Vágólapra másolva!
Egy eddig ember által érintetlen himalájai hegycsúcsot, a 7349 méter magas Talungot hódította meg két cseh hegymászó egy prágai lap szerint.

A Lidové Noviny című lap arrül írt, hogy Marek Holecek és Zdenek Hruby alpesi stílusban, azaz bázistáborok és serpák nélkül mászta meg a világ harmadik legmagasabb hegyével, a 8586 méteres Kancsendzöngával szomszédos kelet-himalájai csúcsot Nepál és India határán.

A hegymászópáros Nepálból hazaindulva tájékoztatta az újságot bravúros teljesítményéről, az ember nem járta hegycsúcs megmászásáról. A lap szerint ez volt cseh hegymászóknak az egyik legjobb teljesítménye a Himalájában az elmúlt két évtizedben.

Holecek és Hruby erre az évre három olyan magaslat meghódítását vette tervbe, amelyen a mászás nehézségei miatt még nem járt ember. A nyáron Pakisztánban a világ kilencedik legmagasabb hegyére, a 8068 méteres Gasherbrum I-re akarnak felkapaszkodni annak ember által még érintetlen délnyugati falán, s még az idén fel akarnak jutni a 2015 méteres Foster-hegyre az Antarktiszon.

Marek Holecek egyszer már tett egy sikertelen kísérletet a Talung megmászására.

Holecek és Hruby négy éve a Gasherbrum I-re is indított már egy expedíciót, amely azonban majdnem tragédiával végződött: 7500 méteres magasságban Holecek gyomorfekélye miatt rosszul lett és csak a csodának köszönhető, hogy sikerült épségben lejutniuk. Holecek úgy tartja, hogy az őt levivő Hrubynak köszönheti az életét.