Társoldalunk:

Török Zsolték felértek a Nanga Parbatra

2013.07.19. 15:32

Feljutott a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára pénteken a Török Zsolt vezette romániai expedíció. A csúcson töltött több mint fél óra után megkezdték az ereszkedést visszafelé - írta a 4bakancs.com hegymászóportál.

A romániai csapat tagjai csütörtök éjjel indultak útnak a 7500 méteren kialakított táborból, hogy több mint 8 óra mászás után meghódítsák a Himalájában fekvő 8125 méteres Nanga Parbatot, a Föld kilencedik legmagasabb, Pakisztán és Kasmír határán fekvő csúcsát. A Rupal-oldal a hegy legnagyobb, legnehezebb, legtechnikásabb oldala, ennek megmászása nemzetközi viszonylatban is jelentős teljesítmény.

A csúcshódítás komoly mászóteljesítményt jelent, hiszen ezen az útvonalon - Rupal-oldal, Schell-útvonal - még nem járt sikerrel sem magyar, sem román hegymászó. Két román expedíció tett kísérletet korábban sikertelenül, magyar expedíció pedig még nem is próbálkozott itt. A csúcsra feljutnia a magyarok közül is eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült 1999-ben, aki a hegy másik felén, a Diamir-oldalon új útvonalat mászott.

A négytagú expedícióban két magyar és két román hegymászó vesz részt, a csapatvezető aradi Török Zsolt mellett Adamcsek Brúnó, valamint Teo Vlad és Aurel Salasan alkotja a csapatot.

Török Zsolték június 15-én állították fel 5100 méter magasan az alaptábort. Kis híján meghiúsította terveiket az a június 23-i terrorcselekmény, amelynek kilenc hegymászó esett áldozatául. Az eseményt követően a pakisztáni hatóságok előbb leparancsolták a hegymászókat a Nanga Parbat oldaláról, később mégis lehetővé tették az expedíció folytatását. Az alaptábort pakisztáni rendőrök biztosítják.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciókhoz hasonlóan ez a csapat is az alpesi tiszta mászást preferálja. Nem használnak oxigénpalackot, nem veszik igénybe serpák segítségét, sőt fix köteleket sem, mindent ők maguk cipelnek fel és rögzítenek.