Vágólapra másolva!

Magyar világcsúcsnál omlott össze a tésztahíd

Világcsúcs született a budapesti tésztahídépítő nemzetközi versenyen. A száraztésztából készített építmények híd kategóriájában Járó Csaba és Vincze Miklós alkotása 570,3 kilogramm terhelésnél roppant össze, jóval túlszárnyalva a korábbi 470,8 kilogrammos világrekordot.

Az Óbudai Egyetem harmadszor adott otthont a tésztahídépítő világbajnokságnak, amelyen hét ország tíz felsőoktatási intézményének 21 mérnökhallgató csapata és három magyarországi középiskolás csoport mérte össze tudását híd és tartó kategóriában - adta hírül az egyetem hétfői közleménye.

A hidak kategóriájában Járó Csaba és Vincze Miklós eredménye messze túlszárnyalta az eddigi világcsúcsot, amelyet Filip András állított fel ez év februárjában. Filip András mostani, 482 kilogrammos terhelésnek ellenálló építménye a második, Horváth Bence 355,7 kilogrammnál roppanó hídja pedig a harmadik lett. Mindannyian az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói.

Tartó kategóriában Márkos Szilárd ismét világbajok lett, bár nem sikerült megdöntenie korábbi, 611,8 kilogrammos csúcsát, az ő tartója most 543,6 kilogramm terhelésnél reccsent meg. Szabó Zoltán és Barna Tamás, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói másodikak lettek 458 kilogrammal, a harmadik helyet pedig a lett csapat szerezte meg 447,2 kilogrammnak ellenálló tartójával.

Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható száraztésztából, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni, a ragasztó tetszőleges ragasztó lehet, de csak kötőelemként használható. A híd teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 milliméter széles tésztából készült útfelületnek, csupán ennyi különbözteti meg ezeket az építményeket a tartótól.

A május 24-i versenyen Bulgária, Lettország, Portugália, Románia, Szerbia, Németország és Magyarország iskoláinak diákjai vettek részt.