Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel zsinórban harmadszor lehet világbajnok, de vajon mit tartogatnak egymásnak a nagy időkkel bejelentkező ellenfeleivel? Hogyan fog kicsapódni a Risztov Évában felgyülemlett feszültség, visszatérhet-e a csúcsra nyolc év után Cseh László? Mire lesz elég Hosszú Katinka parádés eredménysora, és összejöhet-e a nagy dobás Jakabos Zsuzsannának? Hogyan juthatnak éremközelbe az átformált vízilabdacsapatok? Elkezdődött a nyár legnagyobb sporteseménye, a barcelonai vizes világbajnokság.

A női vízilabdázók már túlvannak az első meccsükön, vasárnap 20-6-ra verték Brazíliát. A hétvégéig nekik még egy-egy hullámvölgy is beleférhet, a csoportmeccsekről ugyanis mind a tizenhat csapat továbbjut a nyolcaddöntőbe, ahol az A-B, illetve C-D ágon az elsők a negyedikekkel, a másodikak pedig a harmadikokkal játszanak majd a negyeddöntőért.

Csak ne kóvályogjunk a vízben!

"A kezdeti idegesség levezetésére jó volt ez a meccs, arra, hogy egy-két újonc átessen a tűzkeresztségen. Garda Krisztinán látszott, hogy még a negyedik negyedben is kóválygott a vízben, és halálra izgulta magát. Remélem, két nap múlva nem így lesz!" - értékelte a brazilok elleni meccset Merész András szövetségi kapitány, aki a vébé előtt azt mondta, hogy csapata a Világligán elért negyedik hely és a dunaújvárosi felkészülési torna megnyerése után az egyik éremesélyessé lépett elő.

A nők bármire képesek lehetnek Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Az egyéni és a csapatszellem is rendben van, amiből jó teljesítmény jöhet ki Barcelonában. Hogy aztán ez mire lesz elég, majd meglátjuk..." - tette hozzá Takács Orsolya csapatkapitány.

A válogatott némileg átalakult az olimpia óta, a Londonban negyedik csapatból nyolcan maradtak a mostani tizenhármas keretben. Merész András nemrégiben azt mondta, hogy öt-hat csapat hasonlóan erős a mezőnyben, esetükben tényleg igaz a már-már közhellyé vált megállapítás, hogy az adott napi forma dönthet közöttük - akár a világbajnoki címről is. Kedden az olaszok elleni meccs már igazi erőpróba lesz, majd csütörtökön Kazahsztánnal játsszuk az utolsó csoportmeccset, szombaton pedig már a nyolcaddöntő következik.

Kicsit homály, de készen állunk

A Benedek Tibor irányítása alatt jelentősen átalakított férfiválogatott (a londoni olimpiai csapatból nyolcan estek ki) a Kína elleni, könnyed győzelemmel kezdett, és mivel ugyanaz a lebonyolítás, mint a nőknél, így a csoportmeccsek csak arról döntenek, hogy hányadik helyen lép a nyolcaddöntőbe az együttes (vagyis a korábbi rendszerrel szemben a csoportgyőztesnek már nem jár egy pihenőnap). A válogatott tíz éve pont Barcelonában szerezte meg története második vb-címét, most egyelőre az elődöntőbe jutás a cél, de odáig is hosszú és nehéz út vezet a szövetségi kapitány szerint.

A csapatkapitány, Varga Dániel súlyos kézsérülése miatt a felkészülés jelentős részét kénytelen volt kihagyni, de azért elutazott a csapattal, és a vébén formába lendülhet. "Kilenc hetet gyakoroltunk együtt, de hogy ez mire lesz elég, az kicsit nekünk is homály" - mondta Benedek Tibor a Nemzeti Sportnak. "Azt azért mondhatom, hogy készen állunk a világbajnokságra, mert az első három meccs csak felkészülés a továbbiakra. Annyi előnyünk van ezzel, hogy Varga Daninak több ideje van gyógyulni" - tette hozzá a szövetségi kapitány, aki elismerte, nagy kockázatot vállalt azzal, hogy beválogatta a keretbe Vargát, de szerinte olyan elszántsággal készült, hogy ezzel kiemelkedett azok közül, akik be akartak kerülni az utazó csapatba. A csapatkapitány az első meccsen, Kína ellen sok időt töltött a vízben, és nem fogta vissza magát, hajtott, osztogatott, és egy gólt is lőtt.

Varga Dánielen és Varga Dénesen sok múlik a vébén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kis Gábor viszont sérülés miatt lemondta a válogatottságot, ám Benedek elmondta, a nyárnak azért indultak neki három jó centerrel, mert ezen a poszton bármi megtörténhet, azaz ha valaki kiesik, akkor se legyenek gondban. Szerinte Bedő Krisztián már a Világliga-döntőben is bizonyította, hogy lehet rá számítani, így a világbajnokságra már tapasztalatokkal felvértezve utazhatott.

A Világligában remekül szerepelt a csapat, ezüstérmes lett úgy, hogy a döntőben kikapott a szerbektől. Utána a margitszigeti felkészülési tornán - Varga Dániel nélkül - legyőztük ugyan Németországot, de kikaptunk Montenegrótól és Görögországtól is.

"Az eredmény nem érdekelt, az elmúlt évtizedekből van már jó sok Vodafone-kupa aranyérmünk, hiszen a világbajnokságon való jó szereplés a cél" - mondta az Origónak Benedek. "Jó játékosokból áll a magyar válogatott, de el kell fogadni, hogy az ellenfelek is nagyon jók. A szerb és az olasz együttesen kívül nem emelkedik ki egyetlen csapat sem a mezőnyből, ők is csak azért, mert már négy-öt éve együtt dolgoznak. Ha üzennem kéne a közönségnek, akkor azt mondanám, hogy bízzanak bennünk. Aztán a világbajnokság eredménye alapján lehet minket kritizálni vagy elismerni."

A régi nagy rivális szerbekkel ezúttal már szerdán, a második csoportmeccsen összemérjük az erőnket, majd pénteken az ausztrálokkal zárjuk a csoportot. Feltételezve, hogy a négyes első vagy második helyén zárunk, a vasárnapi nyolcaddöntőben az egyaránt megoldható feladatnak tűnő Németország vagy Kazahsztán jöhet, a nyolc között viszont már Spanyolországgal, Montenegróval, Horvátországgal vagy a Montenegrót hétfőn legyőző görögökkel is összeakadhatunk.

Risztov a zavaró felkészüléssel is vb-címre tör

Az úszók közül a nyíltvíziek szerepelnek először, közülük is Risztov Évától várható kiugró eredmény azok után, hogy Londonban olimpiai bajnok lett, majd elnyerte a 2012 legjobb európai hosszútávúszójának járó LEN-díjat, amelyet az 51 európai tagország szavazatai alapján érdemelt ki, és amelyet júniusban a balatonfüredi Európa Kupa rajta előtt vehetett át. Risztov meg is nyerte a 10 kilométeres balatoni versenyt, előtte az EK-sorozat májusi állomásán, Izraelben is nyerni tudott, így jó formában várja a vébét. Még akkor is, ha júliusban elhagyta a hódmezővásárhelyi edzőtábort, mivel nem érezte ott jól magát, és inkább Debrecenben akarta folytatni a felkészülést.

Risztov megnyerte a balatonfüredi Európa Kupa-versenyt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiss László szövetségi kapitány azt mondta, hogy nincs ebben semmi különös, és nem kell túllihegni a dolgot, míg Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke így nyilatkozott a Blikknek: "Azt eddig is éreztem, hogy Évában nagy feszültség munkálkodik, hiszen a londoni olimpiai győzelme óta most következik az első komoly versenye, talán ez is közrejátszott a döntésében. Ám változatlanul vallom, nagyszerű sportemberről van szó, és ha kérhetem, egy feltételezés alapján ne szítsuk ellene a hangulatot" - mondta Gyárfás, utalva arra, hogy egyes hírek szerint megromlott a viszony Risztov és edzője, Széles Sándor között.

Risztov Éva kedden 12 órakor versenyez 10 kilométeren, egy másik magyar, Olasz Anna is indul, ő az 5 km-es versenyén már túlvan, tizenkettedik lett. Papp Márk ugyanezen a távon a huszonnyolcadik helyen zárt, a medencés úszásban 1500 méter gyorson világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Gyurta Gergely pedig 10 kilométeren 18. lett.

Gyurta elbújva készült

A medencés úszók vasárnap kezdenek. Kiss László arra számít, hogy a 15 versenyző alkotta úszócsapat túlszárnyalja a legutóbbi, a 2011-es sanghaji vébét, amikor egy arany - ezt Gyurta Dániel szerezte 200 méter mellen - és három bronz volt a termés. Ha így lesz, a 2003-as barcelonai eredményt is sikerül felülmúlni, mivel tíz éve aranyérem nélkül zárt az úszóválogatott.

A legjobb eredményt most Gyurta Dánieltől és Hosszú Katinkától várhatjuk. A 200 mellen Londonban olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki címvédő Gyurta formájáról keveset lehet tudni, kicsit elbújt a vébé előtt, mind a médiát, mind a felkészülési versenyeket kerülte, egyedül a debreceni országos bajnokságon mutatott úszásából lehet kiindulni. Ott 50 mellen harmadik lett, 100-on kimagasló eredménnyel (1:00.58 perc) védte meg a címét, kedvenc számában, 200-on pedig csak a délelőtti selejtezőben állt rajthoz, és ért célba könnyed és szép úszással 2:10 percen belüli idővel, ami biztató a vébé előtt.

Gyurta már olimpiai bajnokként érkezik a vébére Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyurta legnagyobb kihívója 200-on a Londonban legyőzött Michael Jamieson lehet. A brit klasszis rendelkezik az idén egyedül 2 perc 8 másodpercen belüli idővel (2:07.78), ezzel vezeti is a FINA ranglistáját, ezen Gyurta csupán a nyolcadik (2:09.85), ám ebből az eredményből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, hiszen jelentősen jobb időt is tud úszni.

Komolyan kell számolni az amerikaiak 19 éves tehetségével, Kevin Cordesszel is, aki a júniusi amerikai bajnokságon egészen fantasztikus, 2:08.34-es időt úszott, ezzel megdöntötte az országos rekordot, és a világranglista második helyére kapaszkodott fel. Bár a régi nagy ellenfél Kitadzsima Koszuke idén már csak váltóban indul, nem árt figyelni a japánokra is, elsősorban a 18 éves, 2:07.01-es idővel világcsúcstartó Jamagucsi Akihiróra, aki még tavaly szeptemberben döntötte meg Gyurta Londonban felállított rekordját (2:07.28).

Hosszú Katinka parádés formában van. Az érem nélküli olimpia után szakított edzőjével, Dave Salóval, és vőlegénye, Shane Tusup vette át az edzései irányítását. Hosszú azóta szárnyal, a rövidpályás Világkupa-sorozat legeredményesebb úszója lett, az országos bajnokságon tizenkettő számban indult, és kilenc aranyat gyűjtött be, míg a vébén hat számban fog rajthoz állni. A legnagyobb esélye természetesen 400 vegyesen lesz, ahol 2009-ben Rómában világbajnok lett, de 200 vegyesen is pazar időket úszott az utóbbi időben. A legnagyobb ellenfele a két vegyes számban a kínaiak 17 éves szupertehetsége, Je Si-ven lehet, aki a londoni olimpián 200-on és 400-on is aranyérmes volt, utóbbiban világcsúccsal. A világranglistát 200-on az ausztrál Alicia Cooutts vezeti (Hosszú a harmadik), 400-on pedig a brit Hannah Miley áll az élen (Hosszú a hetedik).

Hosszú Katinka másik fő számában, 200 pillangón is abszolút dobogóesélyes, még akkor is, ha csak a hatodik legjobb idő az övé az idén, itt a kínai Csiao Liujang, a japán Nacumi Hosi és a spanyol Mireia Belmonte García lehet a legnagyobb ellenfele. Hosszú az utóbbi időben ráfeküdt a hátúszásra, 100-on meg is döntötte Egerszegi Krisztina 22 éves országos csúcsát, és 200-on is már csak három másodpercre van a szakállas rekordtól, de ebben a két számban még nem indult nagy világversenyen, így itt komoly eredmény nem várható tőle.

Hosszú Katinka és edzője, Shane Tusup már Barcelonában készül Forrás: Kakas Péter - Origo

Nagy kérdés, mire lesz képes Cseh László, aki 2005-ben 400 vegyesen aranyérmes lett a montreali világbajnokságon, de azóta egyetlen világversenyt sem tudott megnyerni. A londoni olimpián számára is csalódás volt, hogy csupán egy bronzérmet szerzett (200 vegyesen), és a mostani felkészülési versenyeken sem mindig ment neki jól az úszás. A 27 éves, 27-szeres Európa-bajnok ezzel együtt Barcelonában szeretné megszerezni második vb-címét, még úgy is, hogy a kedvenc számában nem indul, csak 100 háton, 100 pillangón és 200 vegyesen. "Kell a lelkemnek egy kis frissítés, hogy ne mindig ugyanazokban a számokban induljak" - mondta az Origónak adott interjúban Cseh, akinek júniusban nem sikerült nyernie a római és a monacói nemzetközi versenyen sem, július elején viszont győzött 200 pillangón Vichyben. Nem lesz ugyanakkor könnyű dolga egyik számban sem, már csak azért sem, mert például 100 pillangón és 200 vegyesen is indul az amerikaiak első számú szupersztárja, Ryan Lochte, aki ugyanúgy kihagyja a 400 vegyest, mint Cseh.

"Nem mindig jött ki úgy a lépés, ahogyan szerettem volna. Nem örültem, hogy nem sikerült sehol sem győznöm, de minden okkal történik, megpróbálom a hibát kijavítani. Én tudom az okát, hogy miért történtek így a dolgok, de nem esem kétségbe. Nem arról van szó, hogy már gyenge vagyok, és nem megy az úszás, de most egy kicsit pihentetni kell a 400 vegyest. Lehet, utána újult erővel nekivágva a távnak sokkal jobb leszek. Változtatni kell a beállítottságomon, egy picit másképpen kell hozzáállnom az úszáshoz. Ez egy elég összetett dolog, a lényeg, hogy mire eljutok az olimpiáig, teljesen összeálljon minden" - fogalmazott Cseh.

Jakabos vébéje lehet

Güttler Károly utánpótlás-kapitány szerint több magyar úszó is odaérhet még a dobogóra, elsősorban Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón vagy 400 vegyesen. "Az eddigi világversenyeken soha nem jött ki neki a lépés, most ez megváltozhat. Az utóbbi időben annyit járt-kelt, folyamatosan versenyzett, hogy szinte minden úszásnemben gyorsult, és az állóképessége is javult. Tavasszal kifejezetten kiemelkedő időket úszott."

Jakabos Zsuzsanna most kiugorhat Forrás: AFP/Martin Bureau

Güttler szerint Kapás Boglárka is okozhat meglepetést 400 vagy 800 gyorson. "Most veszem rajta észre azokat a jeleket, hogy elege lett az ötödik, hatodik helyekből, egy lépést ő is előre léphet. Bernek Péter 200 háton, Biczó Bence pedig 200 pillangón szintén dobogóközelbe érhet, bár Bencénél kérdéses, hogy az országos bajnokságon és az Universiadén mutatott jó formáját mennyire tudja megtartani" - mondta Güttler, majd hozzátette, hogy Verrasztó Dávid számára is ez a vébé hozhatja meg a kiugrást. Ő az idén 400 vegyesen Rómában például hat másodperccel úszott jobb időt Cseh Lászlónál, ezzel pedig a hetedik helyen áll az idei világranglistán.

Műúszásban nem lesz magyar induló, míg műugrásban már a vébé előtt tudni lehetett, hogy a döntőbe kerülés is nagy szó lenne a csapat bármelyik tagjától. Nem is sikerült ez a műugró Bóta Botondnak, aki a 37. helyen végzett a férfi 1 méter selejtezőjében, a Gondos Flóra, Reisinger Zsófia kettős pedig a női 3 méteres szinkronműugrásban a 15. helyen zárt. Műugrásban az idei világbajnokságon debütál egy új, felettébb látványos műfaj - magyar szereplő nélkül. Nevezetesen a sziklaugrásból született szupertoronyugrás, amelyben a férfiak 27, a nők 20 méteres építmény tetejéről vetik alá magukat, hogy különböző légi piruettek után torpedóként csapódjanak a vízbe.

A magyar vb-csapat

Úszás (július 28-tól augusztus 4-ig)
Férfiak: Balog Gábor (Dunaferr-DVSI) - 200 hát, Bernek Péter (Kőbánya SC) - 50 hát, 200 hát, Biczó Bence (Debreceni Sportcentrum) - 200 pillangó, Cseh László (Kőbánya SC) - 100 hát, 100 pillangó, 200 vegyes, 4x100 m vegyesváltó, Gyurta Dániel (UTE) - 50 mell, 100 mell, 200 mell, 4x100 m vegyesváltó, Gyurta Gergely (UTE) - 1500 gyors, Kis Gergő (Rája 94) - 400 gyors, 800 gyors, 1500 gyors, Pulai Bence (Kőbánya SC) - 50 pillangó, 100 pillangó, 4x100 m vegyesváltó, Takács Krisztián (Dunaferr-DVSI) - 50 gyors, 100 gyors, 4x100 m vegyesváltó, Verrasztó Dávid (A Jövő SC-Veolia) - 400 vegyes
Nők: Hosszú Katinka (Vasas) - 200 gyors, 400 m gyors, 100 hát, 200 hát, 200 pillangó, 200 vegyes, 400 vegyes, Jakabos Zsuzsanna (Pécs) - 200 pillangó, 200 vegyes, 400 vegyes, Kapás Boglárka (BVSC) - 400 gyors, 800 gyors, 1500 gyors, Risztov Éva (Debreceni Sportcentrum) - 1500 gyors, Verrasztó Evelyn (A Jövő SC-Veolia) - 100 m gyors, 200 hát

Nyíltvízi úszás (július 20-26.)
Férfiak: Gercsák Csaba (A Jövő SC-Veolia) - 5 km, 10 km, 25 km, csapat, Gyurta Gergely (UTE) - 10 km, 25 km, csapat
Nők: Olasz Anna (Szeged) - 5 km, 10 km, csapat, Risztov Éva (Debrecen) - 10 km

Vízilabda (július 21-től)
Férfiak: Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok), Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok)
Nők: Bolonyai Flóra, Kasó Orsolya (kapusok), Antal Dóra, Bujka Barbara, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Menczinger Kata, Miskolczi Ibolya Kitti, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó (mezőnyjátékosok)

Mű- és toronyugrás (július 20-28. között)
Férfiak: Bóta Botond - 1 méter
Nők: Gondos Flóra - 3 méter, szinkronműugrás, Kormos Villő - toronyugrás, szinkrontoronyugrás, Reisinger Zsófia - toronyugrás, szinkrontoronyugrás, szinkronműugrás.ű