Vágólapra másolva!
Egy szklerózis multiplexes 55 éves francia férfi lett vasárnap az első mozgáskorlátozott személy, aki ejtőernyős ugrást hajtott végre a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest oldalában.

Az idegrendszer degeneratív betegségében szenvedő Marc Kopp 7010 méteres magasságból, egy helikopterből ugrott ki ejtőernyővel, majd egy 3800 méteres magasságban fekvő légi fel- és leszállóhelyen, a Mount Everesthez legközelebbi repülőtéren ért földet sikeresen - közölte az ugrást szervező helyi utazási iroda.

Az amúgy többnyire kerekesszékkel közlekedő vagy botjára támaszkodó férfi gyerekkori álmát valósította meg az ejtőernyős ugrással, amelyet egy gyakorlott extrémsportoló és bázisugró, a francia Mario Gervasi segítségével, vele közösen hajtott végre.

Marc Kopp indulás előtt azt mondta az AFP-nek, ugrásának célja, hogy a remény üzenetét küldje mindazoknak, akik az övéhez hasonló betegségben szenvednek.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer degeneratív betegsége, amely egyre nehezebbé teszi az agy és a szervezet többi része közti kommunikációt. Koppnál 13 éve, látásproblémákkal jelentkeztek az első tünetek. A jobb oldalára mára teljesen lebénult férfi szinte semmiféle fizikai tevékenységet nem képes kifejteni.