Vágólapra másolva!
1,9 kilométer úszás a 18 fokos vízben, 90 kilométer kerékpározás és 21,1 kilométer futás, ezt a mennyiséget kellett teljesíteniük az indulóknak az Ironman 70.3 nevű nemzetközi triatlonsorozat első magyarországi versenyén. Volt, akin már az úszás kifogott egy tonhalas szendvics miatt, volt, aki csúnyát bukott a biciklizésnél, a bahreini király fiai pedig a testőreik által kísérve tudták le a távot.

Anything is possible, azaz bármi lehetséges – ezt a mottót olvastuk egy negyvenes éveiben járó nő hátizsákján szombat reggel a Kopaszi-gát felé sétálva, ahol Magyarországon először került sor az Ironman 70.3 elnevezésű versenyre.

A mottó tökéletesen leírja a triatlon szépségét, amely egyben a nehézsége is, az ember az 1,9 kilométeres úszásból, 90 km kerékpározásból és 21,1km futásból álló verseny során folyamatosan feszegeti a határait, és nemcsak az ellenfelekkel, saját magával is meg kell küzdenie. A mostani versenyre nemcsak azért figyelt fel a média, mert az összesen 113 kilométeres, azaz 70,3 mérföldes kihívást először rendeztek még nálunk, hanem azért is, mert nagy hírverést kapott, hogy a bahreini király fiai is szerepeltek az egyéniben nevezett mintegy 1500 versenyző között.

Amikor megérkeztünk a Kopaszi-gátra, éppen a hercegeket szállító terepjárók és luxusautók próbáltak helyet találni a parkolóban, a konvoj igencsak feltűnő jelenség volt a nagy nyüzsgésben. Az embereket hallhatóan érdekelte, hogy a királyi család tagjai is indulnak a versenyen, egy nagyobb csoportban egy srác például azt a kérdést tette fel a többieknek, mi történik, ha valamelyik hercegnek lerúgják a veséjét úszás közben. „A testőrök ott fognak úszni mellette, majd ők lerendezik, ha valaki túl közel akar jutni hozzájuk” – válaszolt a kérdésre a csoport egy másik, jól értesültnek tűnő tagja.

Az utolsó simítások az úszás rajtja előtt. A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A három versenyszám közül az úszás igényelte a legtöbb előkészületet, és mivel a Lágymányosi-öböl vize csak 18 fokos volt, a legtöbben nagy lendülettel kenegették magukat, hogy felmelegítsék az izmaikat. Az általunk megkérdezett Gősi Viktor, aki a hatodik versenyére készült, a lóbalzsamra esküszik, de a nyakát, a hónalját és a térdhajlatát vazelinnel is bekente, hogy az úszásnál használt neoprén ruha ne dörzsölje ki, mert az rémálommá tudja tenni a biciklizést és a futást.

A neoprén ruha jobban fenntartja az úszót a vízen, és az is előnye, hogy nem hűl le annyira a test, de 24 fokos vízhőmérséklet fölött nem lehet használni a versenyeken. „Hogy mit szólok ahhoz, hogy csak 18 fokos a víz? Ez nagyon hűvös, de úgyis csak az első 200 méteren számít, utána megszokja az ember” - mondta Viktor, aki a 30-34 évesek között indult, és 6 órás időt tervezett.

Irány a víz. A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A legtöbb versenyző az úszás előtt egy úgynevezett kompressziós szárt is felvett, amely leginkább a focisták sportszárára hasonlít, és az a célja, hogy ne vizesedjen fel a vádli, és kevésbé fáradjon el az izom a mozgás közben. Viktor hallott a bahreiniekről, sőt, pénteken az eligazításukra is belógott, és a kutya sem figyelt rá, pedig a hercegeket rengeteg testőr kísérte el.

Kovács Kokó István is lenyomta az Ironmant:


„Van külön sátruk, biciklis depójuk és frissítő állomások, és valaki azzal viccelt, hogy azt is megoldották volna, ha kánikulában kellett volna versenyezniük, mert akkor egy helikopter körözött volna fölöttük, hogy árnyékot adjon nekik. Amíg engem nem akadályoznak verseny közben, addig semmi gondom azzal, hogy ők is elindulnak, legalább hoznak egy kis pénzt Magyarországnak” – tette hozzá Gősi Viktor.

A távnak elsőként a sárga sapkás profik – 42 férfi és 8 nő - vágtak neki, elképesztően látványos volt, ahogy a rajtnál a triatlonosok egy csomóban csobbantak bele a vízbe – a legkeményebbek fittyet hánytak a teljes testet beborító neoprén ruhára, és meztelen felsőtesttel úsztak -, majd nem sokkal utánuk jött a többi kategória, mindenki más-más színű sapkában.

Úszás kipipálva, jöhet az öltözés és a biciklizés. A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A három bahreini herceg közül kettő, Nasszer bin Hamad Al Khalifa és öccse, Khalid indult a versenyen, mindketten a 25-29 évesek között. A hangosbemondó külön megemlítette őket a rajtnál, a saját fotósuk pedig még a cipőjét is elfelejtette levenni, amikor bokáig bement a vízbe, hogy még jobb szögben örökítse meg, ahogy a két fivér elkezdi az úszást. A női mezőny elrajtolása után negyedóránként indították a különböző korosztályokat, utoljára a 45 és 49 év közötti férfiak ismerkedhettek meg közelebbről a 18 fokos vízzel, majd 10.40-kor a váltók zárták a sort.

Az úszásra 70 perc volt a limitidő, a biciklizést 17 óráig kellett befejezni, a futás utolsó embereit pedig 18.40-re várták előzetesen. Volt, akinek rövidre sikerült a verseny, egy osztrák férfit a vízimentők hoztak ki a partra a motorcsónakjukkal nagyjából öt perc után, mint kiderült, a férfi a gyomrával bajlódott, és a rosszulléte miatt a pénteken elfogyasztott tonhalas szendvicsre gyanakodott.

Amikor az idősebbik bahreini herceg, a 27 éves Nasszer az úszást befejezve a biciklis depó felé vette az irányt, az operatőr, a fotós és a személyzet is sprintelt utána, öccsét viszont mindössze egyetlen segítő kísérte. Kíváncsiak voltunk, hogyan oldják meg a testőrök kíséretét a bicikli során, mivel a szabály szerint tilos bolyozni, 10 méternek kell lennie a versenyzők között, ami csak előzés esetén csökkenhet.

A testőrök persze nem versenyeztek, egyszerűen motorra pattantak, és úgy kísérték a két herceget, de itt is érződött a hierarchia, Nasszert három motoros követte, míg Khalidot csak egy. A biciklis útvonal mindkét rakpartot és a budai Várat is érintette, és bár nem jártuk be a pályát, gyanítjuk, hogy a legtöbb gondot a Rákóczi hídnál lévő kanyar okozta, ahol nem volt a megfelelő a kommunikáció, és az élmezőny tagjai közül többen is átmentek a kísérő motorossal együtt a szemközti sávban, nem jelezték nekik ugyanis, hogy érdemes lassítani.

90 kilométert kellett biciklizniük a versenyzőknek. A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Még jó, hogy nem bolyozós a verseny, mert már halál lett volna” – csóválta a fejét az egyik szurkoló, és többen is megpróbálták jobb belátásra bírni a szervezőket, hogy ne csak a bójákkal, hanem szavakkal és kézmozdulatokkal is jelezzék a sportolóknak, hogy vigyázzanak a kanyarban. Két bukást így is láttunk, de ez óhatatlanul előfordul ekkora mezőnyben.

„Nézd, ott jön a szultán bácsi” – mondta egy apuka a gyerekének, akit kicsit sikerült félrevezetni, a bahreini előkelőségek ugyanis hercegek, ráadásul nem is ők húztak el előttük, hanem egy másik induló, a szülőt pedig az zavarhatta meg, hogy két motoros ment a triatlonos mögött. A testőrök a futásnál sem hagyták magukra a hercegeket, csak a motort biciklire cserélték.

Az első budapesti Ironman 70.3-nak portugál győztese lett, Bruno Pais 3 óra 47 perc alatt teljesítette a távot, és 71 másodperccel előzte meg az olasz Alberto Casadeit. A harmadik a svájci Ronnie Schildknecht lett, a legjobb magyar pedig Hankó Dávid volt, aki 3 óra 57 perces időt ment.

A nőknél a dán Michelle Vesterby pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokáról, aki 4 óra 19 perc alatt ért célba, őt két magyar, Csomor Erika (4 óra 25 perc) és Halász Anna (4 óra 26 perc) követte. A bahreini hercegek közül Nasszer teljesített jobban, 4 óra 30 perc alatt ért célba, amivel a saját korosztályában a 8., összesítésben pedig a 101. lett.

"Boldog vagyok, mert megjavítottam az egyéni csúcsomat. Szeretlek Budapest" - nyilatkozta Nasszer. Khalid 5 óra 35 perc alatt nyomta le a féltávú Ironmant, ezzel kategóriájában a 70., összesítésben a 832. lett. A célbaérés után a hercegek a küldöttségük számára fenntartott sátorban pihentek, ahol étel-ital és masszőr várta őket.

Nasszer bin Hamad Al Khalifa új egyéni csúcsot ért el. A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Vidám kis társaság ez, de a versenyt nagyon komolyan vették, péntek este korán eltették magukat. Nem fellengzősek egyáltalán, a földön járnak, de csak vasárnap utaznak haza, úgyhogy attól tartunk, hogy ma este odavernek a pesti éjszakának” – nyilatkozta a bahreniek egyik sofőrje.

Az Ironman 70.3 további három évig még biztosan megrendezésére kerül Budapesten, és aki kihagyta a mostani alkalmat, annak azt tanácsoljuk, jövőre látogasson ki. Egyrészt a Kopaszi-gát és környéke pazar helyszín, másrészt egészen felemelő érzés, amikor az ember látja, ahogy a nézők szurkolnak, tapsolnak a kilométerekkel küzdő versenyzőknek. "Szép a cipőd, jó a mezed, ez a legjobb Ironmaned" - kiabálta egy hatfős társaság a pályán szélen, és a fáradt futók mosolyát látva még az is erőre kapott ettől, aki már csak vonszolta magát.