Vágólapra másolva!
Egy tízéves, magyar származású fiú nyerte meg vasárnap az egy hétig tartó Rubik-kocka kirakó bajnokságot a 2014-es Sziget Fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Rubik szigeten.

A versenyen közel százan vettek részt, több mint tíz országból, köztük Franciaországból, Dániából, Hollandiából és Magyarországról.

A döntőbe a napi selejtezők legjobb három versenyzője jutott be. A verseny végén másodperceken múlt, hogy ki kerül be a legjobb három közé. A harmadik helyezett Szabó András lett 27,18 másodperces időeredménnyel, díját Kovács János, a Rubik Stúdió ügyvezető igazgatója adta át. Második helyen Balog Lujza végzett 26,47 másodperccel, aki a díjat Szép Fruzsinától, a Sziget programigazgatójától vehette át.

A verseny győztese pedig a tízéves Robert Alexander Antal lett 22,48 másodperccel. A Hollandiában élő, magyar származású fiút - aki alig egy éve kockázik, de akár napi három órát is gyakorol - édesapja kísérte el a Szigetre. A bajnoknak járó díjat Gerendai Károly, a Sziget főszervezője nyújtotta át. Az idén negyvenéves Rubik-kockát a Sziget a versenyen kívül egy színes konténerekből összeállított installációval is ünnepelte.

Közben, szintén vasárnap hat táblán játszott szimultánt fesztiválozókkal a norvégiai Tromsöben rendezett sakkolimpián ezüstérmes magyar sakkválogatott egyik tagja, Almási Zoltán.

A Logikai játékok sátránál, a Fesztivál nagyszínpadának közelében álló helyszínen - a mindenhonnan áradó zene és hangzavar közepette - különböző nemzetiségű fesztiválozókkal játszott a nyolcszoros olimpikon, kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros magyar bajnok sakknagymester.

Almási Zoltán a helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy a tromsöi sakkolimpián megszerzett érmük szakmailag az eddigi legértékesebb, ez volt az eddigi legnehezebb verseny. Arra is kitért, hogy az utóbbi olimpiák bonyolult számítási rendszere nem az olyan csapatoknak kedvez, akik végig elöl játszanak - mint ezúttal a magyarok is -, azok is a befutók között lehetnek, akik nem szerepeltek az élbolyban. Még így is sikerült ezt a nagyon szép érmet begyűjteniük - jelentette ki. A sakknagymester elmondta, hogy a Sziget Fesztivál kikapcsolódás a számukra, az este során meglátogatják a fesztivál több helyszínét is.

Almási Zoltán mellett a logikai sátornál ott volt az olimpia delegáció vezetője, Font Gusztáv is. A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású magyar sakkcsapat péntek este érkezett Budapestre.