A vébét kicentizék, az olimpiával fizethetnek a brazilok

London, Olimpiai Park, 2012
UNITED KINGDOM, London : An aeriel view taken on August 3, 2012 shows the Olympic Park with the Olympic Stadium (L) on day 7 of the London 2012 Olympic Games. AFP PHOTO / POOL/ JEFF J MITCHELL
Vágólapra másolva!
NOB-hoz közeli források szerint a két év múlva esedékes riói olimpia építkezései olyan rosszul haladnak, hogy London és talán Moszkva is szóba került beugróként. Az nagyon valószínű, hogy a 2016-os játékok előkészülete még a 2004-es athéni olimpiáénál is rosszabbul áll.

Nagy fába vágta a fejszéjét Brazília, amikor elvállalta a legnagyobb világversenyek megrendezését . A 2011-es nőikézilabda-világbajnokság megszervezése még nem okozott különösebb problémát, az idei labdarúgó-vb azonban már igazi versenyfutás az idővel: egy hónappal az esemény kezdete előtt úgy tűnik, éppen a kezdő sípszóra készül el több stadion, így lesz olyan, ahol teljes értékű főpróba nélkül futnak neki az első világbajnoki mérkőzésnek.

Ennél is rosszabb a helyzet a 2016-os olimpia előkészületeivel, a brit lapok szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság titokban egyeztet Londonnal arról, hogy ha kell, a két évvel ezelőtti házigazda be tudna-e ugrani Rio de Janeiro helyett. A London Evening Standard szerint a brazilok annyira elmaradtak az építkezésekkel, hogy a NOB vezetőinek muszáj volt informálisan tájékozódni egy B-tervről.

A londoni létesítmények 2016-ban is jó szolgálatot tehetnek a NOB-nak Forrás: AFP/Jeff J. Mitchell

A London Evening Standard egy ugyancsak névtelen forrásra hivatkozva azt is írta, hogy Rióban 10 százalékos készültségben vannak a létesítmények, holott két évvel az olimpia előtt London 60, de még a döcögős athéni olimpia is 40 százalékon állt. A riói szervezőbizottság csütörtöki közleménye szerint ugyanakkor a létesítmények 38 százaléka már készen van. A 37 helyszín közül nyolc ideiglenes lesz, a további 29 létesítményből tizenegy elkészült, nyolcat fel kell újítani, tízet pedig felépíteni.

"Nagyon jól haladunk, az összes alapmunkálat a végéhez közeledik, és bár nem látható, de a végső struktúrához elengedhetetlen földalatti, alapozási munkálatokkal megvagyunk” - nyilatkozta Alexandre Techima, az olimpia infrastruktúráért felelős igazgatója.

Az oroszok is beszállnának

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség eközben azt állítja, hogy Moszkva szintén szóba kerülhet esetleges helyszínként, noha a vitorlázás, illetve a lovas és a kerékpárversenyek esetében még nem áll rendelkezésre megfelelő helyszín. Ez ellen szól, hogy az 1980-as játékok fő létesítménye a Luzsnyiki volt, de jelenleg a 2018-as futball-vb-re renoválják, csoda lenne, ha két év alatt elkészülnének vele.

Forrás: AFP/

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alexander Zsukov reményét fejezte ki, hogy Rióban minden rendben lesz, mert „mindenki tudja, hogy a helyszínváltást ilyen rövid idő alatt már lehetetlen lenne megoldani.”

A RIA Novosztyinak egy neve elhallgatását kérő informátor úgy nyilatkozott, a NOB egyelőre kivárásra játszik: "megvárják a futballvébét, figyelemmel kísérik a szervezést és a lebonyolítást. Ha bármi rosszat tapasztalnak, és nem látnak előrelépést, akkor dönteni fognak.”

Így állnak most

A riói olimpiát négy nagy zóna - Barra, Copacabana, Deodoro és Maracana - létesítményeiben bonyolítják majd le, illetve a futballtorna megrendezésébe Salvador, Brazíliaváros, Belo Horizonte és Sao Paulo is bekapcsolódik. A barrai olimpiai parkban négy helyszín kész, a vizes központ modernizálásra vár, hat végleges és három, csak az olimpiára készülő létesítményt viszont fel kell még építeni. Deodoróban egyelőre egyetlen csarnok sincs kész, a munkálatok az év második felében indulnak. Copacabanán két helyszínen felújítási munkálatok lesznek, három arénát pedig csak a játékokra húznak fel. Maracanában három létesítmény kész, kettőt pedig felújítanak.

A NOB tagadja a tárgyalásokat, Mark Adams szóvivő szerint a helyszín megváltoztatása "teljesen kivitelezhetetlen" lenne. Tény ugyanakkor, hogy áprilisban John Coates NOB-alelnök "élete legrosszabb" tapasztalataként jellemezte a riói állapotokat, miután ott járt, és azt mondta, nagy gond, hogy a nemzetközi szövetségnek egyáltalán nincs vészforgatókönyve.

Elképzelhető, hogy a rendezés elvétele komoly formában valóban nem vetődött még fel, de a sok névtelen nyilatkozat lehet akár az elégedetlen NOB-tagok akciója is - finomabb figyelmeztetés a braziloknak, hogy siessenek.

Arra még nem volt példa, hogy - a világháborúk időszakát leszámítva - elmaradjanak az újkori nyári játékok. Még 1908-ban sem, pedig Róma a Vezúv 1906. április 4-ei kitörése miatt visszalépett a rendezéstől. Akkor éppen London vállalta a beugrást, az angol mérnökök és építészek bravúros módon tíz hónap alatt megépítették az olimpiai stadiont.