Vágólapra másolva!
Két hét után folytatódott a barátnője meggyilkolásával vádolt paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius pere. Hétfőn azt a két tanú válaszolt a kérdésekre, akik elsőnek értek oda a helyszínre a lövések után.

A védelem elsőnek Johan Standert idézte be, ő annak az ingatlannak a kezelési vezetője, ahol a futó lakik, és őt hívta fel elsőként a sportoló, miután lelőtte Reeva Steenkampot.

Stander elmondta, hogy a végzetes éjszakán 3 óra 19 perckor hívta őt Pistorius, aki szinte környörgett neki, hogy gyorsan menjen át, és segítsen neki, mert lelőtte a barátnőjét, akit betörőnek hitt. Stander és a lánya értek elsőnek a helyszínre, és azt látták, hogy Pistorius teljesen összetört, hol üvöltözött, hol zokogott, hol imádkozott.

"Az arcán a fájdalom és szomorúság látszódott. Zokogott és az Isten segítségét kérte. Teljesen maga alatt volt, a reménytelenség érződött rajta, és a tehetetlenség. Meg akarta menteni a barátnőjét, és könyörgött az Istenhez, hogy tartsa őt életben" - magyarázta Stander, aki a házban találkozott egy Stipp nevű szomszéddal, aki kétszer négy lövést hallott, a kettő között pedig segélykiáltásokat. A kiabálást hallotta Stander lánya, Carice Beatrice is, aki azt mondta a tárgyaláson, nagyon megijedt, amikor az éjszaka közepén meghallotta, hogy valaki bajban van.

Carice Beatrice Stander elsírta magát, amikor felidézte, ahogy Pistorius könyörgött neki, hogy vigye a barátnőjét a kórházba. "Mindent megpróbáltunk, Pistorius pedig folyamatosan azt kérdezgette, mikor ér már oda a mentő. Maradj velem szerelmem, ezt mondta, miközben kérte az Istent, hogy tartsa őt életben" - hangzott Carice Beatrice Stander vallomása. A nő azt is elmondta, amikor Pistorius felment törülközőkért, hogy azzal szorítsák el Reeva Steenkamp vérző sebeit, az is átfutott az agyán, hogy Pistorius öngyilkos lesz, mivel a fegyver az emeleten volt. Hétfőn végül csak két tanút hallgattak meg, a tárgyalás kedd délelőtt folytatódik.