Pistorius pszichiátriai klinikára vonul

Oscar Pistorius
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius looks on during his murder trial on charge of murdering his girlfriend Reeva Steenkamp, at the high court in Pretoria, on May 13, 2014. Pistorius' murder trial debated his mental state today, as the athlete faced a possible stint in a psychiatric hospital to establish if he has a "general anxiety disorder." Under cross-examination on Tuesday, defence psychiatrist Meryll Vorster told the court that Pistorius's anxiety would have given him a heightened fear of crime. AFP PHOTO / POOL / Daniel Born
Vágólapra másolva!
Oscar Pistoriust pszichiátriai megfigyelésre küldik - így döntött szerdán Thokozile Masipa bírónő, aki a barátnőjét tavaly februárban lelövő műlábó futó tárgyalását vezeti.

A védelem pszichológusa, Merryll Vorster azt vallotta kedden a bíróságon, hogy a sportoló gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónaposan amputálni kellett mindkét lábát, 14 évesen pedig meghalt az édesanyja. Vorster azt állította, hogy emiatt a betegség miatt viselkedhetett Pistorius az ominózus éjszakán úgy, hogy nem elmenekült a házból, mint ahogy minden más ember tette volna, amikor azt hitte, hogy egy betörő van a házban, hanem inkább fegyvert ragadott, és lőtt.

"Akkor tehát Pistorius veszélyes a társadalomra?" - kérdezte Gerrie Nel főügyész a pszichológust, aki határozott igennel felelt. Nel erre azt kérte, hogy 30 napra pszichiátriai megfigyelésre küldjék a sportolót. A bírónő egy nap haladékot kért, szerdán pedig bejelentette, hogy szerinte Pistorius beszámíthatatlan.

Pistorius klinikára vonul Forrás: AFP/Daniel Born

Hozzátette: nem szeretne csupán Merryll Vorster vallomása alapján dönteni a gyilkossági ügyben, ezért egy független szakértői véleményre is szüksége van. Barry Roux, a vádlott ügyvédje szeretett volna még további tanúkat meghallgatni szerdán, de a bírónő ezt nem engedte.

Jövő kedden jelentik be, hogy pontosan mikortól meddig lesz Pistorius megfigyelés alatt, és az hogyan fog kinézni. Valószínűleg a johannesburgi Sterkfontein pszichiátriai klinikán járóbetegként fogják megvizsgálni, ezért egy hónapot csúszhat a per. A tárgyalás március harmadikán kezdődött, akkor úgy tervezték, hogy három hét alatt lezavarják, ehhez képest már a tizedik hétnél járunk.