Vágólapra másolva!
A sportpályák közönsége sokszor könyörtelen, a szurkolók bármilyen poénforrásra egyből lecsapnak, ezért egy különös vezetéknevű focistának hozzá kell szoknia, hogy rendszeresen gúnyolódások céltáblája lesz. Sánta Tibor szerencséje, hogy Ondó János elvonja róla a figyelmet Cigándon, Asszony Béla viszont kedvelte a nevéből faragott szójátékokat, Gyagya Attila barátnője pedig ragaszkodik a szokatlan vezetéknévhez. 

A Máramarosszigeten született Gyagya Attila Romániában nőtt fel, és amíg át nem jött a határon, nem is sejtette, hogy a neve hallatán szinte mindenkinek mosolyra áll majd a szája. "Az első utazásom alkalmával a vámos megnézte az útlevelet, láttam, hogy csodálkozik, és ekkor még nem sejtettem, hogy ez egy intő jel. Aztán a tévében láttam a bolondos mesehőst, Gyagyás Tódit, nos, akkor már biztos voltam benne, hogy a nevem poénforrás lesz Magyarországon" - mondta a Szolnokon kölcsönben szereplő Kecskemét-játékos, aki állítja, nem zavarja, ha az ellenfél szurkolói megtalálják a neve miatt, mivel képes a külső körülmények kizárására.

"El tudtam tekinteni a szurkolói beszólásoktól, főleg, hogy idővel már nem is a nevemre, hanem a teljesítményemre voltak kíváncsiak, mivel jól ment a futball. A nevemmel kapcsolatos összes poént hallottam már, újat senki nem tud mondani" - ismerte el Gyagya, akinek az apját nem is ezzel a névvel anyakönyvezték.

Forrás: MTI/Földi Imre
Gyagya lépéselőnyben az exgólkirály Alvesszel szemben

"Eredetileg Híreskői Attila lennék, de az apámnak sajnos meghaltak a szülei, és ő tiszteletből a nevelőszülei nevét vette fel" - mesélte Gyagya, aki már tinédzserként hozzászokott, hogy gyakran a középpontba kerül a neve miatt. "A kollégiumban a portáról a hangosbeszélőn keresztül szóltak, telefonom van, és mire leértem a negyedik emeletről, az egész aula figyelt, hogy ki lehet az a Gyagya, aztán összesúgtak, amikor megláttak" - sztorizott lelkesen a 31 éves futballista. Később a pályán is újraélte a történteket, amikor a hangosbemondó azzal poénkodott, hogy "Gyagya szerelte a Dinkát".

Amikor bemutatkozik, előfordul, hogy háromszor el kell mondania a nevét, és megesett, hogy reklámcélból hívták telefonon, de nem tudták elmondani, hogy mit akartak. "Egyszer egy marketinges felhívott, és mondta, hogy Gyagya Attilával szeretne beszélni, majd elkezdett röhögni, és próbálta abbahagyni, de nem tudta. Én vártam egy percet, aztán mosolyogva mondtam neki, hogy semmi gond, hívjon vissza később." Azt még nem tudja, hogy ha gyereke születik, akkor Gyagya néven indítja-e útra az életben. "A barátnőm - aki, ha összeházasodunk, fel akarja venni a nevem - azt szeretné, ha ugyanaz lenne majd a gyerekei neve, mint az enyém, én viszont nem vagyok ebben biztos. Tudom, milyen kegyetlenek a gyerekek, igaz, egy ilyen névvel jól meg lehet edződni, ha túléli vele a gyerekkort, akkor később baj már nem lehet" - emelte ki a dolog pozitív oldalát.

Az Asszony hordja a nadrágot?

Asszony Béla a nyolcvanas évek Kazincbarcikájában focizott, nevére még ma is emlékeznek a szurkolók, heccelték is vele. "Tök természetes volt ebben a közegben, de nem volt annyira bosszantó" - mondta a Vegyész egykori alapembere. Sőt inkább kellemes emlékei vannak a nevével kapcsolatban: "egyszer, egy egri győzelem után a Szép Kiss Asszony címet adta az újság, utalva a csapattársaim nevére meg az enyémre. A becenevem különben Csoki volt." Olyan szójáték is akadt, amit kimondottan értékelt: "akadt, aki megkérdezte tőlem, hogy ki hordja otthon a nadrágot? Hát persze, hogy az Asszony, de melyik?" Az 54 éves volt Kazincbarcika-játékos manapság is kijár a meccsekre, a fia ugyanis szintén focizik.

Asszony fejesgólja a Honvédnak (1.00 után):

http://www.youtube.com/embed/Q9c5jiXbgYk?rel=0


Sánta Tibor az NB III Tisza-csoportjában vitézkedő Cigánd középpályása. "Sokan mondják, hogy elég érdekes név ez egy focistának, és a szurkolóktól jön a zrika a nagyobb rangadókon, de a meccs hevében erre nem igazán figyel az ember. Neveztek már féllábúnak és voltak más beszólások is, de azok nem tűrik a nyomdafestéket" - mesélte Sánta, aki nemrég érkezett kölcsönbe a csapathoz.

Talán azért sem zavarják túlságosan a beszólások, mert a játékosról elvonja a figyelmet csapattársa, Ondó János, akit sokkal gyakrabban megtalálnak a neve miatt: "Ő biztos sok sztorit tudna erről mesélni, mert mindig kap egy-két jópofa beszólást, időnként a saját szertárosunktól is."

Vasas csak ellenfél volt Angyalföldön

Vasas Zoltán több mint 150 első osztályú meccsen lépett pályára, megfordult többek közt az MTK-ban, a Ferencvárosban, a Győrben és Zalaegerszegen is, csak épp a Vasasban nem. Pedig másként indult a pályafutása.

"Ifistaként az MTK-ban kezdtem, az akkori edzőm, Illovszky Rudi bá már 1993-ban azt mondta, hogy ilyen névvel csak a Vasasban lehet játszani. Életem nagy bánata, hogy ez nem jött össze. Pedig 2001-ben komoly tárgyalásban álltam a klubbal, közel álltunk a megállapodáshoz, de kaptam egy fülest, hogy most nem lenne jó ötlet a Vasasba igazolni. Aztán később is szóba jött a nevem Angyalföldön, de végül úgy alakult, hogy sosem igazoltam oda."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vasas Videoton-mezben

A többnyire Vasinak, időnként pedig Vasembernek becézett hátvéd jelenleg edzőnek tanul, márpedig így nem kell lemondania a nagy álmáról: "Most az A-licences tanfolyamot végzem Ausztriában - a B már megvan -, tehát mindenképpen maradnék a fociban. Nyelveket is tanulok, az angol után most a németet, tehát nem tettem még le arról, hogy ezzel a névvel a Vasasé legyek!"

A soproni Seper Ákos posztja ilyen vezetéknévvel nem is lehet más, mint hátvéd. "Talán tényleg nem véletlen, sokan mondták már, hogy Seper sepreget, szoktak kicsit cikizni is. A szurkolók viszont nem szoktak megkóstolni a nevemmel, itthon ugyanis nem annyira ismernek, elvégre hét évet játszottam Cipruson, ahol meg nem sokat mondott ez a név."

Filmzenét nyomattak a kedvéért

"Persze, hogy ment a poénkodás a nevemmel, de nemcsak az öltözőben, hanem már az általánosban és a középiskolában is" - mondta Szuper Levente, a hokiválogatott kapusa. "Sajnos a nevemmel együtt járt egy teljesítménykényszer, úgy értem, ilyen névvel nem jó hibázni, mert egyből lecsapnak rá, hogy 'na, mégsem annyira szuper'. Ez nem hiányzott kamaszkoromban."

Szuper gyerekkorában szinkronszínész volt, tizenhat évesen bemutatkozott az U18-as válogatottban, hamarosan pedig már a junior Ottawa 67's csapatában védett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Superman-jel a sisak állánál

"Kanadában egy jó teljesítmény alapján megkaptam a Superman becenevet, azóta szerepel a sisakomon a Superman-logó. Ma már nem is nagyon veszem észre a nevemből faragott szójátékokat, az viszont tetszett annak idején, mikor Kanadában nagy transzparensek tűntek fel a meccseken, egy-egy nagyobb védés után pedig benyomták a Superman filmzenét. Később, Olaszországban dalokba foglalták a nevem, az sem volt rossz."

A kapus ritka nevének eredetével is tisztában van: "Édesapám nagy családkutató, a mi családfánkat az 1700-as évek elejéig tudta visszavezetni. Szászországból származunk, Johannes Super volt az első ősünk, aki viselte a nevet."