Vágólapra másolva!
Colin Kaepernick a jövő az NFL-ben, de most még rajta ment el a San Francisco Super Bowlja. A nagy öregek csatáját a 37 éves Peyton Manning nyerte, így összejött a szezon előtt jósolt Broncos-Seahawks álomdöntő.

Összejött a mindenki által várt meccs, a Super Bowlba az a két csapat jutott, amelyet már augusztusban a két fő esélyesnek tartottak Amerikában. Vasárnap a Denver Broncos könnyedén nyert Tom Brady és Peyton Manning 15. összecsapásán, míg Seattle-ben pont olyan meccset játszott a Seahawks és a 49ers, amiért érdemes hajnalig ébren maradni.

Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 23-17

Minden rájátszásnak megvan a maga különösen emlékezetes meccse, ez a találkozó idén a Seahawks-49ers volt. A meccs rögtön a Seahawks irányítójának, Russell Wilsonnak a fumble-jével kezdődött, Aldon Smith sackelte Wilsont, majd meg is szerezte a szabad labdát. Csak 15 yardot kellett volna haladnia a San Franciscónak, de végül mezőnygólon ragadtak (0-3).

Jöhetett újra a Seahawks, de az első negyedben sem Russell Wilson passzai, sem Marshawn Lynch futásai nem ültek, miközben a túloldalon az a Colin Kaepernick, akinek a futásait szinte az egész alapszakaszban jegelte a 49ers, nekilódult. Az első negyedben több pont nem született, pedig egyszer a Seahawksnak a saját egy yardosáról kellett indulnia.

A második negyedben aztán Kaepernick megállíthatatlan volt. A 49ers a saját 20 yardosáról indult, a fiatal irányító pedig először egy 12 yardos, majd egy 58 yardos futással másodpercek alatt a Seahawks 10 yardosán termett. Anthony Dixon pedig először harmadik kísérletre (előbb megadták, majd visszavonták), majd negyedik kísérletre is TD-t futott (0-10).

Az addig semmit sem mutató Russell Wilson a következő drive-ban válaszolt, az egyik játékban közel 9 másodpercig menekült a 49ers védői elől, majd 51 yardos passzt dobott Doug Baldwinnak. A 49ers 11 yardosáról folytathatta az akciót a Seahawks, de végül csak egy mezőnygólt tudtak összehozni. 10-3-as 49ers vezetéssel mehettek a félidőre a csapatok.

A harmadik negyedből alig telt el öt perc, amikor már egyenlített a Seahawks. A játékrészt a 49ers kezdte, de három kísérlet után puntolniuk kellett, és jött Marshawn Lynch. 60 yardos drive-ot vezetett a Seahawks, ebből 56-ot Lynch futásai hoztak össze. A TD végül Lynch 40 yardos futása után jött össze. Olyan erővel ment, hogy még az egyik csapattársán is átgázolt (10-10).

Három perc múlva pedig már újra a 49ers-nél volt az előny. A drive-ban Kaepernicknek újra volt egy 22 yardos futása, majd közvetlenül utána összehozott egy fumble-t, de a labda maradt a San Franciscónál. A következő játékban pedig Kaepernick 26 yardos TD-passzt adott Anquan Boldinnak. A következő drive-ban field goalt ért el a Seahawks, így 17-13-ra vezetett a 49ers, amikor a csapatok ráfordultak a negyedik negyedre, ahol már igazán felgyorsultak az események.

Russell Wilson 4. és 7-re adott 35 yardos TD-passzt Jermaine Kearse-nek (20-17). A következő drive-ban pedig Colin Kaepernicket sackelték a 49ers 23 yardosán, a labdát pedig összeszedte a Seahawks. Wilson újra Kearse-t kereste, aki a Seattle egy yardosáig jutott, ott viszont kiverték a kezéből a labdát, és Marshawn Lynch megszerezte. Maradt a labda a Seahawksnál, de Russell Wilson 4. és 1-nél kiejtette a labdát, jöhetett a 49ers.

Colin Kaepernick következő passza interception lett, az ellentámadásból pedig field goalt rúgott a Seahawks (23-17). Kevesebb, mint 4 perc volt hátra, amikor visszakerült a labda a 49ers-hez. Kaepernick és Frank Gore megcsináltak egy 4. és 2-t, a San Francisco pedig a Seahawks 18 yardosáig jutott - ha megvan a TD, meglett volna a Super Bowl is. Harminc másodperccel a vége előtt azonban Kaepernick újrabb interceptiont dobott. Az irányító Michael Crabtree-t kereste, de Richard Sherman felütötte a labdát a levegőbe, Malcolm Smith meg elcsípte.

A mozdulat, ami beindította a Sherman-showt. Forrás: AFP/Getty Images/Jonathan Ferrey

A meccsen egyébként önmagához képest halovány Sherman az eset után azonnal Crabtree mellett termett, hogy megmondja neki a magáét, amiért persze megbüntették a bírók. Sherman a meccs után a tévében folytatta, félig hisztérikus állapotban: „Én vagyok a liga legjobb corner backje, és ilyen dolgok fognak veled történni, ha olyan szerencsétlen elkapókkal jössz ellenem, mint Crabtree. Sose vedd a szádra legjobbat, mert nagyon gyorsan be fogom fogni neked”. Valamivel később már kicsit lehiggadva elmondta, hogy Crabtree még a szezon előtt tett rá dehonesztáló megjegyzéseket, ezért haragudott meg rá. Ilyen a Seahawks - 49ers rivalizálás napjainkban.

Denver Broncos - New England Patriots 26-16

Tökéletes délután volt Denverben. Szépen sütött a nap, az évszakhoz és a magaslathoz képest remek volt az idő, a Denver Broncos pedig úgy játszott, ahogy a csapat vezetősége megálmodta, amikor az előző szezon előtt leigazolták Peyton Manninget.

Manning hosszú drive-okat vezetett, elosztotta a labdákat, és miközben ő varázsolt a pályán, Tom Brady az oldalvonal mellett várta, hogy a New England támadói következzenek. Manning összesen 400 passzolt yardot és 2 TD-t hozott össze. Demaryius Thomasnak 7 elkapása és 1 TD-je, Julius Thomasnak 8 elkapása és 85 yardja volt a meccsen, de Eric Deckernek is összejött 73 yard, sőt az általában csak kisebb szerepekkel megbízott Jacob Tamme-nek is volt egy TD-elkapása. A mérkőzés elején megsérült Aqib Talib, a Patriots legjobb corner backje, az addig is fölényben játszó Broncos pedig onnantól megállíthatatlan volt.

És Manning még az órát is ölte. A főképp passzjátékkal operáló Broncos két TD drive-ja is hosszabb volt hét percnél, így a szinte végig hátrányban játszó Patriots nem tudott élni a kedvenc fegyverével, a futással. Csak 16 futójátékot indított, holott egy hete a Colts ellen 46-ot. LeGarrette Blount a múlt heti 4 TD után most csak 6 futott yardig jutott, márpedig az idei Patriots nem volt igazán jó, ha Tom Bradynek sokat kellett passzolnia. Hiányzott Wes Welker, Aaron Hernandez, Rob Gronkowski, így már az is szép a New Englandtől, hogy bejutott a főcsoportdöntőbe.

A Patriots offense szinte a pályán sem volt, míg a negyedik negyedben 23-3-nál Brady meg nem próbálkozott egy kétségbeesett fordítással. Az irányító 277 passzolt yardja is szinte teljesen ebből az időszakból származik, futott is egy TD-t, de három perccel a vége előtt 26-16-nál először egy kétpontost rontott el a Patriots, majd a onside kicket is összeszedte a Broncos, így bejutott a Super Bowlba.

Peyton Manning örökös mérlege 5-10-re módosult Tom Brady ellen, de az AFC-döntőkben már Manning vezet 2-1-re. Ez lesz a 37 éves, két éve még sérülései miatt a visszavonulás szélén álló Manning harmadik döntője.

Az irányító egyet már nyert, a leendő ellenfél, a Seattle Seahawks ellenben első Super Bowl-győzelmére készül.