Vágólapra másolva!

Péntek óta nem jelentkezett egy magyar hegymászó

Péntek óta nincs hír Varga Csabáról, a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcs megmászására indult nagyváradi hegymászóról. Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója az MTI-nek elmondta: Varga Csabának nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba.

"Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni. Csaba a saját tempójában mászik, korábban együtt haladt egy osztrák, majd egy spanyol hegymászóval, de különváltak" - mondta el Moys Zoltán.

Carlos Garranzo spanyol hegymászó blogja szerint csütörtökön Varga Csabával és egy osztrák mászóval együtt értek fel az egyes táborba, majd az osztrák és Varga pénteken továbbment a második táborba. A hátramaradó Garranzo szombaton indult, majd vasárnap érte el a kettes tábort. Elmondása szerint Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza, ami azt jelenti, hogy vagy felértek a csúcsra és már a 3-as táborban várakoznak, vagy az időjárás nem engedi a csúcshódítást, és jobb időre várnak odafent. A blog szerint az idő napos, de szeles. Az előrejelzések alapján a következő két nap még kiszámíthatatlan, de utána már megtörténhet a csúcsmászás.

Moys Zoltán úgy véli, hogy Varga Csaba valószínűleg elérte a csúcsot, és legkésőbb kedden hírt ad magáról az alaptáborból. A kapcsolattartó szerint Varga Csaba "magányos farkas", akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor: egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

Az expedícióról szóló információk követhetők a Hazajáró Facebook-oldalán. A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Denis Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot.

A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.