Vágólapra másolva!
A szilveszterkor tett fogadalmak után tömegek jelennek meg az uszodákban és az edzőtermekben, aztán lassan elfogy a lendület. Körbejártuk, hogy mennyit kell fizetnie havonta, ha mégse csak újévi fellángolásról van szó, hanem hosszú távon hajlandó hetente egyszer-kétszer mozogni.

"Egy hónapig még tart a lelkesedés, aztán kezd lankadni, és február végére teljesen visszaáll a normális létszám" - mondta az Origónak egy pesti fitneszterem alkalmazottja arról, hogyan alakítják a vendégforgalmat az egészséges életmódra tett újévi fogadalmak. Az lenne persze az igazi, ha egész évben mozgásban maradnánk, de ehhez nem elég a fogadalom, a kiválasztott sportra rá kell kattanni, amellett persze győzni kell szabadidővel és pénzzel. Szabadidőnk úgyis arra lesz, amire rákattanunk, a költségeket pedig érdemes sportáganként áttekinteni, hogy lássuk, mire van esélyünk. (Heti egy-két alkalommal számoltunk, ennél ritkább sportolástól aligha leszünk egészségesebbek, a felszerelésnél pedig a vállalható minőség és a költségkímélés kívánalma egyszerre lebegett a szemünk előtt.)

Ami a legegyszerűbb

A legkézenfekvőbb megoldásként mindenkinek a futás ugrik be, ott csak egyszer kell a zsebünkbe nyúlnunk, amikor megvesszük a felszerelést. Akkor viszont nem érdemes spórolni, egy márkás futócipő már 12 ezer forintért beszerezhető, cserébe hosszú évekig bírja - és vele együtt a lábunk is. Ha valakinek a betondzsungelből kell kiszabadulnia, akkor segíthet egy közelben levő park vagy pálya, utóbbiért elkérhetnek pár száz forintot (a budapesti Csörsz utcai atlétikai pályán például 200 forint egy alkalom), de megéri, hogy megfelelő felületen és ne szmogban fussunk.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az egyetlen gond a monotonitás lehet, ebben a versenyről versenyre való készülés, és a közösségi, egyesületi futás segíthet, mindkettőre remek példát ad a Dagadt Köcsög által beindított, országossá fejlődött futómozgalom.

Havi költség: 0-2 ezer forint
Belépési költség: 12-15 ezer forint

Egy pár cipővel ez is megoldható

Orvosi vélemények szerint már az is sokat segíthet, ha valaki a munkából való hazaútját a tömegközlekedést vagy az autót elhagyva egy tempós, 3-4 kilométeres gyaloglással oldja meg. Ezt lehet hétvégente megfejelni egy-egy egynapos túrával, tippekkel az Origo is segít. Lakhelytől függetlenül mindenfelé vannak legfeljebb pár óra alatt elérhető túrautak, 1-2 ezer forint körüli útiköltséggel. A közösségi oldalakon pedig egyre népszerűbbek a spontán szerveződő kiruccanások. Múlt héten a Dobogókőről induló szilveszteri éjszakai túrára néhány nap alatt lett 44 résztvevő egy 10 perc alatt összedobott toborzó hatására. Ha telekocsival közlekedünk, még olcsóbb lesz a kimozdulás.

Havi költség: 4-8 ezer forint
Belépési költség: 0 forint

Nem mindegy, hol úszunk

A klasszikus januári felbuzdulás kedvenc célpontja az uszoda, de ide már nem mehetünk pénz nélkül, a fővárosban egy-egy alkalom legalább egy ezresbe kerül, sőt a könnyebben elérhető, felkapott helyeken 1800-2000 forintot is elkérnek egy úszásért. A vidéki létesítmények jóval emberibb árakkal várnak minket: az Eb-knek is otthont adó, modern debreceni uszoda hétközben 750 forintot, a hódmezővásárhelyi uszoda 840, az egri 750 forintot kér egy úszójegyért.

Az úszáshoz kell úszósapka, ez pár száz forintos tétel, az úszószemüvegek ezer forintnál kezdődnek. Utóbbinál viszont érdemes az igényesebb, 4-5 ezer forintos árfekvést megcélozni, mert tapasztalataink szerint nagyon sok igénytelen, a vizet azonnal beeresztő szemüveg van a piacon. Fürdőnadrág és -ruha kétezer, illetve négy-ötezer forinttól már van elfogadható.

A minden izmot megmozgató, ugyanakkor az ízületeket sem túlterhelő sportágat sokan a legegészségesebbnek tartják, a fékező erő hosszabb távon itt is az egyhangúság lehet.

havi költség (hat alkalommal): 6-12 ezer forint
belépési költség: 6-10 ezer forint

Nem is olyan drága, mint gondolnánk

"Ha a játékra koncentrálsz, nem figyelsz annyira a futásra, így játékosan égeted a zsírt. De ha valakit nagyon oktatnak, annak könnyen el tud menni tőle a kedve" - így foglalta össze a tenisz lényegét egy kommentelő. A fenti, kevésbé izgalmas mozgásformákkal szemben erre a sportra már tényleg tartósabban rá lehet kattanni, persze többe is kerül. Egy teniszütőt használtan 3 ezer forintért lehet beszerezni, a kezdőknek ajánlott új ütők 10 ezer forinttól indulnak. Egy alkalom ára 2000 és 3000 forint között mozog fedett pályán. Ezt páros meccseket játszva felezhetjük, és nyáron a szabadtéri pályaár is nagyjából a fele a télinek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mindez nem tűnik kibírhatatlannak, de oktatásra is szükség lehet, ami jelentősen növelheti a belépési költségeket. Autodidakta módon is bele lehet rázódni, csakhogy akkor az alapütések rosszul rögzülhetnek, illetve nehezebb azonos szintű partnert találni, ami a teniszben kiemelten fontos a játék élvezhetőségéhez.

havi költség (négy alkalommal): 8-12 ezer forint
belépési költség: 3-10 ezer forint
havi oktatási díj (heti két órával): 9500-12 000 forint

Könnyen beszippanthat a hokiőrület

A jégkorong első ránézésre nem tűnik amatőrsportnak, de növekvő hazai népszerűsége alapján egyre inkább az (is). A pesterzsébeti jégcsarnokban például teljesen kezdő felnőtteknek is oktatnak hokit, és nyári tábort is szerveznek nekik (korcsolyázást, bottechnikát, taktikát oktatnak). További öt fővárosi helyszínre, az UTE-jégcsarnokba, a Jégpalotába, a BHG-pályára, a Budai jégpályára és a Marczibányi sportcentrumba is mehetünk. Vidéki városokban is szerveződnek az amatőr klubok, a pesterzsébeti edzéseket tartó Kőrösi Gábor az Origónak azt mondta, Kecskemétre és Szarvasra is lejár edzéseket tartani, kétosztályos bajnokság működik, és szerveződik a magyar amatőrválogatott is.

Van olyan hely is, ahová elég egy hokibottal, egy pár korcsolyával és megfelelő korcsolyázótudással elindulnunk. "Ellenőrzik, hogy nincs rajtad profi védőfelszerelés, a lelkedre kötik, hogy ne emeld meg a korongot, felosztják csapatokra az érkezőket, és már kezdődnek is a meccsek” - meséli káposztásmegyeri élményeit Péter, aki korábban csak befagyott tavakon próbálta a hokit, korizni viszont jól tud. Az első lépésekhez szükséges hokibot már 3-4 ezer forintért beszerezhető, a hokikorcsolya ára 10 ezer forintnál kezdődik (márkás esetén már a triplája), egy-egy edzésé 1500 és 2 ezer forint között mozog a különböző csarnokokban.

A védőfelszerelésnél viszont már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha csak a használtárakat vesszük, váll- és mellkasvédőt 7 ezer, térdvédőt 2 ezer, könyökvédőt 3 ezer, hokisnadrágot 5 ezer, szuszpenzort 2 ezer, fejvédőt ráccsal 12 ezer, hokikesztyűt 2 ezer forintért hirdetnek a világhálón, és akkor mindenből a legolcsóbbat vettük. Ez összesen 33 ezer forint, de az amatőr edzéseken megkövetelt minimum, a fej- és térdvédő, a kesztyű és a szuszpenzor is 18 ezer forintot tesz ki együtt.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

havi költség (négy alkalommal): 6-8 ezer forint
belépési költség használt eszközökkel: 35-40 ezer forint (a minimális felszereléssel 20-22 ezer forint)

Nagyon durva, de nem lehet otthagyni

A tenisz brutálisan felpörgetett változataként is szokták emlegetni a fallabdát. "Az biztos, hogy bárki, akit elvittem magammal, elkezdett visszajárni, még a lányok is. Folyamatosan mozogsz, folyamatosan izzadsz, és folyamatosan játékban vagy" - mondja a sportágat évek óta űző Károly, aki napi szinten többféle sportágat is űz, kiváló erőnléte van, de a squash elsőre kifogott rajta. „Negyven percet bírtam, és másnap nem tudtam felkelni. Olyan izmaimat is megmozgatta, amikről nem is tudtam, hogy léteznek.” Hozzátette, a fokozott sérülésveszély miatt a kezdés előtt nagyon be kell melegíteni a térdet és a bokát.

A sportág az árak alapján nem tűnik elérhetetlennek, a kezdők 6-7 ezer forintért már megfelelő fallabdaütőt tudnak vásárolni. Pálya egy órára fejenként 1-2 ezer forintért bérelhető, az első alkalmakra érdemes többen menni, és gyakran cserélni, elkerülendő a totális kifulladást.

Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

havi költség (hat alkalommal): 6-12 ezer forint
belépési költség: 6-7 ezer forint

A feszes testért egyedül is harcba szállhatunk

A fitnesz az egyik legnépszerűbb testformáló és izomfejlesztő sportként nem tűnik elérhetetlennek: az egy alkalmat biztosító belépők átlagára 1500 forint körül alakul, a többalkalmas bérletekkel ezt harmadával lehet leszorítani. A jegyért cserébe a gépek mellett egy-egy helyen csoportos foglalkozásba is beszállhatunk. A kitartásunkat az utóbbi jelentősen növelheti, de egyénileg is belevághatunk az internetet elárasztó videók és edzéstervek segítségével. Az árak szórása nagy, 10 és 20 ezer forint között lehet olyan bérlethez jutni, amely napi szintű csoportos edzéseket biztosít. Ha az elszántságunk és az eltökéltségünk végtelen, a videók melletti gyakorlatokkal egy spórolósabb edzéstervet is össze tudunk állítani.

havi költség: 10-20 ezer forint
belépési költség: 0 forint

Csörgő Adrienn világbajnok egy fővárosi fitneszteremben Fotó: Hajdú D. András - Origo

A legdrágább visz a legmagasabbra

Az egyik legmagasabb egyszeri költséget követelő, mégis egyre népszerűbb sport a falmászás. "Az összetettsége fogott meg: mentális és fizikai felkészültség egyaránt kell hozzá” – mondja a mászást két éve elkezdő Bálint. "Minden porcikánkat megmozgatja, sokszor akrobatikus mozdulatok kellenek."

A havi költségek a többi sporthoz képest nem egetverőek, egy edzés 1000-1500 forint, egy havibérlet egy falmászóteremben 10 ezer forint körül kezdődik a fővárosban, vidéken ennek a feléből is kijöhet. Az eszköztár azonban nagyon összetett, ezt emiatt először csak bérelni érdemes. Egy cipő 15, a karabiner 3, a beülő szintén 15 ezer forint körüli összegből jön ki.

A kitartás itt döntő tényező, mert az előrehaladáshoz hosszú évek kellenek. "Mindenki azért kezdi el, mert hosszabb távon a sziklamászásra váltás a célja" - mondja Bálint. Türelem nélkül azonban nem megy, a kulcsfontosságú ujjerő fejlesztése közben sokszor vissza kell venni az edzések intenzitását az ínszalagok érzékenysége miatt.

Ha valaki eléri a sziklamászás szintjét, újabb beruházásokra számíthat: a mintegy 70 méteres kötél 40 ezer forintba, az úgynevezett köztes rögzítőkből a szükséges hat darab 30 ezer forintba kerül, és a hevederre is kell költeni 2-3 ezer forintot.

havi költség: 5-10 ezer forint
belépési költség: 30-35 ezer forint (később újabb 70 ezer forint)

Egy autóban is lehet keményen edződni

Aki technikai sportban gondolkozik, gokartozással juthat a legkönnyebben adrenalinhoz. Nem kell hozzá semmilyen engedély, megfizethető és nem is balesetveszélyes. Jellemző a gokart népszerűségére, hogy az ország minden szegletében találhatók pályák, aki nagyon szeretne, legfeljebb rövid utazással talál magának ringet. A minőségre azonban nem árt figyelni, a legegyszerűbb alaposan utánanézni, mit írnak a kiszemelt pályákról és az ottani járművek állapotáról a neten.

Van néhány aranyszabály: célszerű olyan ruhában menni, amelyet nem féltünk az esetleges koszfoltoktól; az ismeretlen pályákon jobb lassabb körökkel kezdeni, majd fokozatosan gyorsulni; nem árt kicsit előre edzeni a váll- és karizmokat. A sportághoz ugyanis komoly erő kell, főként a karokat terheli meg, és folyamatos koncentrációt igényel.

Egy-egy nyolcperces menet (nagyjából 12-14 körre elég, pályától és gyorsaságtól függően) 2000-2500 forint körül van. A jobb pályákon a rendesen karbantartott kartok mellett ezredre pontos időmérő berendezés, büfé, WC, pihenőhely is van. Három menetet egy átlagos edzettségű ember is kibír, a szünetekben pedig lehet elemezgetni, taktikázni. A gokart ugyanakkor csak hobbisportként marad elviselhető árfekvésben: akár a többi sportágnál, itt is megugranak a költségek az állandó edzésekkel, utazásokkal, versenyekkel.

havi költség: 24-28 ezer forint
belépési költség: 0 forint

A legolcsóbb megoldás: még több sport

Aki már egy lépcsőfokkal fentebb jár, és hetente akár több alkalommal is sportolna, annak a legköltséghatékonyabb megoldás, ha olyan kombinált kártyát vesz, amely több helyre is érvényes. Ilyen például az All You Can Move kártya vagy a Sportkártya, amelynek havi díja csomagtól függően 7 és 20 ezer forint között van, cserébe mindennap járhat az ember a cégekkel szerződésben álló konditerembe, uszodába, így egy-egy alkalomra számítva jóval olcsóbban jön ki, mint aki kevesebbet sportol. Ráadásul lehet a kártyával fallabdázni, teniszezni, falat mászni, táncolni, korcsolyázni, golfozni, vagy rúdtáncolni is.