Vágólapra másolva!
A Vasas SC elnöke szerint baj van a sportra szánt állami pénzek elosztásának módjával és arányával, az egyesületek, műhelyek messze alulfinanszírozottak, ezért krízishelyzetben vannak. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár szerint jogos az elvárás, hogy a támogatásokból a klubok, szakosztályok az ott elvégzett szakmai munka arányában részesüljenek.

Markovits László, a Vasas elnöke szerint nem a sportra szánt pénz mennyiségével van probléma, amióta a társasági adókedvezményekből (TAO) a látványsportágakba áramlik be pénz és döntöttek további tizenhat sportág több milliárdos támogatásáról. "Véleményem szerint az elosztás módjával és arányával van baj, és ezt a problémát sürgősen orvosolni kell, hiszen az egyesületek - kevés kivételtől és a látványsportágak utánpótlás részlegeitől eltekintve - messze alulfinanszírozottak, magyarul krízishelyzetben vannak" - fogalmazott

Az elnök jól tudja, hogy a kormány jelentős lépéseket tett a versenysport feltételeinek javítására, és megjegyezte, ennyi pénzzel a rendszerváltás óta még soha sem gazdálkodhatott a magyar sport. Ugyanakkor jelezte: "Az egyesületek, a kiemelt műhelyek még mindig a legutolsó helyet foglalják el a magyar sport hierarchiájában."

Példaként a Vasas SC-t említette. "Minden idők egyik legeredményesebb magyar sportklubja, cseppet sem mellékesen a 2013-as évben a MOB által vezetett egyesületi világbajnoki eredményességi rangsorban az első, az elmúlt közel kilenc évben mintegy ötmilliárd forintot spórolt meg az államháztartásnak, a nagy hagyományú fővárosi klubok közül mégis messze a legkevesebb sportszakmai és létesítmény fenntartási támogatást kapja" - jegyezte meg.

Szerinte az is akadálya a változtatásnak, hogy "az egyesületi vezetők közös érdekérvényesítő képessége gyakorlatilag nulla". "Mindenki járja a saját útját és úgy próbál boldogulni. Van olyan, akit az önkormányzat karol fel, van olyan, akit egy minisztérium támogat és vannak, akiket a náluk sportoló gyerekek szülei tartanak el" - tette hozzá.

Markovits úgy véli, hogy az egyesületeknél továbbra sincs átlátható, teljesítmény alapú, egycsatornás, a meglévő összes forrás hatékony és egyeztetett felhasználásával működő állami sportfinanszírozás. Megemlítette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság által biztosított műhelytámogatás a Vasas vívószakosztályánál az olimpia évében, 2012-ben 5,5 millió forint, 2013-ban pedig - Szilágyi Áron olimpiai győzelmét követően - csak eggyel több, 6,5 millió volt az eredményessége után.

"Az ország egyik legsikeresebb szakosztálya ennyi forrásból nem tudná fenntartani a vívócsarnokát, elvégezni sportszakmai feladatait. Az előbb említett összeg a közel 80 milliós éves költségvetés elenyésző része."

A Vasas SC elnöke méltatlannak tartja, hogy a londoni olimpiát követően, ahogy a korábbi játékok után sem részesültek a sikerekben közreműködő műhelyek anyagi és erkölcsi elismerésben. "Azon klubokról és műhelyekről van itt szó, amelyek az olimpiai ciklusban hosszú hónapokig, évekig, a háttér jelentős részét biztosították az érintett versenyzőnek, szakembernek" - fogalmazott Markovits, hozzátéve, hogy a sportágfejlesztési program, valamint a nemzeti edzőprogram - amelyek amúgy egyértelműen pozitív, előremutató tervek mentén születtek meg - a gyakorlatban még eléggé kiforratlan.

Szerinte több sportágban egyelőre egyáltalán nem látni, hogy az ezeken a területeken megjelenő milliárdos összegek mikor, milyen mértékben kerülnek az egyesületekhez, és milyen terhet vesznek majd le a klubok válláról.

A Vasas elnöke úgy véli, a kormány szándéka, hogy a klubokat, műhelyeket a korábbinál jóval nagyobb anyagi támogatással ismerjék el, ezért bízik abban, hogy ez a szemlélet "a gyakorlatban is sürgősen meg fog mutatkozni".

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár szerdán a hivatalában fogadta a Budapesti Honvéd, az FTC, az MTK, az Újpest és a Vasas vezetőit, és a találkozón szóba kerültek a Markovits által említett problémák is.

Simicskó elismeréssel szólt az öt egyesület sportszakmai tevékenységéről, magas szintű utánpótlás-nevelő munkájáról, és Emlékeztetett rá, hogy ezek a klubok hagyományosan a legeredményesebb hazai sportegyesületek közé tartoznak, az újkori olimpiákon megszerzett 168 aranyérem nagy része ezen egyesületek sportolóinak köszönhető

Az államtitkár elmondta, hogy az öt fővárosi egyesület 2010 óta több alkalommal, különböző jogcímeken részesült állami támogatásban, a klubok emellett a látvány-csapatsportágakat érintő társaságiadó-kedvezményből is komoly forrásokhoz jutottak. A kormány ugyanakkor a sportági szakszövetségeken keresztül is jelentős anyagi támogatást nyújt a 16 kiemelt sportág 2020-ig történő fejlesztési stratégiájának megvalósításához.

Az államtitkár jogos elvárásnak nevezte, hogy a szövetségeknek nyújtott rendkívüli támogatásból a klubok, egyesületek szakosztályai, műhelyei az ott elvégzett szakmai munka arányában részesüljenek. "Rendkívül fontos, hogy a források ott hasznosuljanak, ahol a gyermekek, a fiatal sportolók és a velük foglalkozó edzők napi közös munkája folyik" - jelentette ki Simicskó István.