tart, a fenti mutatói sorrendben: négy, tizenöt, három.

Márquezékkel már két éve készült egy páros interjú, ahol az akkor 16, illetve 19 éves fiúk láthatóan izgultak még a kamera előtt, de azért elég jól húzták egymást. Alex azt mondta, Marc "alig végez házimunkát, néha takarít kicsit", mire a báty visszavágott: "ha én alig, akkor Alex semmit, csak fekszik a heverőn".

Alex "minden pénzét elkölti", míg Marc az összeset megspórolja, az interjúban saját magát nevezte "fösvénynek". Közös viszont, hogy mindketten négyévesen kezdtek motorozni, és Daniel Pedrosa a példaképük. Pedrosa jelenleg Marc csapattársa a Repsol Hondánál, és nem nagyon rúgott labdába az idén. Egy napon talán Alex is legyőzi majd.