Vágólapra másolva!
A stadiontól öt kilométerre történt a robbanás, a helyszínen mezeket és kézigránátokat is találtak. Talán ismét egy szomáliai terrorszervezet áll a háttérben.

A hétfő esti híradás szerint az akaratlan robbanás az etióp főváros előkelő Bole negyedében következett be, mintegy 5 kilométerre az Addisz-Abeba Stadiontól, ahol akkorra már sok ezer szurkoló gyűlt össze az Etiópia-Nigéria mérkőzésre.

"Szomáli nemzetiségűek voltak, és azt tervezték, hogy a szurkolók közt elvegyülve öngyilkos támadást követnek el a stadion vagy más olyan helyszín ellen, ahol nagy tömeg verődik össze a meccset megnézni" - mondta Simelesz Kemal, a kormány szóvivője

Megint a szomáliaiak

A robbanás helyszínén a hatóságok más robbanóanyagokat, kézigránátokat és labdarúgómezeket találtak szétszóródva. Az etióp főváros Bole negyedében egy kisebb szomáliai menekültközösség él. Az eset kapcsán a hatóságok őrizetbe vettek három gyanúsítottat.

A tervezett robbantást egyelőre senki sem vállalta magára. A szomáliai iszlamista lázadók al-Sabaab milíciája korábban megtorlással fenyegette meg Etiópiát is, amiért az Afrikai Unió missziójának keretében csapatokat vezényelt Szomáliába az al-Kaida terrorszervezethez kötődő csoportjuk kiszorítására.

Az al-Sabaab fegyveresei szeptemberben több napig tartó terrortámadást hajtottak végre a kenyai főváros Westgate bevásárlóközpontjában, ahol legkevesebb 62 embert megöltek, és több mint kétszázat megsebesítettek.