Csak ránézésre úriemberek

Mark Selby, sznúker, snooker
England's Mark Selby (R) celebrates after potting the final black to win the World Snooker Championship 2014 final against England's Ronnie O'Sullivan (L) at The Crucible in Sheffield, England, on May 5, 2014. AFP PHOTO / ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Pár nappal ezelőtt mi is írtunk Jimmy „Forgószél” White kokainfüggőségéről, a sznúkerjátékos önéletrajzának köszönhetően a The Score az összeállításával rámutatott, a sznúkeresek keményebbek, mint a focisták vagy a rögbisek. 

Nem Jimmy White volt az egyetlen, akinek súlyos drogproblémái voltak. A kanadai Kirk Stevens volt negyedik is a világranglistán, pedig később bevallotta, hogy tömte magába a kokaint, és drogfüggősége miatt kénytelen volt elég korán visszavonulni.

Az 1985-ös British Open döntőjét simán elbukta Silvino Francisco ellen, később a dél-afrikai játékos azt nyilatkozta, ellenfele az egész meccsen „be volt állva, mint a gerely.”

Kokain és fű

Ronnie O’Sullivan többször bukott meg fűvel, 1998-ban el is vették tőle Irish Masters címét, mert a vérében marihuána nyomaira bukkantak. Önéletrajzában leírta, lassan eljutott odáig, hogy már alig várta a versenyek végét, hogy betéphessen, sőt egy idő után reggel az első dolga volt, hogy tekert egy cigit, csak hogy ki tudjon szállni az ágyból.

O’Sullivan nem állt meg a fűnél, White-tal együtt a kokainra is ráragadt egy időre, például saját állítása szerint akkor is alaposan be volt kólázva, amikor inzultált egy bírót, amiért kétéves (felfüggesztett) eltiltással, és 10 ezer fontos büntetéssel sújtották.

Jimmy White (B) és Ronnie O'Sullivan (J) együtt pusztították magukat Forrás: AFP/Ben Stansall

Egyébként O’Sullivannek megvan a mentsége az elhajlásokra, 16 éves korában az apját gyilkosságért, az édesanyját adócsalásért ültették le, így nemcsak két évvel fiatalabb húgára, de az apja szexshop-hálózatára is a tinédzser fiúnak kellett figyelnie.

Szex és bunyó

Alex Higgins nem a legnyugodtabb figura volt, többször is erőszakoskodott bírókkal, míg végül 1986-ban lefejelt egyet, amiért hosszú eltiltással és komoly pénzbüntetéssel sújtották. Innen beindult a verkli, hol utcai verekedésbe keveredett, hol egy lesifotóssal akadt nézeteltérése, végül 1990-ben egy újságírót ruházott meg, miután a világbajnokságon egyből az első körben kiesett. 2010-ben váratlanul hunyt el.

Tony Knowles nem véletlenül volt a bulvárlapok kedvence, a barna bőrű, jóképű játékos szívesen büszkélkedett hódításaival a nyilvánosság előtt. Pályatársai szerint „mindent megdugott, amin lyuk volt”, és végül olyan messzire ment, hogy a sznúkerszövetség kénytelen volt 5 ezer fontra büntetni sportszerűtlenség miatt.

A sznúker női rajongói között igen népszerűek voltak egy időben a „nemet mondtam Tony Knowlesnak” feliratú pólók és kitűzők.

Pia és bunda

Jimmy White sem vetette meg a piát, az önéletrajzából kiderült, hogy egy-egy tornagyőzelem után néha napokig részeg volt, de a kanyarban sincs Bill Wurbeniukhoz képest. A hatalmas termetű kanadai sznúkeresnek orvosi igazolása volt arról, hogy egy öröklött betegség miatt krónikus kézremegése volt, így tulajdonképpen orvosi javallatra volt kénytelen megállás nélkül vedelni. Így is tett.

Csak elegánsak, de nem mindig úriemberek Forrás: AFP/Andrew Yates

Furcsamód a dolog működött, Wurbeniuk a legjobb nyolcban is szerepelt a világranglistán, és bár állítása szerint nem egyszer 50 korsó sört is megivott egy nap, folyamatosan nyeregetett fontos versenyeket. Amikor az orvosai javaslatára egy Inderal nevű gyógyszerre állt rá, az eredmények kezdtek elmaradozni, végül visszavonult, és hazaköltözött Kanadába, ahol mindössze 56 évesen meghalt.

Stephen Lee a sznúker történetének egyik első bundázója volt. A sportfogadási szenvedélye miatt állandó pénzhiánnyal küzdő játékos legalább öt meccsét szándékosan veszítette el, és több frame-ről is bebizonyosodott, hogy nem tett meg mindent a győzelemért. A bundázás miatt egy évre tiltották el, de később a rendőrséggel is kapcsolatba került, amikor egy online aukciós site-on eladta néhány dákóját, és a pénzt bezsebelte, de a dákókat nem küldte el a vevőnek.