Nézőket tarolt le egy autó Szabolcsban

baleset, A Nagykálló és Újfehértó között zajló autóversenyen a néző közé csapódott, összetört versenyautó egy autómentő platóján
Vágólapra másolva!
Nézők közé csapódott egy autó a Nagykálló és Újfehértó közötti autóversenyen, nyolcan súlyosan megsérültek, az egyik elütött ember meghalt.

Súlyos baleset történt az Északi-régió Rallysprint Bajnokság sorozatának negyedik futamán, melyet a hazai szövetség írt ki amatőrök számára. A 47,7 kilométer hosszú távon négy gyorsasági szakaszt jelöltek ki a Nagykálló-Ludastó-Biri és a Biri-Ludastó-Nagykálló útvonalon.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az egyik versenyző egy kanyarban kisodródott és autójával a nézők közé csapódott. A baleset következtében megsérült kilenc embert a mentők kórházba vitték, a legsúlyosabban megsérült néző - aki koponyatörést szenvedett - a műtőben meghalt.

A nézők közé csapódott, összetört versenyautó Forrás: MTI/Taipusz Attila

A többi sérült is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, jellemzően csonttöréseket és zúzódásokat szenvedett. Őket további kivizsgálásra és ellátásra szintén a nyíregyházi gyógyintézménybe szállították, egy embert később Debrecenbe vittek át, a Kenézy Kórházba - rajta harmadik órája végeznek életmentő műtétet, mondta a kórház szóvivője kora este. A 31 éves napkori férfi koponyaalapi törést szenvedett, illetve a mája és a belső hasürege is sérült. Ezek a sérülések egyenként is életveszélyesek. A lábai is súlyosan sérültek, az orvosoknak a legtöbb munkát a végtagok kezelése adta. A kórház szóvivője kevéssel 22 óra előtt közölte, a sérült állapota "a körülményekhez képest stabilizálódott", de továbbra is életveszélyben van, ezért az éjjel további vizsgálatokat is elvégeznek rajta.

Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szóvivője elmondta: "Három, nyílt töréseket szenvedett sérültet jelenleg is operálnak, hármat várhatóan hétfőn fognak megműteni. A Nyíregyházán lévő hat sérült állapota stabil, egyikük sincs életveszélyben."

A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya közúti baleset okozása, valamint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A szervezők nem nyilatkoznak az esetről.

A Szabolcs Online azt írta, hogy ott, ahol az autó kisodródott, a kettős kordon ellenére a nézők belógtak a lezárt területre, ez lehetett az oka annak, hogy többen megsérültek. Egyikük a nem hivatalos információk szerint egy szolgálaton kívüli rendőr.

A kora délután teljes szélességében lezárt Újfehértó és Nagykálló közötti útszakaszt este nyolc órakor megnyitották a forgalom előtt. A helyszínen sok rendőr és szervező tartózkodott, az úton vérnyomok voltak láthatók, a sérültek ellátásához használt orvosi segédeszközök hevertek szanaszét.