Vágólapra másolva!
A tegnapi tárgyalási naphoz hasonlóan kedden is az érzelmek játszották a főszerepet. A meghallgatás Oscar Pistorius vallomásával folytatódott, ami nem csak a barátnője meggyilkolásával vádolt atlétát borította ki, hanem a teljes hallgatóságot is. A BBC helyszíni riportere azt írta, a szünetekben általában hangos beszélgetések töltik be a tárgyalótermet, ma azonban néma csendben ült mindenki. 

Az ítélet szempontjából kulcsfontosságú szakaszához érkezett a tárgyalás, Pistorius minden mondatának kiemelt jelentősége van még akkor is, ha igazából semmi újat nem mond. A parasportoló az eddig elmondottakhoz tartotta magát, részletekbe menően idézte fel, mi történt a tragikus éjszakán.

Azt mondta, zajt hallott a fürdőszobából, és pánikba esett. „Ez volt az a pillanat, ami mindent megváltoztatott” – mondta. A mindig az ágya mellett tartott fegyvert megragadva ment ki a fürdőszobába, és miután kétszer is átkiabált a hálóba barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget, négyszer belelőtt az ajtóba. Az ügyész fenntartotta a vádat, hogy az atléta vallomása hazugság, és szándékosan ölte meg Reeve Steenkampot.

Az ebédszünet után Pistorius pólót és rövidnadrágot viselve tért vissza, hogy bemutassa, hogy mozog a lábprotézise nélkül, és milyen magas, ha viseli a művégtagot, és milyen, ha nem. Amikor a kivetítőn megjelentek a helyszínen készült képek, Pistorius újra zokogó rohamot kapott. Rövid szünetet kellett tartani, de nem sokkal később újra összetört, és képtelen volt folytatni, amikor ott tartott az elbeszélésben, hogy bement a vécébe, és megtalálta Reeve Steenkamp holttestét („már nem lélegzett – mondta a tárgyalás utolsó mondatában Pistorius, majd képtelen volt folytatni a kihallgatást. A hangfelvétel itt meghallgatható).

Szóba kerültek a tárgyalási napon gyűlölködő Twitter-üzenetek, amiket Reeve Steenkamp kapott, miután nyilvánosságra került a kapcsolata Pistoriusszal. Az atléta azt mondta, ex-barátnője, Samantha Taylor hamis Twitter-profilokat hozott létre, hogy azokról támadja Steenkampot, mire pár perccel később Taylor azt tweetelte, „ez volt az utolsó hazugságod!”.

A tárgyalás holnap Pistorius meghallgatásával reggel folytatódik. Mai élő közvetítésünket itt találja.