Vágólapra másolva!
A Dakar klasszikus útvonalán zajló Africa Race tereprali-viadalon mindkét magyar egység dobogós helyen áll két szakasz után.

A 431 kilométeres második szakaszon a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a második helyen ért célba Jean-Louis Schlesser mögött. Összetettben is a kétszeres Dakar-győztes vezet, a magyarok hátránya 16 perc.

„A szervezők egy igen kemény dűnesort is beiktattak a mai napba, nem is számítottunk rá" - idézte a Dakar.hu Szalay Balázst. "Harminc kilométer volt, és ennél dűnébb dűne nem nagyon van, úgyhogy kiszálltunk, leereszteni a kerekeket. Csakhogy miközben én visszaültem, mert azt hittem, kész vagyunk, Laci ellenőrizte az én oldalamat, és nem volt egyforma a keréknyomás. Úgyhogy orvosolta a problémát, de ezzel elvesztettünk vagy tíz percet, amit lehetetlen volt visszaszerezni. Igaz, addigra Schlesser már megelőzött minket.”

Szalayék tíz percet ott hagytak a dűnék közt a második szakaszon Forrás: Opel Dakar Team

Az Opel Mokka pilótája hozzátette, nem csupán a homokon volt kalandos autózni, mert kavicsos, sőt, sziklás rész is volt az etapon. "Utóbbin húsz kilométer/órás sebességgel kellett jobbra-balra kerülgetni a hatalmas köveket."

Miután Schlesser megelőzte őket, már nem tudtak újítani. "Úgy porolt előttünk, hogy lassítanunk kellett, a gumimizéria után pedig már esélyünk sem volt utolérni, de nincs baj, még nagyon az elején tartunk” - mondta Szalay.

A navigátor, Bunkoczi László arról beszélt, hogy az itinert "franciásan" írták, így a 28 kilométeres dűnesorban mindössze öt GPS-pontot adtak meg, a szakasz további részét érzésből kellett teljesíteni, amihez azért szükségeltetett némi rutin. „Nem csodálom, hogy csak kevesen voltak bent a táborban este nyolckor, szerintem jó sokan eltévedtek ma" - mondta Bunkoczi. "Nekünk szerencsére nem volt gondunk, megelőztük Sabatiert és egy ideig elsőként mentünk, ami, bevallom, nem volt rossz. És nem csupán lélektanilag, hanem azért sem, mert nem befolyásoltak, nem zavartak össze a nyomok. Élveztem ezt a szakaszt.”

A kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió ezúttal a saját kategóriája harmadik helyén végzett, az összetettben is felzárkózott a dobogóra. Míg az autósok a dűnéket találták nehéznek, ők a a kősivatagra panaszkodtak. „Szétrázta az agyunkat” - mondta Kovács, aki az egyik dűnén orra esett a Scaniával, de a kamion megúszta nagyobb sérülés nélkül.

A mezőnyre csütörtökön egy újabb hosszú, 387 kilométeres szakasz vár.

2. nap, Boudnib–Foum Zguid (össztáv: 611 km, ebből szelektív szakasz: 431 km)
Autósok:
1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 5:10:05, 2. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 16:12 perc hátrány, 3. Loomans, Driesmans (holland, Toyota Hilux) 25:27 p h.
Kamionosok:
1. Tomas Tomecek, Vojtech Moravek (cseh, Tatra) 6:02:54, 2. Jacinto, Marques, Cochinho (portugál, MAN) 5:50 p h., 3. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 25:07 p h.
Összetett, autósok:
1. Schlesser, Magnaldi 6:19:14, 2. Szalay, Bunkoczi 16:03 p h., 3. Loomans 26:37 p h.
Kamionosok:
1. Tomecek, Moravek 7:20:27, 2. Jacinto, Marques Cochinho