Vágólapra másolva!
Négyszer rúgták a mezőnygólt a Texans-Titans meccsen. Richard Sherman mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A Browns már most a következő évre készül. Válaszok az NFL égető kérdéseire kezdőknek és haladóknak az Origón. Második rész.

Ki az a Patrick Peterson?
Az Arizona Cardinals cornerbackje harmadik évét kezdte a ligában, és ő lehet az a játékos Deion Sanders után, akit újra rendszeresen bevetnek majd védőként és támadóként is, és mindenhol jó lesz. Peterson ma az egyik legjobb punt returner, shut down corner és titkos támadó fegyver az NFL-ben. A hétvégén a Detroit Lionsban játszó Calvin Johnson ellen nem volt esélye védőként, de támadóként passzolt, majd el is kapott 17 yardot, nyert is a tavalyi év egyik leggyengébb csapata.

Patrick Peterson Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Gross

Mi az a punt returner?
A puntról már volt szó a múlt héten, a mi punterünk Meskó Zoli, de az ellenfélnél is mindig van egy játékos, aki megpróbálja elkapni a labdát, majd visszahordani azt minél mélyebbre, az ellenfél területére. Aki olyan szintű játékos, mint Patrick Peterson, az egyre ritkábban megy fel returnerként a nagy sérülésveszély miatt, de a fiatalok számára komoly kitörési lehetőség a returner poszt. A legjobb közülük talán most a Denver Broncos játékosa, Trindon Holliday, aki a hétvégén is összehozott egy TD-t a New York Giants ellen.

Akkor most, hogy a Broncos simán verte a Giants-et, Peyton Manning pedig két meccsen 9 TD-passznál jár, miközben öccse, Eli két meccsen már 7 interceptiont dobott, végleg eldőlt, hogy melyik Manning-testvér a jobb irányító?

Igen. Peyton-Eli 3-0.

Mi az a shut down corner?
Olyan cornerback, akinek az irányába nem szívesen dobnak az ellenfél irányítói. Általában ő fogja az ellenfél legjobb elkapóját, mint a hétvégén Peterson Calvin Johnsont. Ha a corner nyer, akkor ő a shut down corner, ha az elkapó, akkor ő a foghatatlan elkapó. Peterson mellett, most még két játékos pályázik a shut down corner címre, az egyik Richard Sherman (Seattle Seahawks), a másik Darrelle Revis (Tampa Bay Buccaners), ő korábban már vitathatlanul shut down corner volt, de új csapatában gondjai vannak.

A Seattle Seahawks totálisan lenullázta a San Francisco 49ers-t. A Seattle a legjobb csapat a ligában?
Egyértelmű volt a szezon előtt is, hogy a Seattle és a San Francisco is benne van az öt legerősebb csapatban. Most a Seattle nagyon simán verte a San Franciscot, de idén még legalább egyszer játszani fognak. A második hét győztese a Seahawks és a liga aktuálisan legkúlabb, legnagypofájúbb és legutáltabb játékosa Richard Sherman. Sherman a meccs végén megpaskolta az ellenfél edzőjének, Jim Harbaugh-nak a fenekét, a meccsen szerzett interceptionje után pedig beállt táncolni a lányok közé. Egy új Terrell Owens van születőben.

Lehet, hogy mégsem az NFC North a legerősebb csoport a ligában, az AFC North meg jó esetben is csak a negyedik?
Az NFC West (Seattle, San Francisco, Arizona Cardinals és St. Louis Rams) a második hét után már nehezen megközelíthető négyesnek tűnik. Az általában közepesnél rosszabb Cardinals idén közepesnél jobbnak tűnik, akárcsak a Rams. Az AFC Northban pedig idén a Pittsburgh Steelers az egyébként általában az utolsó helyekért küzdő Cleveland Brownsra emlékeztet, 0-2-vel kezdték a szezont, a hétvégén pedig az eddig két tavalyi rájátszás csapatot is megverő Chicago Bearsszel játszanak.

Miért cserélte el Trent Richardsont a Browns az Indianapolis Colts-cal egy jövő évi első körös draft pickért?
A Browns hosszú ideje mindig a jövő év csapatát építi. Így volt ez tavaly is, amikor az első kör harmadik választottjaként kihúzta Richardsont, majd az első kör végén az akkor már 28 éves irányítót, Brendon Weedent. Idén új edző és vezetőség érkezett a csapathoz, akik ezt az évet beáldozhatják, majd jövőre a saját választottjaikból akarnak majd építkezni, valószínűleg ez Weeden karrierjének is a végét jelenti, mint kezdő irányító. A Colts Richardson megszerzésével a csapatában tudhatja a tavalyi év harmadik és első számú választottját, az irányító Andy Luckot.

Gyakori, hogy egy csapat felad egy szezont, hogy utána a legjobb játékosokból szemezgethessen a draft elején?
Hivatalosan soha nem áldoztak még be egyetlen szezont sem, de gyakrabban történik meg ez annál, hogy csak szimpla összeesküvés-elmélet legyen. Például a Colts 2010-ben bejutott a rájátszásba, majd megsérült Peyton Manning, és nélküle tök utolsók lettek a következő szezonban (ez volt a népfolklórban Suck for Lucknak nevezett idény), aztán 2012-ben a Colts már Luckkal újra bejutott a rájátszásba.

Ki kellhet a Brownsnak a drafton?
Két választásuk lesz az első körben, így tudnak akár cserélni is másik csapatokkal, hogy még jobb pozícióból húzhassanak. Minden csapat, amely új érába kezd, szereti egy új irányítóval meghatározni magát, így ha ma lenne a draft, akkor a Browns valószínűleg Teddy Bridgewatert választaná.

Ki lehet még harcban a legjobb draft helyért?
A hétvégén játszották a Jacksonville Jaguars-Oakland Raiders meccset, amelyet a Raiders nyert meg. Ezt a két csapatot tartották a leggyengébbnek a szezon elején.

Miért Bridgewater, miért nem Johnny Manziel?
Johnny Manziel, avagy Johnny Football, avagy Johnny F*****g Football a tavalyi év legjobb egyetemi játékosa, még egyáltalán nem biztos, hogy elérhető lesz a következő évi drafton. Ha mégis az lesz, kevés csapat áldozna rá első körös picket magatartás problémái miatt. De az elkeseredés az NFL-ben is nagy úr, így bármi lehet. Manziel hasonló mémmé kezdi kinőni magát Amerikában, mint Tim Tebow, ami a Tebow-saga negatív felhangjai után szintén riasztó lehet a csapatoknak.

Apropó Tebow, mi történt vele a héten?
Egy orosz csapat akarta szerződtetni, majd a Jacksonville szurkolók tüntettek sokadjára a leigazolása érdekében. Továbbra sincs csapata.

Miért nem küldött föl returnert a Jets a punthoz a Patriots ellen? Ráadásul kétszer?
Az elsőnél csak simán elnézték a dolgot, a másodiknál pedig talán safety-be akarták hajszolni a Pats punterét, aki már nem Meskó Zoli. Talán.

Nők is nézik az NFL-t?
Egy kimutatás szerint Amerikában a meccsre járók harmada, a találkozókat tévén nézők közel fele nő. Külön NFL-termékek és külön reklámok készülnek a számukra. A lenti reklámhoz a Ravens edzője, John Harbaugh kölcsönözte a hangját. Jim és John Harbaugh testvérek.

Négyszer rúghatott mezőnygólt a Houston Texans a Tennesse Titans ellen a meccs végén. Miért?
Az utolsó pillanatokban járt a meccs, döntetlen az állás, ha belövi az 51 yardos mezőnygólt a Texans, akkor nyer. Az első kísérlet hiába ment be, még a rúgás előtt időt kért a Titans, hogy megzavarja a rúgót, így a próbálkozás érvénytelen. A második kísérletet blokkolta az egyik Titans-játékos, de korábban indult, ezért a harmadik kísérlet a büntetés miatt már 46 yardról jött. A Texans rúgója kihagyta, de újra időt kért a Titans, ezért jöhetett a negyedik kísérlet, amit kapufára rúgott Randy Bullock. A hosszabbításban nyert a Texans.

Egy yard hány méter?
0,91.

Mi a baja Darrelle Revisnek a Tampával?
A legnagyobb probléma, hogy 0-2-vel kezdték a szezont úgy, hogy mind a két meccset nyert helyzetből elbénázták a végén. Másrészről Revis egy olyan játékos, aki szóvá teszi, ha nem tetszik neki valami, Greg Schiano pedig egy olyan edző, aki ezt nem tűri el. Schiano autokrata stílusa pedig nem csak Revisnek okoz problémát, hanem az irányító Josh Freemannek is, így a 2003-ban még bajnoki címet szerző Bucs újabb negatív mérlegű szezon elé nézhet.

Melyik meccset nézzem vasárnap?
New Englandbe megy a Tampa, az biztosan szoros meccs lesz. De a magyar idő szerinti hétórás idősáv legjobban várt találkozója így is a Ravens-Texans lesz, azaz Ed Reed visszatérése Baltimore-ba. A tíz órakor kezdődő meccsek közül pedig a San Francisco 49ers-Indianapolis Colts volt a legvonzóbb párosítás még a Trent Richardson csere előtt is.