Vágólapra másolva!

Bálna repített levegőbe szörfösöket

Saját bőrén kellett megtapasztalnia néhány ausztrál szörfösnek, hogy egy kifejlett bálna egyáltalán nem barátságos játszótárs: a hatalmas állat a farokuszonyával repített a levegőbe néhány meggondolatlan hullámlovast, egyiküket ájultan vitték kórházba.

Az eset Sydney legnépszerűbb strandján, a Bondi Beachen történt. A csaknem 12 méter hosszú bálna alig 100 méteres távolságban úszott a strandtól, néhány szörfös pedig odaevezett hozzá.

"Játszottak, a bálna bolondozott velük, úgy tűnt, jó kedve van, még a fejét is kiemelte" - mondta egy szemtanú, aki a partról kísérte figyelemmel a történteket.

"Egyszer csak megmozdította a farokuszonyát, és csak egy repülő szörfdeszkát és vízbe esett embereket lehetett látni. Hihetetlen volt" - mondta a szemtanú.

A szörföst, aki a balesetben eszméletét veszítette, kórházba szállították. Miután magához tért, egy helyi lapnak arról számolt be, hogy a fejfájáson kívül más baja nem esett.

Szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a bálna farokuszonya a legizmosabb az állatvilágban, semmiképp sem szabad a közelébe menni.

Arról, hogy milyen fajtájú volt a bálna, nem közöltek információt. A déli féltekén telente mintegy 5000 bálna indul útnak Ausztrália partjai felé, hogy a melegebb vizekben párosodjanak. Időről időre Sydneyben is feltűnnek a tengeri emlősök.