Vágólapra másolva!
Szívproblémái ellenére nyolcvanévesen indul neki a Mount Everestnek egy japán hegymászó. Ha felér, Miura Juicsiró lesz a legidősebb ember, aki feljutott a világ legmagasabb pontjára.

A japán aggastyán korábban már kétszer is meghódította a 8848 méter magas hegycsúcsot. A Csomolungmának (a helyiek nyelvén a Föld istenasszonyának) hívott csúcsra először 70 éves korában, másodjára pedig 75 évesen kapaszkodott fel.

2003-ban már volt a világ legöregebb Everest-mászója, rekordját azonban 2007-ben megdöntötte egy 71 éves honfitársa. Másodszorra pedig pont egy nappal azután ért fel a csúcsra, hogy Min Bahadur Sherchan, egy 76 éves nepáli megkaparintotta a címet.

Miura állítja, hogy nem törődik a rekorddal, csupán próbára akarja tenni magát, miután úgy érzi, hogy ma erősebb, mint 70 évesen volt.

A férfi súlyos síbalesetet szenvedett tavaly, idén pedig két szívműtéten esett át visszatérő szívritmuszavarai miatt. Elmondása szerint számára a hegymászás a legjobb öregedés elleni praktika, mivel növeli bátorságát, kitartását és szívósságát, az aktív élet miatt pedig nem 80, hanem négyszer 20 évesnek érzi magát.

A japán hegymászó 1970-ben a világon elsőként síelt le a Mount Everestről, az erről készült dokumentumfilm 1975-ben Oscar-díjat kapott, édesapja kilenc évvel ezelőtt 99 évesen síelt le a Mont Blanc-ról.