Vágólapra másolva!
Ha van barátságos jótékonysági meccs, amiért az ember hajlandó pénzt áldozni, az Ronaldo és Zidane barátainak csapata, ahol csak a kezdőbe öt aranylabdás jut. A teljes névsor pedig úgy néz ki, mint a Ki kicsoda a 21. század futballjában arcképcsarnoka.

A barátságos meccs (de ide sorolhatjuk az összes All Star-meccset is) általában hasonlít, de nem az. Hiányzik belőle a küzdelem, ami az élsport lényege, és így még a góloknak is nehéz örülni – nem véletlen, hogy nem ritkák a 8-6-os végeredmények sem. Pont ennyi lett a Zidane, Ronaldo és Barátaik tegnapi meccse, amit a Young Boys veteránjai ellen vívtak, de ez az összecsapás egy kicsit más volt, mint a többi hasonló.

Zizou jól választott barátokat Forrás: AFP/Gerard Julien


Annyira, hogy ezért még mi is adtunk volna pénzt a Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan tájfun áldozatainak. Az idei 11. gálameccsen, amit a szegénység elleni küzdelem jegyében rendeztek, már a pályára lépők névsorát átfutva is megszédül az ember.

Zidane-ék kezdőcsapata (Nikopolidisz – Salgado, F. Cannavaro, Hierro, Maldini – Figo, Zidane, Gattuso, Nedved – Ronaldo, Suker) sem akármilyen, hiszen öt aranylabdás szerepel benne, de a teljes keretben még olyan egyéniségek szerepelnek, mint Christian Vieri, Robert Pires, Steve McManaman, Gaizka Mendieta és Youri Djorkaeff. Olyan, mintha az ember az elmúlt 15 év labdarúgásának legmeghatározóbb játékosainak pantheonjában sétálgatna.

Zidane, Ronaldo és barátaik

Pavel Nedved, Paulo Ferreira, Christian Karembeu, Steve McManaman, Carlo Cudicini, Nakata Hidetosi, Robert Pires, Giovane Élber, Gianluca Zambrotta, Youri Djorkaeff, Nuno Gomes, Antoniosz Nikopolidisz, Michel Salgado, Paolo Maldini, Ronald de Boer, Fabio Cannavaro, Fernando Hierro, Luís Figo, Gennaro Gattuso, Ronaldo, Zinédine Zidane, Jamie Carragher, Gaizka Mendieta, Paulo Sousa, Fredrik Ljungberg, Davor Suker, Marta, Santiago Solari, Christian Vieri, Claude Makélélé, Hakan Sükür


A Pierluigi Collina által vezetett mérkőzés persze ugyanazt a játékot hozta, amilyet az ilyen meccsek hozni szoktak: a 8-6-os végeredmény ellenére minden játékos patyolat tiszta mezben hagyta el a pályát. Csak az volt furcsa, hogy a szebb gólokat a svájciak szerezték.