Vágólapra másolva!
Tizenegy díjazott vehette át a Magyar Fair Play Bizottság díjait, a kitüntetettek között volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó, illetve az olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Radulovics Bojana is.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor Párizsban megalakult a Nemzetközi Fair Play Bizottság, elkezdődött egy csodálatos hagyomány, a sportszerűen viselkedő versenyzők kitüntetése. Büszkén tette hozzá, hogy egy évre rá Magyarországon is létrehozták a Fair Play Bizottságot.

"Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely még kapaszkodót jelent az életünkben" - mondta Kamuti.

A díjazottak közül Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó azt üzente a fiataloknak, hogy a sporttól csak kaphatnak: a győzelmeken és az egészségen túl sok-sok barátot, és ezért érdemes csinálni.

Simicskó István, sportot felügyelő államtitkár, aki az egyik díjazottnak, Kunszt Gábornak adta át az elismerést, kiemelte, "a nemzet szereti a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket."

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték.

"Bár csak ne lennék itt, és ne foghatnám a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" - mondta Gyurta, akinek norvég vetélytársa egy évvel ezelőtt hunyt el 26 évesen.

Forrás: MKSZ/Kovács Anikó


"Nagyon meghatódtam, köszönöm a díjat. Dunaújvárosban azon dolgozunk, hogy minél több tehetséget adhassunk az országnak. Édesapám jutott eszembe, no és ez az ország. Hálás vagyok Magyarországnak mindazért, amit kaptam" - köszönte meg a díjat elcsukló hangon Radulovics Bojana (képünkön).

A díjazottak, fair play cselekedet:
trófea: Gyurta Dániel (úszó)
diploma: Liszka Eszter (tájfutó), Baji Balázs (atléta), Sipos Péter (vitorlázó)

A fair play népszerűsítése:
trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia (vívó)
diploma: Ferencvárosi Torna Club, George F. Hemingway (a Budapest Honvéd tulajdonosa)

Fair play-életmű kategória:
trófea: Fináczy György (vitorlázó)
diploma: Kunszt Gábor (a Budapesti Honvéd korábbi elnöke), Radulovics Bojana (kézilabdázó), Zsigmond Tibor (tájfutó)