Vágólapra másolva!
Marc Márquez az idei 14 futamból a 11. pole-ját szerezte a MotoGP-ben, az első rajtsorról csak egyszer maradt le. Elképesztő a fölénye ebben a szezonban, de a hétvégén még nem védheti meg a vb-címét.

A vb-címvédő Marc Márquez szerezte meg a pole-t az Aragóniai GP-n, csapattársa, Daniel Pedrosa előtt. A két gyári Hondát némi meglepetésre Andrea Iannone Ducatija követte, majd Pol Espargaro nem gyári Yamahája.

Valentino Rossi és Jorge Lorenzo, a Yamaha két nagymenője csak a 6., 7. helyen végzett, míg a szombaton jól szereplő Andrea Dovizioso csak kilencedik lett.

Márquez idén döbbenetes teljesítményt nyújt, a 14. futamon már a 11. pole-ját szerezte, és csak egyszer maradt le az első sorról (San Marinóban a negyedik kockából indult).

A spanyol tavaly minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, idén az első tíz GP-t mind megnyerte, majd egy negyedik és tizenötödik hely között nyert még egyet. Rajta kívül csak Pedrosa és Rossi nyert futamot ebben a szezonban idáig.

Matematikailag ugyanakkor még nem biztosíthatja be az újabb vb-győzelmét ezen a hétvégén: ha nyer, és a legközelebbi üldözője, Pedrosa lenullázza magát, akkor 99 pontra hízik az előnye. A tuti győzelemhez száz kellene, akkor már több futamgyőzelemmel mindenképp kétszeres világbajnoknak mondhatná magát.

Vinales, Rins

A Moto2-ben fél tizedmásodpercre végzett egymástól az első három, Maverick Vinales 51 ezredet adott Johann Zarcónak, és 57-et Mika Kalliónak. A vb-éllovas Esteve Rabat az ötödik legjobb időt érte el.

A Moto3-ban Alex Rins volt a leggyorsabb, Danny Kent és a pontversenyben csak 16. Juanfran Guevara előtt. Az első sor végéről a vb-éllovas Jack Miller indul majd.