Élő:
Vágólapra másolva!
Somfai Mátyás kis híján a szakadékba zuhant a Dakar-rali harmadik napján az Andok hegyei között, ám a magyar bajnok az utolsó pillanatban leugrott a quadról. Ő megúszta kisebb zúzódásokkal, a járműve viszont totálkáros lett, miután 360 métert zuhant. Somfai nem tudja folytatni a versenyt, pedig az ereje meglenne hozzá.

Somfai Mátyás 3600 méteres magasságban több motoros társával együtt majdnem a szakadékba esett kedden, de a versenyzőnek volt annyi lélekjelenléte, hogy leugorjon a quadról, így a bukást zúzódásokkal megúszta, a quadja viszont 360 méter mélyen állt csak meg.

"Ez az ugrás mentette meg a komolyabb bajtól" - nyilatkozta az Origónak Pócsik László, a Sandlander csapat vezetője. Hozzátette, a baleset helyszíne szűk hegyi szakaszokkal határolt, még terepjáróval sem lehet megközelíteni. "Az Andok egy nagyon rideg hegység, alig van növényzet, a felső részein nagyon nehezen lehet versenyezni."

Somfai Mátyás járműve ripityára tört Forrás: www.sandlander.com

Somfai biztosan nem tudja folytatni a versenyt, mert a motor totálkáros lett, és még most is a szurdok alján van. "Az, hogy nem folytathatja, technikai, nem pedig emberi probléma" - fogalmazott Pócsik, kiemelve, hogy a magyar versenyző sokat köszönhet annak, hogy komoly védőfelszereléssel vágott neki a Dakarnak. "Erre mindig ügyelt, hogy a védőfelszerelése a legjobb minőségű legyen, ez most be is jött."

Az éjszakát kénytelen volt a magasban tölteni. "Matyi kinn aludt az Andokban, mivel nem tudták a mentését megoldani a sok baleset miatt. A mentőhelikopterek ugyanis kedd este nem tudták megközelíteni a helyszínt, a súlyos sérülteket az argentin mentők próbálták kimenteni. Mivel Matyi sérülése nem volt súlyos, a végére hagyták, most nemrég - magyar idő szerint dél előtt nem sokkal - felszedte őt egy mentőhelikopter, és a következő Dakar-szakasz helyszínére szállították kórházba."

Pócsik megerősítette, hogy ha Somfai nem olyan éber, hogy az utolsó pillanatban képes legyen leugorni a járműről, akkor végzetes lett volna a baleset. "Éppen ezért fontos a Dakaron a tudatosság és a felkészülés, az elmúlt egy év nála csak a Dakarról szólt."

Somfai az utolsó pillanatban ugrott a szakadék előtt Forrás: www.sandlander.com

Somfai még kedd este közölte a csapatával, hogy a quadot látta a szurdok mélyén, és teljesen megsemmisült.

Ugyanezen a helyen szenvedett nem sokkal korábban balesetet a kétszeres Dakar-győztes quados, Marcos Patronelli is, aki hasonló módon, óriási szerencsével, kisebb sérülésekkel megúszta a helyzetet, quadja azonban ugyancsak a szakadék alján áll megsemmisülve.

A San Rafael és San Juan közötti szakasz egyébként újnak számít a Dakarok történetében, rendkívüli kihívásait mi sem bizonyítja jobban, minthogy a versenynapon több tucatnyi motoros és quados kényszerült feladni a világ legkeményebb tereprali futamát, számos balesettel súlyosbítva a nap krónikáját.

Az UNIQA Sandlander Team quadosa az összetett 15. helyén kényszerült kiállni.