Vágólapra másolva!
Eltelt a nyolcadik hét is az NFL-ben, egyre több a sérült, egyre kevesebb az irányító, Tom Brady élete leggyengébb szezonjának közepén jár, miközben Meskó Zoltánt kirúgta a Pittsburgh Steelers. Válaszok az NFL égető kérdéseire kezdőknek és haladóknak az Origón.

Még nem volt vége a meccsnek, amikor Dez Bryant már magából kikelve toporzékolt az oldalvonal mellett. Sőt, csapata, a Dallas Cowboys még vezetett a Detroit Lions ellen. De Bryant, aki az öt legjobb elkapó közé tartozik az NFL-ben, nehezen viselte, hogy egy kulcsszituációban nem ő kapta meg a labdát Tony Romótól, miközben a liga legjobb elkapója, Calvin „Megatron” Johnson már 300 elkapott yard közelében járt, Johnson végül 329-el zárt, ami minden idők második legjobb teljesítménye. Bryant igazi hisztije azonban csak akkor kezdődött el, amikor 12 másodperccel a vége előtt a Lions irányítója saját csapatát és a Cowboys védelmét átverve TD-t ért el . Stafford az egy yardos vonalon azt jelezte, hogy spike-olni fogja a labdát, hogy megálljon az óra, de végül inkább beugrott vele az end zone-ba, ami így hősies cselekedet volt, de ha nem sikerül, ő lett volna a hétvége lúzere. Ezután Dez Bryantet alig lehetett lefogni, már annyira pörölt a csapattársaival.

Miért hívják Megatronnak Calvin Johnsont?
A szurkolók szerint Johnson túl gyors, túl ügyes és túl erős a védőkhöz képest, ami már nem fair, ezért kapta a becenevét a Transformers történetek főgonoszáról.

Egyre több a sérülés, több csapat is elvesztette már az irányítóját, mennyire fogja ez befolyásolni a továbbiakat?
Mindig ülnek a padon olyan irányítók, akik csak arra várnak, hogy megkapják az esélyt, ilyen volt még a 2000-es évek elején Tom Brady, vagy valamivel később Tony Romo is, ma pedig mindketten ligaelit irányítónak számítanak. De valószínűbb, hogy az a csapat, ahol megsérült a kezdő irányító lejjebb kell adjon az igényeiből, ilyen például a rájátszásról álmodó Philadelphia Eagles, ahol Michael Vick helyett már nem is Nick Foles, hanem Matt Barkley irányított a hétvégén.

Hol vannak még csereirányítók?
A St. Louis Ramsnél (3-5) Sam Bradford sérülése után már Kellenn Clemens irányít, inkább kevesebb, mint több sikerrel, de a hétvégén így is majdnem nyerni tudtak a Seattle Seahawks ellen. A Buffallo Billsben (3-5) E.J Manuel sérült, a New Orleans Saints elleni meccs pedig elment a helyettesén, Thad Lewison. A Tennessee Titansnél (3-4) lassan visszatérhet Jake Locker, helyettese Ryan Fitzpatrick meg sem tudta közelíteni az elmúlt pár hétben Locker teljesítményét.

Mi történt Tom Bradyvel? A saját szurkolói is kifütyülték a Miami Dolphins ellen.
Aztán végül nyert a New England Patriots. Tom Brady jelenlegi statisztikái szerint nem fogja elérni a 4000 passzolt yardot és a 20 kiosztott TD-passzt, irányító mutatója sem volt ilyen mélységben soha (74,5). Ennek ellenére rájátszásra áll a Patriots, miután a csoport többi tagjánál legalább két győzelemmel többet gyűjtött már. A hétvégén az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Pittsburgh Steelersszel (2-5) játszanak, ha hazai pályán nyernek, akkor már 7-2 lesz a mérlegük, 10-6-tal pedig szinte biztosan meg lehet nyerni az AFC Eastet.

Miért rúgta ki a Steelers Meskó Zoltánt?
Már a múlt héten is érezni lehetett egy edzői nyilatkozatból, hogy elégedetlenek a magyar származású punterrel, de a hétvégén az egyik puntját blokkolta az Oakland Raiders. Meskót pár hónap leforgása alatt a Patriots és a Steelers is kitette a keretéből. A meccsen egyébként a Raiders irányítója, Terrelle Pryor 93 yardos TD-t futott a meccs első játékából.

Miért közepesek általában a londoni meccsek?
Mert az egyik csapat minden évben egyszer a Jacksonville Jaguars (0-8), amely éppen rövid története egyik legsötétebb időszakát éli, a hétvégén is könnyedén kikaptak a San Francisco 49erstől. Amerikában pedig elindult a találgatás, hogy a 2008-as Detroit Lions után az idei Jaguars lesz-e a következő csapat, amely nyeretlenül zár egy szezont. Már a Jaguarsnél is a csere, Chad Henne az irányító.

Már csak egy hibátlan csapat van a Kansas City Chiefs, meddig maradhat ez így?
Tavaly utolsó lett a Chiefs, a hétvégén pedig már akadozott a játékuk a Cleveland Browns ellen, ezért valószínűleg nem sokáig. Idén még kétszer játszanak a Denver Broncosszal (7-1), így a csoportgyőzelmükre sem érdemes fogadni, mert a Broncos függetlenül attól az egy vereségtől bivalyerős. Peyton Manning hatezer passzolt yardos szezont produkálhat, ráadásul hiába voltak gondjaik a hétvégén a Washington Redskins ellen, végül simán nyertek. 3-21-ről 45-21-re fordítottak, úgy hogy Peyton Manning négy labdát is elveszített.

Ki fogja nyerni az AFC North-ot, mi van a bajnok Baltimore Ravensszel?
Már nem kell nagy dolgokat produkálni a Cincinnatti Bengalsnak (6-2) a csoportgyőzelemhez, miután egyedül a Ravens maradt lőtávolon belül (3-4). A hétvégén a Ravens pihent, míg a Bengals lelépte a jobb csapatok közé tartozó New York Jetset. Andy Dalton öt TD-passzt adott, ebből négyet a relatíve ismeretlen elkapó, Marvin Jones kapott el.

Calvin Johnson elkapása a Dallas Cowboys ellen. Forrás: AFP/Getty Images/Leon Halip/

Negatív mérleggel is be lehet jutni a rájátszásba?
Igen, és erre nem is olyan régen volt is példa. Három éve a Seattle Seahawks 7-9-cel nyerte meg a csoportját, és negatív mérlegű rájátszás résztvevőre idén is van esély, miután a Dallas Cowboys 4-4-el vezeti az NFC Eastet, hiába tűnik kilátástalannak a csoport többi csapata (Redskins, Eagles, New York Giants) még mindig van esélyük. A hat vereséggel rajtoló Giants most kettőt nyert zsinórban, így csak két meccs a hátránya a Cowboys mögött, bármi lehet még ebben a csoportban.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
Ez a hétvége is rövidebb lesz, szabadnapos az Arizona Cardinals, a Broncos, a Lions, a Jaguars, a Giants és a 49ers. A vasárnapi hétórás idősávban a Jets-Saints tűnik a legígéretesebb meccsnek, de 10 órától lesz egy Patriots-Steelers és egy Browns-Ravens is. Hétfőre virradóra pedig a szintén a csereirányítójával felálló Houston Texans fogadja az Indianapolis Colts-ot. A hétfő esti rangadó viszont tényleg szupermeccsnek ígérkezik, a Green Bay Packerhez látogat a Chicago Bears, (ahol szintén a csereirányító lesz a kezdő).